Crimele oribile ale anului 2012. Destine frânte de droguri, lăcomie şi răzbunare (GALERIE FOTO)

Crimele oribile ale anului 2012. Destine frânte de droguri, lăcomie şi răzbunare (GALERIE FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O poveste de dragoste terminată tragic, o reglare de conturi sângeroasă şi un jaf mascat stupid sub o crimă înfiorătoare au fost cele mai teribile omoruri ale anului care abia s-a încheiat


Cea de-a doua jumătate a anului 2012 a fost marcată de o serie neagră de crime care nu doar că au şocat opinia publică, dar au tras şi un puternic semnal de alarmă asupra cauzelor care le-au determinat: elemente cu adânci implicaţii socio-economice, rezultate în cea mai mare parte după ce factorul legislativ, dar şi cel judiciar au scăpat din mâini situaţii care degenerat în cele din urmă în tragedii înecate în sânge.

Mai pe scurt, vorbim de crime comise fie de o beizadea ”şcolită” în tainele infracţionalităţii, dar care a scăpat destul de lejer de braţul lung al legii pentru a ajunge să-şi omoare iubita de 18 ani pe fondul consumului susţinut de droguri şi etnobotanice, de o gaşcă de indivizi cu strânse legături în influenta lume a mafiei fierului vechi şi care a pus la cale un măcel la Umbrăreşti pentru a elimina şi respectiv avertiza ”concurenţa”, dar şi de o teribilă crimă, de o cruzime inimaginabilă, în care victimă a fost un biet taximetrist, iar autori, doi ţărani din Cudalbi, care i-au luat viaţa omului pentru a pune mâna pe maşină şi câţiva lei.

Numai în aceste trei cazuri, 12 persoane au ajuns după gratii şi îşi aşteaptă acum sentinţa. Pedepsele vor fi, poate, juste, numai în ideea că legea va fi aplicată, dar nu şi pentru părinţii care au rămas fără unica fiică, pentru o femeie rămasă văduvă la nici 30 de ani sau pentru o familie pentru care singura speranţă de a scăpa de probemele financiare era taximetria - meseria gălăţeanului aruncat de viu într-o fântână, în mijlocul câmpului.

Droguri, violenţă, iubire şi... moarte

Pe 29 iulie, Dan Cadar, fiul fostului consilier judeţean şi om de afaceri Mircea Cadar, a ucis. Victima, propria sa iubită, pe care bărbatul în vârstă de 38 de ani a împins-o, potrivit anchetatorilor, de pe scările vilei de pe strada Revoluţiei, în care cei doi convieţuiau. Clara Maria Drăgoi, de 18 ani, elevă la Colegiul Al. I Cuza, a făst găsită fără suflare, la capătul unei poveşti pe care poliţiştii şi procurori criminalişti au reconstituit-o cu greu şi din care nu au lipsit drogurile pe care cei doi iubiţi, între care era o diferenţă de vârstă de 20 de ani, le consumau, se pare, cot la cot, bătăile şi, în mod curios, o mare doză de iubire dacă ar fi să ne luăm după spusele colegilor fetei, dar şi după dârzenia cu care Clara şi-a apărat relaţia chiar şi în faţa propriilor părinţi.

Pe 29 iulie 2012 Dan Cadar - Dănuţ, cum îl alinta cea care avea să-i devină victimă - a scris cea mai neagră pagină din cazierul său, care a început să se contureze încă de pe vremea când fiul cel mare al lui Mircea Cadar abia trecuse pragul vârstei de 20 de ani. Un conflict început cu o seară înainte într-un bar obscur din Mazepa, când Cadar şi Clara Maria Drăgoi s-au bătut parte în parte şi s-au certat în prezenţa mai multor prieteni comuni a degenerat în locuinţa de pe Revoluţiei, pe care bărbatul o împărţea cu iubita sa mult mai tânără. În vilă, spun anchetatorii, Cadar ar fi răspuns violent la agresivitatea fetei şi ar fi lovit-o cu o ţeavă de la un aspirator. Consecinţele bătăii aplicate fetei găsite fără viaţă la baza scării interioare a casei i-au şocat pe legişti şi criminalişti, determinându-i pe procurori să îl acuze pe Cadar de omor deosebit de grav. Suspectul a fost supus unei expertize psihiatrice, iar din câte se pare rezultatul a fost unul negativ, în sensul că Dan Cadar ar fi fost declarat în deplinătatea facultăţilor mintale şi, în consecinţă, răspunzător pentru faptele sale.

