* Aşa cum celebrul gangster american a fost „săltat” pentru fraudă fiscală, tot aşa şi Marinela Dobrea a fost dată afară pentru un motiv relativ minor * Ea va pleca oficial de la DGASPC abia joi, 5 martie * Pentru motivul care i-a atras demiterea, cel de incompatibilitate, Dobrea putea fi dată afară încă de acum patru ani *
Marinela Dobrea îşi încheie conturile cu Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Galaţi abia joi, 5 martie. Potrivit hotărârii Consiliului Judeţului de la sfârşitul săptămânii trecute, în aceeaşi zi va înceta suspendarea şi va fi şi destituită din funcţie.
„Începând cu data de 05.03.2009 încetează măsura suspendării raportului de serviciu al d-nei Dobrea Marinela, director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, măsură adoptată în vederea efectuării cercetării administrative”, se arată la art. 2 al hotărârii CJ. Iar textul continuă cu măsura demiterii:
„Începând cu data de 05.03.2009 se destituie d-na Dobrea Marinela din funcţia publică de director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi, ca sancţiune disciplinară aplicată pentru nerespectarea regimului juridic al incompatibilităţilor, aplicabil funcţionarilor publici”.
Aşadar, din toate capetele de acuzare, i-a venit de hac o simplă incompatibilitate. Nici comportamentul dictatorial şi lipsit de scrupule la adresa unora dintre angajaţi, nici rapoartele Inspecţiei Sociale şi ale altor organe de control, nici lungul şir de dezvăluiri ale presei din ultima vreme nu au fost suficient de convingătoare pentru o demitere.
În schimb, calitatea Marinelei Dobrea de cenzor la Asociaţia „Speranţa Danubiană”, incompatibilă, potrivit legii, cu statutul de funcţionar public - şef al unei instituţii publice, i-a adus demiterea.
Adică exact cum s-a întâmplat cu celebrul gangster american de la începutul secolului trecut, Al Capone, care a fost condamnat pentru fraudă fiscală, subterfugiu la care autorităţile americane au recurs întrucât nimeni nu a reuşit vreodată să îi dovedească vreo crimă.
Potrivit unor surse din cadrul CJ Galaţi, Eugen Chebac şi Comisia de Disciplină au ales această cale pentru că incompatibilitatea era cea mai uşor de dovedit şi e imposibil de atacat cu argumente în Justiţie.
Putea fi demisă de acum patru ani
Culmea e că, pentru incompatibilitate, Marinela Dobrea putea fi demisă încă din 2004. În expunerea de motive care au stat la baza hotărârii de demitere, se arată că incompatibilitatea a survenit la data de 29.11.2004, iar, potrivit legii, Marinela Dobrea avea la dispoziţie doar zece zile să rezolve problema. După cele zece zile, dacă incompatibilitatea persista (ceea ce s-a şi întâmplat), CJ Galaţi putea să o demită în orice moment.
Dar cine să facă acest lucru, de vreme ce fostul preşedinte, Eugen Durbacă, a declarat recent că nu l-a interesat prea mult ce a făcut Marinela Dobrea la DGASPC Galaţi?
„În prezentul caz supus cercetării administrative, motivul legal de incompatibilitate a intervenit în data de 29.11.2004 şi nu a încetat până în prezent. Conform prevederilor legii, d-na Dobrea Marinela a avut la dispoziţie un interval de 10 zile calendaristice, începând cu data de 29.11.2004, în care trebuia să acţioneze pentru încetarea motivului de incompatibilitate. D-na Dobrea Marinela nu şi-a îndeplinit această obligaţie legală”, se mai arată în expunerea de motive de la CJ.
Iar actul normativ care reglementează incompatibilitatea este Legea funcţionarilor publici. Potrivit prevederilor art. 101 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, „destituirea din funcţia publică se dispune, în condiţiile art. 78, prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică, ca sancţiune disciplinară aplicată pentru motive imputabile funcţionarului public, în următoarele cazuri: […] dacă s-a ivit un motiv legal de incompatibilitate, iar funcţionarul public nu acţionează pentru încetarea acestuia într-un termen de 10 zile calendaristice de la data intervenirii cazului de incompatibilitate”.
Aşadar, un text de lege limpede, Comisiei de Disciplină rămânându-i doar sarcina de a demonstra că Marinela Dobrea a fost cenzor la „Speranţa Danubiană”.
Nici măcar faptul că această asociaţie a derulat contracte cu DGASPC nu mai contează, pentru că incompatibilitatea nu presupune neapărat existenţa unei legături între asociaţie şi instituţia în care activează funcţionarul public. În cazul de faţă, acest lucru reprezintă doar un bonus.
De ce nu au contat celelalte acuze
Celelalte puncte de acuzare de pe masa Comisiei de Disciplină a Consiliului Judeţului aveau mult mai multe „şanse” de a fi atacate cu succes în instanţă de Marinela Dobrea.
Este vorba despre acuzaţia de „management defectuos”, care rezulta din rapoartele Inspecţiei Sociale, pe care avocaţii buni puteau să o demonteze uşor, precum şi cea de „încălcare a normelor de conduită”, care cu greu putea atrage o demitere.
În plus, în multe situaţii era vorba doar despre cuvântul unui angajat „agresat” împotriva cuvântului Marinelei Dobrea.
Explicaţie foto: Marinela Dobrea părăseşte DGASPC după un mandat plin de incidente