An agitat pentru jandarmi! Vezi cu ce s-au confruntat în 2012!
Foto: Foto: Vasile Caburgan

An agitat pentru jandarmi! Vezi cu ce s-au confruntat în 2012!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul care abia s-a încheiat a fost unul de foc pentru Jandarmeria Galaţi, care a contabilizat nu mai puţin de 7.382 de misiuni * Cu excepţia atribuţiilor legate de securitatea ordinii publice la instanţele de judecată, cea mai mare implicare au avut-o jandarmii la alegerile locale, cel parlamentare şi la referendum


Anul 2012 a fost unul cu siguranţă extrem de plin pentru militarii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, care au îmbinat, în cele 366 de zile, o gamă largă de misiuni atât pentru asigurarea siguranţei cetăţenilor, a străzilor, cât şi pentru activităţi necesare derulării în bune condiţii a procesului electoral la alegerile locale, parlamentare şi referendum. O dovedesc cifrele din evaluarea anuală a activităţii instituţiei, care relevă faptul că jandarmii au avut parte de provocări atât ca urmare a numeroaselor acţiuni revendicative din stradă izbucnite în urma unor tensiuni social-economice şi sociale, dar şi cu ocazia manifestărilor sportive sau în misiunile pe linie de ordine publică, proprii sau organizate în colaborare cu alte instituţii.

Per total, numărul cazurilor în care s-a impus prezenţa efectivelor de jandarmi a fost de 7.382 şi a crescut, faţă de anul 2011, cu 4,75 la sută. „Din totalul acestora, 2.963 au fost misiuni de asigurare a ordinii publice, 1.711 de menţinere a ordinii publice din care 708 misiuni de menţinere a ordinii publice executate sub forma patrulelor mixte poliţist - jandarm, 710 acţiuni de intervenţie, 1.055 acţiuni în cooperare cu alte instituţii, precum şi 943 acţiuni pentru punerea în executare a mandatelor de aducere”, detaliază cpt. Costin Barbu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Galaţi.

Ordinea publică, prioritară

Siguranţa cetăţenilor şi a unor instituţii strategice au constituit direcţiile spre care s-au îndreptat cele mai multe dintre acţiunile jandarmilor gălăţeni în 2012. Prin ducerea la bun sfârşit a 2.963 de misiuni cu specific de asigurare a ordini publice, conducerea Jandarmeriei a reuşit astfel să prevină producerea de evenimente sau situaţii care să ducă la tulburări grave.

„Comparativ cu anul 2011, numărul misiunilor de asigurare a ordinii a înregistrat o creştere cu 55,29 la sută, anul 2012 fiind caracterizat prin executarea misiunilor de asigurare a ordinii publice la meciurile pe care echipa F.C. Oţelul Galaţi le-a susţinut pe teren propriu, meciuri în majoritatea cu grad mediu şi ridicat de risc şi a misiunilor specifice executate cu ocazia desfăşurării alegerilor locale şi referendumului naţional”, explică purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.

Acţiunile de menţinere şi restabilire a ordini publice derulare de jandarmi în 2012 s-au soldat cu aplicarea a 1.593 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 248.650 lei, dar au avut ca efect şi întocmirea de dosare penale pentru 122 de infracţiuni.

„Pe linia executării acţiunilor de intervenţie, subunităţile de ordine publică au acţionat pentru rezolvarea a 710 solicitări primite prin telefoanele operative. Din totalul intervenţiilor, un număr de 632 au fost efectuate în urma apelurilor transmise prin sistemul unic de apeluri de urgenţă „112”, în timp ce 78 intervenţii s-au executat în baza altor solicitări telefonice primite la dispeceratul unităţii. În urma intervenţiei la aceste solicitări au fost aplicate 350 sancţiuni contravenţionale în valoare de 69.900 lei şi au fost constatate 23 infracţiuni, fiind depistaţi 20 de autori”, conchide cpt. Barbu.

În luptă cu hoţii şi zăpezile

Pe parcursul anului trecut, Jandarmeria Galaţi a avut un rol important în stoparea unor acte de violenţă sau care au adus atingere patrimoniului exercitate de cei certaţi cu legea şi bunul simţ. În urma acţiunilor desfăşurate independent, au fost constatate în total 103 fapte de natură penală care se regăsesc în 79 de dosare, fiind depistaţi în flagrant 114 făptuitori. Numărul constatărilor pe această linie a cunoscut o creştere faţă de anul precedent cu 7,29 la sută. Potrivit informaţiilor furnizate de Jandarmeria Galaţi, prejudiciul infracţiunilor constatate a fost în valoare de aproximativ 25.000 lei, fiind recuperat în totalitate şi predat părţilor vătămate.

La începutul anului trecut, când Galaţiul a s-a confruntat cu căderi masive de zăpadă, jandarmii şi-au manifestat o altă latură. Au pus mâna pe lopeţi şi au  îndepărtat zăpada din 26 de gospodării din Buciumeni şi Nicoreşti, au curăţat peste un kilometru şi jumătate de şanţ şi au împărţit alimente şi combustibili aduse cu patru autotrenuri pentru populaţia din zonele calamitate.

Citit 1337 ori Ultima modificare Duminică, 13 Ianuarie 2013 17:04

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.