Crima de pe Revoluţiei este pentru acesta doar picătura care a umplut paharul. Potrivit unor surse din cadrul celor care l-au anchetat pe Cadar la începuturile sale infracţionale, acesta a ajuns după gratii pentru prima dată în urmă cu circa 14 ani, când a fost arestat pentru că fura casetofoane din maşini, pentru a le revinde ulterior. Nu a stat însă prea mult după gratii şi la începutul anilor 2000 a plecat în Italia, unde s-a apucat de proxenetism. În 2002, a fost condamnat la patru ani de puşcărie. După ce şi-a executat pedeapsa, Cadar s-a întors în ţară şi a devenit un promotor al afacerilor cu etnobotanice alături de Alin Rotaru. Înainte de a se apuca de vândut ierburi legale la tejghea, Dănuţ Cadar a dat de gustul cocainei pe care el însuşi o consuma, dar o şi procura pentru a o vinde cunoscuţilor. La acest capitol s-a mişcat cu o anumită „discreţie”, care l-a ţinut departe de vreo condamnare în acest sens şi, implicit, de puşcărie. Nu de alta, dar traficul de droguri de mare risc se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani. Dacă nu a primit o asemenea condamnare pentru droguri, tânărul are şanse mari să stea cam tot atâţia ani după gratii, pentru că şi-a omorât iubita.

Mafia fierului vechi, în război la Umbrăreşti

Reglarea de conturi în urma căreia un bărbat de 35 de ani a murit în mijlocul străzii şi alte două persoane au fost băgate în spital avea să pună pe jar poliţia gălăţeană, în prima jumătate a lunii octombrie. Cea mai gravă confruntare între găşti rivale din acest an s-a produs în noaptea de 1 spre 2 octombrie, pe DN 25, în centrul comunei Umbrăreşti. Şapte maşini cu numere străine, folosite în ”afacerile” de pe Halda de Zgură, din care au coborât mai mulţi tineri înarmaţi cu bâte, răngi, ţevi cu cuţite în vârf, săbii şi topoare, dar şi cu un pistol cu bile de cauciuc au blocat în trafic maşina în care se aflau fraţii Săndică, respectiv Adrian (32 ani) şi Marian (35 ani), precum şi Cristian Dibu (37 ani), prieten cu cei doi. Anchetatorii susţin că circulaţia pe DN 25 a fost oprită pe ambele sensuri, zgomotele specifice agresiunilor fiind auzite atât de ceilalţi participanţi la trafic, cât şi de persoanele care locuiesc în zonă. Marian Săndică a sperat că poate fugi şi a coborât din maşina în care se afla. Din nefericire însă, agresorii l-au prins şi l-au lovit cu mai multe obiecte contondente în zona capului. Loviturile au dus iniţial la pierderea cunoştinţei victimei şi apoi la deces. Adrian Săndică şi Cristian Dibu au ajuns la spital cu multiple leziuni. Certificatul medico-legal emis de medicii legişti atestă faptul că vieţile lui Adrian Săndică şi Cristian Dibu au fost puse în pericol în urma leziunilor provocate de agresori.

În urma a 29 de percheziţii, 25 de persoane au fost duse la audieri, iar şapte au fost arestate. Dănuţ Damaschin, Ionuţ Avram, zis „Ciungu” sau „Mânuţă”, Marius Cezar Dumitru, zis „Mani”, George Grădinaru, George Munteanu, zis „Tărzănei” sau „Tărzănel”, Chiriac Cristian, zis „Creţu”, şi Anton Lefterache, zis „Piticu”, au fost acuzaţi de omor calificat, tentativă la omor calificat şi deosebit de grav, port fără drept, în locuri şi împrejurări în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a unor obiecte interzise, distrugere şi ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea ordinii şi liniştii publice.

