Galaţiul situaţiilor absurde: Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie (GALERIE FOTO)

Galaţiul situaţiilor absurde: Monstruozitate în buricul târgului, cu aprobare de la Justiţie (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Justiţia română este oarbă şi de multe ori lipsită de bun gust. O demonstreză clădirea apărută peste noapte în apropierea Pieţei Centrale, mai exact pe strada Traian, la numărul 52. Este vorba despre o clădire de birouri, formată din parter, etaj şi mansardă, ce nu se înscrie în nicun fel în arhitectura zonei.

Proprietarul construcţiei, Ioan Abrudan, spune că a reuşit să o ridice, după ce mai bine de zece ani s-a luptat prin instanţe cu Primăria Galaţi. "Nici fostul primar şi nici viceprimarul de atunci nu au vrut sub nicio formă să îmi aprobe autorizaţia de construcţie. M-am luptat cu ei prin tribunale şi în cele din urmă am reuşit să obţin autorizaţia de construcţie. Este doar meritul constructorului că am reuşit să ridic clădirea aşa de repede. Aveam acolo, înainte, o vulcanizare şi un atelier de geamuri", a spus acesta. Conform proprietarului, construcţia de pe Traian 52 urmează să fie folosită pe post de clădire de birouri, iar parterul urmează să fie folosit cu destinaţia de spaţii comerciale.

În urma sentinţei remise de Tribunalul Galaţi, respectiva clădire a putut fi ridicată fără a respecta Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Deşi proprietarul s-a luptat în instanţă atâţia ani cu municipalitatea pentru a-şi ridica respectiva construcţie, planurile arhitecturale au fost făcute chiar de oamenii Primăriei. "Proiectul iniţial l-a făct doamna Marin, iar ulterior l-a continuat domnul Banaş", ne-a mai explicat constructorul. Eleonora Marin a ocupat funcţia de arhitect-şef al oraşului Galaţi, ulterior postul fiind ocupat de Ion Banaş. De numele lui Banaş se leagă şi un scandal celebru. La începutul acestui an, Banaş a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie.

De numele Eleonorei Marin se leagă o serie de controale dispuse de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, pe când aceasta ocupa fotoliul de arhitect-şef al Galaţiului.

Bătaie şi pe bani

Deşi construcţia monstruoasă dăunează grav arhitecturii din zonă, deşi municipalitatea nu a fost de acord cu ridicarea ei, tot gălăţenii ar fost cei care ar fi trebuit să scoată  bani din buzunare pentru despăgubirea proprietarului care s-a luat la trântă cu autorităţile. Astfel, potrivit soluţiei date de Tribunalul Galaţi, municipalitatea gălăţeană a fost obligată să "plătească reclamantului suma de 1.510,3 lei - cheltuieli de judecată şi daune cominatorii pe fiecare zi întârziere de la data pronunţării hotărârii şi până la eliberarea autorizaţiei de construire". Deşi procesul respectiv a primit soluţia în anul 2010, până în februarie 2011 municipalitatea tot nu întreprinsese nimic. Ulterior, proprietarul s-a mai judecat odată cu Primăria pentru a-şi primi banii cu pricina, însă Tribunalul Galaţi i-a respins cererea ca inadmisibilă.

Ulterior, autorizaţia de construcţie a fost emisă în data de 15 martie 2012, dată la care viceprimarul de la vremea respectivă, Nicuşor Ciumacenco, îşi luase concediu, pentru a se ocupa de campania electorală.


Primarul Marius Stan: „Construcţia va fi expropriată pentru lărgirea străzii”

Autorităţile locale cunosc situaţia clădirii din Traian nr. 52 şi vorbesc despre ea cu indignare şi frustrare. Din păcate, în acest caz, Primăria, Instituţia Arhitectului Şef al oraşului, Consiliul Local care trebuie să voteze toate Planurile Urbanistice de Detaliu ale construcţiilor ce se ridică sau modifică în Galaţi s-au trezit pur şi simplu cu mâinile legate, după ce s-au împotrivit în toate modurile legale posibile realizării acestei clădiri. Consiliul Local a respins PUD-ul înaintat de proprietar, dar asta n-a folosit la nimic. Prin hotărârea instanţei, municipalitatea a fost obligată să emită autorizaţia de desfiinţare pentru construcţia care exista pe acest teren - atelierul unuia dintre ultimii geamgii din Galaţi - şi să emită autorizaţia de construcţie a clădirii de birouri.

"Sunt revoltat"

Preşedintele Comisiei de Urbanism a Consiliului Local, inginerul constructor Săvel Rotaru, dă în clocot când aude de Traian 52: „Este un fiasco al urbanismului! Această construcţie strică tot ansamblul zonei şi faţadele din jur! Este inimaginabil! Măcar dacă o făcea elegantă! Dar arată ca un garaj cu acoperişul acela fără cap!”.

„Când am văzut că acolo creşte mizeria aia, am simţit că mi se face rău! Uitaţi-vă la imaginea ei: este ca un ceva trântit în mijlocul drumului şi făcut de un animal. E o construcţie care nu îndeplineşte niciun fel de condiţie pentru a fi acolo! Nu se încadrează în terenul pe care îl ocupă - ocupă 90 la sută din suprafaţa terenului, legea este foarte clară nu ai voie mai mult de 60 la sută. O instanţă ne-a obligat, culmea-culmilor, să dăm autorizaţie pentru monstruozitatea asta, urâţenia asta", ne-a declarat, la fel de indignat, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan.

Edilul îi promite însă o surpriză proprietarului: "După cum bine ştiţi, avem contractat un împrumut din care se va reface şi strada Traian pe care o vrem calea principală de la nord la sud. Şi intenţionăm, în privinţa ştrangulării care se produce aici, odată cu ieşirea din Piaţă, să expropriem în interes public tot ce înseamnă clădiri care împiedică dezvoltarea şoselei pe patru benzi. Vrem să mergem pe patru benzi până în drumul din Faleză care să ne scoată apoi pe alte patru benzi, prin curtea Poliţiei de Frontieră, afară din Galaţi. Eu l-aş sfătui să se oprească din investiţie pentru că oricum nu va sta mult pe-aici!”, ne-a declarat primarul Marius Stan. (Anca Melinte)

Citit 4605 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Decembrie 2012 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.