VIDEO / UPDATE Milionarul din Top 300 acuzat de contrabandă cu alcool a fost arestat

VIDEO / UPDATE Milionarul din Top 300 acuzat de contrabandă cu alcool a fost arestat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

 

UPDATE -  Liviu Jîtea a fost arestat, alături de alte şapte persoane

Omul de afaceri Liviu Jîtea şi alte şapte persoane au fost arestaţi preventiv, duminică, de Tribunalul Galaţi, în dosarul de contrabandă cu alcool cu un prejudiciu de opt milioane de euro, procurorii DIICOT făcând recurs la decizia magistraţilor. Procurorii DIICOT au propus arestarea preventivă a lui Alexandru Bortoş, Lucian Datcu, Mircea Liviu Jîtea, Raluca Milea, Florenţa Mona Ionescu, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan, Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuţa Robu, Antoaneta Iuliana Georgian, Stoica Cristea, Decebal Vasile Taranciuc, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Marian Cătălin Irimia, Costica Creiţă, Ionuţ Marianov Grăjdeanu. Ulterior, magistraţii Tribunalului Galaţi au emis mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, pentru Liviu Jitea şi alte şapte persoane, iar procurorii au făcut recurs la decizia instanţei. Astfel, magistraţii au dispus arestarea preventivă doar pentru Liviu Jitea, Raluca Milea, Florenţa Mona Ionescu, Lucian Datcu, Stoica Cristea, Neculai Bica, Mihai Viorel Tucan şi Alexandru Bortoş. Faţă de celelalte perosane implicate în acest caz s-a impus măsura preventivă a interdicţiei de a părăsi localitatea pentru 30 de zile. Este vorba despre Valentina Tucan, Ciprian Neagu, Nicuţa Rubu, Antoaneta Iuliana Georgian, Dănuţ Panciu, Marian Guţan, Marian Cătălin Irimia, Costica Creiţă, Ionuţ Marinov Grăjdeanu, Vasile Taranciuc.

 


UPDATE -  Liviu Jîtea a fost reţinut

 

În urma percheziţiilor din judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila şi a audierilor,  procurorii DIICOT Galaţi au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore  pe numele a 18 persoane suspectate de contrabandă cu alcool. Printre acestea se află şi omul de afaceri Liviu Jîtea, considerat liderul grupării, afirmă surse judiciare. Cei 18 au fost trimişi în instanţă cu propunerea de arestare preventivă.

 


 

UPDATE - Alcoolul era trasportat cu cisternele de lapte

Gruparea infracţională din Focşani transporta alcoolul cu cisternele de lapte. Poliţiştii au prins în flagrant delict o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale. În urma investigaţiilor a rezultat că, în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile. Astfel, în perioada iulie 2011 – martie 2013, Liviu Jîtea, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte. În urma percheziţiilor au fost găsiţi 16.000 de litri de alcool. La finalizarea activităţilor, urmează a fi instituit sechestru asigurător pe mai multe bunuri mobile şi imobile, în vederea recuperării prejudiciului.


Procurorii DIICOT Galaţi efectuează în această dimineaţă 59 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vrancea, Galaţi şi Brăila, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, constituit din 15 persoane, specializat în săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu produse accizabile - alcool. Procurorii gălăţeni arată într-un comunicat că „sub coordonarea liderului grupării, Jîtea Mircea Liviu, învinuiţii au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile”. Jîtea Liviu este un cunoscut om de afaceri din Focşani, el fiind şi în Top 300, cu o avere estimată la peste 50 de milioane de euro.

Astfel, în cadrul activităţii unei societăţi comerciale de profil din municipiul Focşani, membrii grupării au procedat la amplasarea, înaintea contoarelor liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat, a unor instalaţii neautorizate şi au extras în această modalitate peste 800.000 de litri de alcool, fără evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate. Prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională este de estimat la suma de 8 milioane de euro, reprezentând accize, taxe şi impozite.

La sediul D.I.I.C.O.T. vor fi conduse, în vederea audierii, 75 de persoane, urmând ca în cauză să fie dispuse măsurile legale după audierea membrilor grupării. Acţiunea este efectuată cu sprijinul BCCO Bacău, IJJ Galaţi, IJJ Bacău, I.P.J. Galaţi, Brăila şi Vrancea. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către SRI.

Cine este Liviu Jitea

Omul de afaceri Liviu Jitea, liderul unei grupări de contrabandă cu alcool care a produs un prejudiciu de aproximativ opt milioane de euro, este considerat cel mai bogat om de afaceri din Vrancea, al cărui nume figurează în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 56-58 de milioane de euro.

Liviu Jitea este acţionar majoritar la societăţile Trust LF SA, SC Vranlact SA şi Vinexport SA, toate cu sediul în Focşani.

Trust LF este societate producătoare de băuturi spirtoase, iar Vinexport produce vinuri. Liviu Jitea nu are calitatea de administrator la niciuna dintre firme, afacerile fiind conduse de directori.

SC Vranlact SA produce brânzeturi şi lactate.

În firmele omului de afaceri Liviu Jitea lucrează peste 300 de persoane, conform unor surse locale.

Citit 5058 ori Ultima modificare Duminică, 10 Martie 2013 10:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.