Câteva zile mai târziu, alţi doi suspecţi, Valentin Leopa şi Silviu Octavian Amăzăroaie, ajungeau după gratii. Conform anchetatorilor, Silviu Octavian Amăzăroaie era prieten cu fraţii Săndică şi făcuseră afaceri împreună. La un moment dat, cei trei nu s-au mai înţeles la banii proveniţi din „combinaţiile” de pe haldă. Pe fondul acestor neînţelegeri, fraţii Săndică, pe de o parte, şi Amăzăroaie şi prietenii lui, pe de altă parte, au început să se urmărească reciproc şi să se ameninţe, disputându-şi totodată şi „aria teritorială de influenţă”. Cei trei s-au certat şi în luna septembrie, dar niciuna din părţi nu a sesizat poliţia. Simţindu-se umilit de fraţii Săndică, Amăzăroaie a vrut să se răzbune pe foştii lui prieteni şi le-a cerut ajutorul celor apropiaţi.

Cursa fatală a taximetristului Andrieş

Riscurile unei meserii a ieşit încă o dată la iveală, la finele lunii noiembrie, în urma uneia dintre cele mai teribile crime comise în ultimii ani în judeţul Galaţi. Taximetristul Vali Andrieş, de 58 de ani, nu s-a mai întors acasă dintr-o cursă aparent banală. În după amiaza zilei 26 noiembrie, taximetristul a primit o comandă prin telefonul mobil. Era chemai la Cudalbi să-i ia pe doi tineri şi să-i aducă la Galaţi. Şi-a anunţat soţia că avea o cursă în afara oraşului, dar câteva ore mai târziu nu a mai fost de găsit, nici pentru familie, nici pentru firma pentru care lucra. Dat în urmărire câteva zile mai târziu, Vali Andrieş a fost găsit mort la Cudalbi, pe 30 noiembrie. Fusese aruncat într-o fântână din mijlocul unui câmp, actele îi fusese distruse şi maşina furată, dar anchetatorii au dat de urma criminalilor din gura cărora au aflat întregul film.

Gelu Chiriac, de 23 de ani, şi Costache Guzgă, de 24 de ani, ambii din Cudalbi, nu erau niciunul uşă de biserică. La data când s-au hotărât să călătorească cu taxiul până la Galaţi, erau deja căutaţi de poliţie, suspectaţi fiind de comiterea mai multor furturi. Chiriac şi Guzgă l-au contactat pe Andrieş şi i-au spus să vină la intrarea în Cudalbi, ca să îi preia. Când taximetristul a ajuns la locul stabilit, tinerii l-au rugat să mai aibă răbdare, pentru că trebuia să mai ia pe cineva. ”Au mers pe câmp, unde au stat mai bine de o oră. La un moment dat, taximetristul a coborât din maşină. Atunci tinerii i-au cerut maşina. Cum s-au lovit de un refuz, au tăbărât pe el şi l-au imobilizat. L-au legat de mâini şi de picioare şi l-au băgat în portbagaj. S-au plimbat pe câmp şi apoi s-au decis să scape de taximetrist. Cunoşteau foarte bine zona şi au ales o fântână aflată în mijlocul câmpului. Nu au fost impresionaţi nicio clipă de rugăminţile bărbatului de a fi lăsat în viaţă”, ne-a povestit cms. şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi.

Două zile le-au fost suficiente poliţiştilor pentru a pune mâna pe suspecţi, care nu s-au lăsat totuşi prinşi decât după ce oamenii legii i-au fugărit pe câmp şi au făcut uz de armă. Puşi în faţa dovezilor, Guzgă şi Costache au povestit cum l-au ucis pe taximetrist şi au dezvăluit că singurul mobil al crimei a fost jaful. ”Cei doi au luat de la victimă 150 de lei, telefonul mobil şi maşina”, ne-a declarat Dănuţ Lefter, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi. Acuzaţi de omor deosebit de grav şi tâlhărie, Guzgă şi Costache au fost arestaţi şi riscă închisoarea pe viaţă.

Citit 6578 ori Ultima modificare Vineri, 04 Ianuarie 2013 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.