Apaterm a murit, trăiască Calorgal! Se-ncheie contracte cu noul furnizor de căldură

Apaterm a murit, trăiască Calorgal! Se-ncheie contracte cu noul furnizor de căldură
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De săptămâna asta, începe procedura de întocmire a documentelor, proces gestionat de Mircea Ispas, directorul interimar al noii societăţi de termoficare, care începe furnizarea în februarie


O uşă se închide şi alta se deschide. Copleşită de creanţele de peste 160 de milioane de lei nerecuperate de la populaţie şi de datoriile de peste 370 de milioane de lei neachitate către furnizori, societatea edilitară Apaterm îşi trăieşte ultimele zile. Foarte aproape de o sentinţă care să-i declare irevocabil falimentul, Apaterm se pregăteşte să-i predea activitatea de distribuţie a apei calde şi a căldurii noului operator, Calorgal.

Nou-înfiinţata societate de distribuţie a apei calde şi a căldurii le va furniza efectiv servicii consumatorilor din Galaţi de la 1 februarie 2013. Între timp, însă, Calorgal va începe să încheie contracte atât cu furnizorii, cât şi cu clienţii, contractele curente ale Apaterm urmând să-şi înceteze efectele.

Gălăţenii o vor lua de la zero cu noua societate

În privinţa contractelor pe care Calorgal le va încheia cu consumatorii, acestea vor fi colective (cu asociaţiile de proprietari) şi individuale (cu fiecare proprietar în parte). “Începând din această săptămână, Calorgal va începe contractarea serviciilor de distribuţie şi furnizare către asociaţiile de proprietari. În acelaşi timp, Calorgal va încheia convenţii individuale de plată cu fiecare proprietar branşat la sistemul public de distribuire a agentului termic, urmând ca după începerea furnizării energiei termice să elibereze facturi individuale”, a anunţat, ieri, Biroul de Presă al Primăriei. Cu peste 70.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, Primăria estimează că încheierea convenţiilor individuale de plată va dura până la sfârşitul lunii februarie.

“Odată încheiate contractele dintre asociaţiile de proprietari şi Calorgal, furnizarea agentului termic (inclusiv apa caldă) nu va mai fi afectată de datoriile istorice sau curente către Apaterm”, a explicat Primăria. Asta înseamnă că asociaţiile de proprietari vor demara de la zero relaţiile contractuale cu Calorgal.

Calorgal nu va face protecţie socială, ca Apaterm

E avertismentul pe care autorităţile îl lansează către administratorii asociaţiilor de proprietari şi către proprietari. “Atâta timp cât oamenii vor plăti facturile emise de Calorgal, lucrurile vor fi în regulă”, a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Costache. Ce se va întâmpla, însă, dacă facturile nu vor fi achitate la timp? “În convenţiile de plată pe care le vom încheia cu fiecare consumator scrie clar că, în caz de neplată, emitem un preaviz şi, dacă tot nu se face plata, sistăm serviciile de furnizare către consumatorul în cauză”, a explicat Mircea Ispas, care tocmai a fost numit director interimar la Calorgal. Societatea nu vrea să repete dezastrul de la Apaterm, care, luând prea târziu atitudine faţă de asociaţiile rău-platnice, şi-a săpat singură groapa.

Şi se pare că noul operator nu va face protecţie socială nici cu propriii angajaţi. Astfel, Calorgal va prelua doar o parte din personalul Apaterm, care numără puţin peste 800 de oameni. “Se face o analiză economică şi organizatorică, în urma căreia să ştim cu câţi oameni va putea funcţiona Calorgal fără sincope”, a spus Mircea Ispas. Deşi nimeni nu o spune oficial, este foarte probabil ca angajaţii care nu vor fi preluaţi de Calorgal şi vor rămâne la Apaterm să fie concediaţi.

Asociaţiile nu scapă de plata datoriilor istorice

Datoriile istorice ale asociaţiilor către Apaterm, care se ridică la 166 de milioane de lei, vor trebui recuperate în condiţiile legii – inclusiv prin executare! – de către lichidatorul Apaterm, CC Insol SPRL. Sumele vor acoperi datoriile Apatermului către propriii furnizori, cel mai important fiind furnizorul de agent termic, Electrocentrale, căruia îi datorează 373 de milioane de lei.

 

Citit 3742 ori Ultima modificare Luni, 14 Ianuarie 2013 18:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.