Protest spontan în combinatul gălăţean. Peste 100 de oameni au spart geamurile la turn

Protest spontan în combinatul gălăţean. Peste 100 de oameni au spart geamurile la turn
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peste 100 de salariaţi ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, provenind din zona Oţelăriei, au spart câteva geamuri la turnul administrativ de pe platformă, joi dimineaţă, în timpul unui protest spontan izbucnit pe fondul nemulţumirilor generate de neîncheierea contractului colectiv de muncă pentru anul în curs şi de oferta salarială avansată de patronat. Protestatarii s-au deplasat la primele ore ale dimineţii la sediul Departamentului de Resurse Umane, condus de Mihaela Crăciun, care conduce şi comisia patronală de negociere a contractului colectiv de muncă. Ulterior, muncitorii au mers la turn, au spart câteva geamuri, după care s-au întors la Resurse Umane, unde se aflau şi cu puţin timp în urmă.

Incidentele au fost confirmate de reprezentanţii companiei. „ArcelorMittal Galaţi confirmă faptul că un grup de angajaţi s-a strâns în această dimineaţă în faţa clădirii administrative şi a cerut explicaţii referitoare la negocierile privind contractul colectiv de muncă. Producţia nu a avut de suferit”, se arată într-o declaraţie emisă de purtătorul de cuvânt al combinatului, Dorian Dumitrescu.

„Managementul înţelege dificultăţie angajaţilor în privinţa creşterii costurilor vieţii şi ia măsuri în vederea continuării operaţiunilor, păstrarea slujbelor şi creşterea veniturilor salariaţilor. Oferta finală – de până la 3 bonusuri cu 4 la sută creştere de venit garantată – reprezintă un efort financiar important pentru combinat, care tocmai a încheiat al patrulea an consecutiv cu pierderi financiare din cauza condiţiilor dure din piaţă şi a creşterii costurilor energiei”, a precizat compania, referindu-se la cea mai recentă ofertă avansată la negocierile cu sindicaliştii, care include un bonus de 2 la sută din salariul anual în ianuarie, necondiţionat, unul de 2 la sută în iulie, tot necondiţionat, şi unul de 1,5 la sută în decembrie, condiţionat de trecerea companiei pe profit. Matematic, oferta patronatului nu este departe de revendicările liderilor sindicali, care cer indexări de 5 până la 7 la sută. Diferenţa fundamentală este aceea că sindicaliştii vor ca indexările să se aplice la salariul de bază, nu să ia forma unor bonusuri.

Discuţiile dintre cele două părţi vor continua, oricum, în cursul zilei de astăzi, când este programată o nouă rundă de negocieri salariale. “Considerăm că discuţiile trebuie purtate doar într-un cadru legal şi că presiunile sau violenţa nu pot ajuta în niciun fel în această situaţie dificilă. Dimpotrivă, credem că – în acest moment – turbulenţele sociale pot afecta sustenabilitatea operaţiunilor, slujbele şi viitorul combinatului”, a precizat ArcelorMittal Galaţi.

Între timp, o delegaţie a protestatarilor a fost invitată la discuţii de o delegaţie a administraţiei. Muncitorii au primit clarificări privind negocierile salariale, potrivit lui Dorian Dumitrescu. Discuţiile s-au încheiat cu puţin timp în urmă şi protestatarii urmau să părăsească zona.

Federaţia Naţională Sindicală Solidaritatea Metal, care participă la negocierile salariale, nu îşi asumă paternitatea protestului. „Noi nu suntem în niciun fel de protest. Ne aflăm încă în perioada negocierilor”, a spus Ilinca Diaconu.

Ceilalţi membri ai comisiei sindicale de negociere, liderii sindicatului Siderurgistul AMG constituiţi în reprezentanţi ai salariaţilor, nu au putut fi contactaţi. Informaţii neoficiale îi indică, însă, pe aceştia ca având legătură cu aşa-zisul protest spontan, despre care în combinat se vorbea de câteva zile.

Citit 3009 ori Ultima modificare Joi, 31 Ianuarie 2013 11:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.