Explozii în combinat! Furnalul 1 este pus la pământ
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Explozii în combinat! Furnalul 1 este pus la pământ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Mai multe bubuituri puternice se aud, la interval de câteva zeci de minute, în întreg municipiul Galaţi. Zgomotul, care vine dinspre combinatul siderurgic ArcelorMittal, este produs de detonările controlate desfăşurate la Furnalul 1, închis de câţiva ani.

Acolo sunt în desfăşurare lucrările de demolare, care au demarat în vara acestui an, după ce compania siderurgică a notificat Agenţia pentru Protecţia Mediului şi comunitatea locală. Exploziile de joi pun la pământ ultimele părţi din acest furnal. Lucrările sunt executate de firma de profil Apolodor din Bucureşti şi presupun efectuarea de tăieri, demolări şi implozii şi explozii controlate.

O altă capacitate de producţie scoasă din uz şi aflată în curs de demolare de pe platforma siderurgică ArcelorMittal Galaţi este Oţelăria 2, unde lucrările se apropie de finalizare. În locul ei va fi amenajată o nouă gospodărie de fier vechi.

Metalul rezultat în urma demolării celor două instalaţii – Furnalul 1 şi Oţelăria 2 – va fi folosit, ca materie primă, în procesul de fabricare a oţelului, ceea ce va contribui la reducerea costurilor de producţie, anunţa, în vară, conducerea ArcelorMittal Galaţi.

Dintre cele şase furnale şi trei oţelării care funcţionau cândva în combinatul siderurgic gălăţean, doar două furnale şi o oţelărie mai sunt viabile la ora actuală. Este vorba de Furnalul 5 (recent modernizat, are o capacitate o producţie de două milioane de tone de fontă lichidă pe an şi produce peste 4.600 de tone pe zi), Furnalul 3 (reparat recent, are o capacitate de producţie de un milion de tone de fontă pe an şi, deocamdată, este oprit, urmând a fi repornit când volumul de comenzi va creşte) şi Oţelăria 1.

Celelalte instalaţii au fost oprite înainte şi după privatizarea combinatului din 2001, din motive tehnice şi economice. Astfel, Furnalul 6, cel mai mare din combinat, a fost oprit cu mult înainte de privatizare, în urma unei avarii majore. Furnalul 4, cu o capacitate de producţie egală cu cea a Furnalului 3, a fost oprit anul trecut deoarece a ajuns la finalul perioadei de viaţă. Furnalele 1 şi 2, cele mai mici de pe platforma siderurgică, au fost oprite tot după privatizare, din cauză că producţia mică şi tehnologia veche le făceau neperformante. La Oţelării, Oţelăria 2 a fost oprită înainte de privatizare, iar Oţelăria 3 a fost oprită din 2008, după izbucnirea crizei economice şi prăbuşirea pieţei oţelului.

Citit 5197 ori Ultima modificare Joi, 29 Noiembrie 2012 14:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.