Au oprit trenurile ca să deschidă casieria - Ceferiştii şi-au făcut singuri dreptate

Au oprit trenurile ca să deschidă casieria - Ceferiştii şi-au făcut singuri dreptate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Angajaţii CFR Infrastructură au paralizat traficul feroviar în toată ţara pentru o zi de întârziere a lefurilor * “Vom reacţiona ori de câte ori se va întâmpla, pentru că nepăsarea produce efecte permanente”


Angajaţii Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA urmează să încaseze astăzi lichidarea aferentă lunii decembrie, care trebuia virată pe carduri marţi şi a cărei întârziere i-a împins pe feroviari să oprească trenurile în gări ieri dimineaţă, pentru două ore.

“Reprezentanţii administraţiei au înştiinţat federaţiile sindicale că joi, 17.01.2013, salariaţii vor primi cea de-a doua tranşă (lichidarea) aferentă lunii decembrie”, a anunţat compania, ieri, printr-un comunicat de presă.

“Vom face grevă şi pentru o întârziere de o oră a salariilor!”

Salariaţii CFR SA urmau să încaseze lichidarea pe decembrie în cursul zilei de marţi, pe 15 ianuarie, dar, pentru că nu le-a intrat niciun leu în conturi, ieri dimineaţă au intrat în grevă, oprind circulaţia trenurilor între orele 7,00 şi 9,00.

Reacţia lor, aceea de a bloca traficul feroviar pentru că leafa a întârziat o zi, poate părea exagerată. Ea este, însă, rezultatul tensiunilor în creştere de la calea ferată, unde locurile de muncă au încetat să fie stabile şi bine plătite după ce recesiunea şi Fondul Monetar Internaţional au forţat Guvernul de la Bucureşti să taie în carne vie, în scopul rentabilizării companiei feroviare.

„De patru ani nu ni s-au mărit salariile. Avem 1.000 de lei pe lună şi un program de peste zece ore. Nu cred că se mai poate vedea aşa ceva în altă ţară din lumea asta”, spunea, ieri, unul dintre greviştii din Regionala Galaţi.

Pe lângă faptul că sunt mici, salariile mai vin şi cu întârziere – iată ce i-a făcut pe angajaţii CFR SA să intre în grevă. “Vom face grevă şi pentru o întârziere de o oră a salariilor! Vom reacţiona ori de câte ori se va întâmpla, pentru că nepăsarea produce efecte permanente”, a declarat, ieri, liderul local al federaţiei sindicale Mişcare Comercial, Viorel Istrate.

Potrivit aceleiaşi surse, cu unele întârzieri salariale s-ar confrunta şi angajaţii CFR Călători, care nu ar fi încasat până acum decât jumătate din lichidarea pe decembrie.

Călătorii, solidari cu greviştii

Greva susţinută ieri dimineaţă, între orele 7,00 şi 9,00, de angajaţii CFR SA din Regionalele Galaţi, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova şi Iaşi a afectat circulaţia a 138 de trenuri, care au acumulat întârzieri totale de 10.468 de minute, potrivit datelor furnizate de CFR SA.

La Galaţi, încetarea de două ore a lucrului a afectat circulaţia a opt trenuri de călători. Unele dintre ele, care plecaseră din gară înainte de ora 7,00, au fost oprite de impiegaţii de mişcare în staţiile intermediare Fileşti sau Barboşi până la ora 9,00. Altele, care urmau să plece din Galaţi în intervalul orar 7,00-9,00, au stat la peron până la încetarea protestului.

Călătorii, deşi se grăbeau să ajungă cât mai repede la destinaţii, au aşteptat calmi ca trenurile să fie puse în mişcare, arătând înţelegere faţă de protestul ceferiştilor. „Sunt din Constanţa. Nu îmi place că trebuie să stau atât de mult timp în tren, dar îi înţeleg şi îi susţin pe aceşti oameni”, ne-a declarat Mihai Matei, unul dintre călătorii pe care greva l-a prins în gara din Galaţi.

Impiegaţii de mişcare din oraşul nostru s-au bucurat şi de susţinerea colegilor care nu erau de tură la ora protestului. „Noi suntem liberi, dar am venit să ne susţinem cauza şi să fim alături de colegii noştri”, au spus câţiva oameni din grupul de protestatari.


Întârzierile salariale nu sunt singura bubă de la CFR

Plata cu întârziere a lefurilor nu e singura problemă a lucrătorilor de la calea ferată. Ei se declară nemulţumiţi şi de pierderea dreptului de a călători gratuit cu trenul, dar mai ales de lentoarea cu care autorităţile reacţionează la problemele ce periclitează însuşi viitorul sistemului feroviar. „Avem şi alte probleme: dreptul gratuit de călătorie pe calea ferată, de care nu ne-am bucurat nici în 2012 şi nu ne vom bucura nici în 2013, furturile din instalaţiile căilor ferate, care distrug infrastructura feroviară şi generează întârzieri ale trenurilor, precum şi o serie de investiţii şi proiecte care trebuie făcute la calea ferată”, a spus liderul sindical de la Mişcare Comercial, Viorel Istrate.


Rodica Mişcalencu, Teodora Miron

Citit 1824 ori Ultima modificare Miercuri, 16 Ianuarie 2013 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.