„Viaţa liberă” lansează dezbaterea publică: Spune cum vrei să se reformeze Poliţia Locală!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

„Viaţa liberă” lansează dezbaterea publică: Spune cum vrei să se reformeze Poliţia Locală!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunteţi mulţumiţi de activitatea Poliţiei Locale? * Spune-ţi opinia! Spune-ne ce vrei să se schimbe şi vocea ta va fi auzită de autorităţi * Aici plăteşti taxe şi impozite, nu lăsa pe altcineva să decidă pentru siguranţa oraşului tău!


În fiecare săptămână, la întâlnirile pe care le avem în cartierele Galaţiului, oamenii ne povestesc aproape invariabil despre găştile de scandalagii, despre oamenii străzii care se aciuează prin parcuri sau scările blocurilor, despre hoţii mai mari sau mai mici, despre cerşetorii care-i agasează pe trecători, despre distrugerea pubelelor de gunoi sau a mobilierului urban. Şi, de fiecare dată, oamenii se plâng de faptul că nimeni nu ia nici o măsură!

În mod normal, Poliţia Locală ar trebui să fie principalul instrument al municipalităţii pentru a se apăra în faţa actelor care atentează la liniştea şi ordinea publică. Dar, din acest punct de vedere, Poliţia Locală se pare că este pur şi simplu depăşită de evenimente.

În acelaşi timp, chiar dacă în materie de linişte şi ordine publică lucrurile nu sunt nici măcar satisfăcătoare pentru cetăţeni, tot mai numeroase sunt sesizările micilor întreprinzători din Galaţi privind „universalitatea” Poliţiei Locale în materie de tot felul de controale, fie că vorbim de domeniul construcţiilor, normelor de mediu sau chiar activitatea comercială sau relaţiile contractuale pe care le are o firmă. Dovadă a celor de mai sus stau numeroasele memoriile depuse la Primărie, la Prefectură, la Parlament sau în Comisiile de Dialog Social de reprezentanţii mediului de afaceri sau chiar direct de cei păţiţi.

E timpul să tragem linie!

În această lună se împlinesc la Galaţi doi ani de când, în baza unei hotărâri a Consiliului Local, se înfiinţa şi în urbea noastră Poliţia Locală, drept continuatoare a Poliţiei Comunitare, descendentă pe linie directă a Corpului Gardienilor Publici. Baza legală era Legea 155/2010, lege care, în fapt, extindea atribuţiile noii instituţii cum vechii gardieni publici nici nu ar fi îndrăznit vreodată să se gândească.

De altfel, nu puţini au fost cei care, la vremea respectivă, au contestat în mod făţiş această lege. Mediul de afaceri, prin preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), prof. univ. dr. Ovidiu Nicolescu, lansa un avertisment vizavi de consecinţele pe care le poate avea suprapunerea atribuţiilor de control ale Poliţiei Locale cu cele ale altor instituţii, precum Garda Financiară, Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, Autoritatea Naţionala a Vămilor şi Direcţia Generală de Coordonare Inspecţie Fiscală din cadrul ANAF: "Politia Locala nu ar face decât să demareze controale excesive şi multiple, care ar afecta activitatea întreprinderilor, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii. Ar fi doar un organism în plus care ar introduce incompetenţa în economie. Ar genera abuzuri, corupţie şi birocraţie excesivă."

Pe lângă atribuţiile amintite mai sus, la nivelul Galaţiului cel puţin, Poliţia Locală a „înghiţit” cu binecuvântarea administraţiei publice şi atribuţii ce reveneau unor instituţii precum Inspecţia în Construcţii, Direcţia Sanitar-Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, Protecţia Consumatorului şi lista ar putea continua.

Spune-ţi opinia!

Este, poate, acum, la doi ani de activitate a Poliţiei Locale, momentul să vedem ce a fost bine şi ce a fost rău în activitatea acestei instituţii. Sunt, desigur, în cadrul acesteia şi oamenii dedicaţi comunităţii şi misiunii de apărători ai legii. Sunt însă şi voci care susţin că Poliţia Locală este departe de a se califica profesional pentru activităţile de control care i se încredinţează, că a devenit mai degrabă un element de „şicanare” a cetăţenilor decât de sprijinire a acestora, că se aplică sancţiuni în mod abuziv sau nefundamentate corect, că ar trebui să lase activităţile din sfera economică, să revină şi să pună accent pe activitatea de bază, cea de instrument de păstrare a liniştii şi ordinii publice.

Iată de ce „Viaţa liberă” îşi propune să lanseze o dezbatere publică pe această temă - „Spune cum vrei să se reformeze Poliţia Locală!”. Vă invităm, aşadar, să ne transmiteţi - fie la redacţie, fie prin e-mail - care este opinia dumneavoastră despre modul în care consideraţi că ar trebui să funcţioneze această instituţie. Sunteţi cetăţeni ai Galaţiului, sunteţi plătitori de taxe şi impozite în acest oraş, prin urmare aveţi tot dreptul de a vă exprima aceste opinii. Dorim să le mediatizăm şi să le prezentăm autorităţilor publice. Vom încheia această dezbatere pe 13 martie, în cadrul unei mese rotunde la sediul redacţiei, unde îi vom invita la masa dialogului pe toţi cei care, într-un fel sau altul, sunt responsabili sau interesaţi de activitatea Poliţiei Locale. Cu siguranţă, mulţi dintre dumneavoastră aşteaptă un răspuns. Fiţi alături de noi în această dezbatere şi răspunsurile vor veni!

Citit 11416 ori Ultima modificare Marți, 05 Martie 2013 11:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.