Grevă în spitalele gălăţene / Personalul medical, nemulţumit de măsurile luate de Ministerul Sănătăţii

Grevă în spitalele gălăţene / Personalul medical, nemulţumit de măsurile luate de Ministerul Sănătăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nemulţumiţi de măsurile luate de Ministerul Sănătăţii pentru reforma sistemului sanitar, reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate au început de astăzi protestele în toate spitalele din ţară. Astfel, în zilele de 14, 15 şi 16 octombrie, personalul sanitar poartă o panglică reprezentând tricolorul în partea dreaptă a pieptului. Pacienţii nu vor avea însă cu nimic de suferit, întrucât e vorba de o aşa numită "grevă japoneză". "Activitatea în spitale se desfăşoară fără modificări în această perioadă. De pe 17 octombrie, până la începutul lui noiembrie, vom da un repaus de gândire Guvernului, răstimp în care aşteptăm să fie luate măsurile cele mai potrivite pentru pacienţi şi pentru angajaţii din sistem", a declarat Carmen Vrabie, vicepreşedintele Sindicatului SANITAS Galaţi.

Marş de protest în noiembrie

După purtarea panglicilor cu tricolor timp de trei zile, reprezentanţii Coaliţiei profesioniştilor din sănătate vor organiza pe 2 noiembrie un miting naţional la Bucureşti. "Pe parcursul marşului, denumit sugestiv "Marşul tăcerii", vom picheta sediile mai multor instituţii, printre care Guvernul, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor Publice", mai spune Carmen Vrabie. În cazul în care nici "Marşul tăcerii" nu va avea efectele scontate, sindicaliştii se pregătesc pentru declanşarea grevei generale.

Ce vor sindicaliştii

Coaliţia profesioniştilor din sănătate cere Guvernului alocarea a 6 la sută din PIB în 2014 (în anul 2013, sistemul sanitar românesc a beneficiat de puţin peste 4 la sută din PIB), asigurarea bugetului spitalelor pentru ultimele trei luni ale lui 2013, mărirea veniturilor personalului sanitar prin scoaterea sa din grila de salarizare bugetară, funcţionarea spitalelor ca instituţii publice şi nu ca organizaţii non-guvernamentale sau societăţi cu răspundere limitată şi neamestecarea asistenţei medicale private în sistemul public de sănătate.

"Dacă statutul spitalelor va fi modificat, ne temem că aceste instituţii vor fi făcute cadou unora sau altora dintre cei bine văzuţi. Ar fi îngrădit astfel accesul pacienţilor la serviciile de sănătate. Nici comasarea asistenţei medicale private cu cea publică nu este în regulă, pentru că se vor încuraja astfel discriminările", concluzionează sursa citată.

Citit 1698 ori Ultima modificare Luni, 14 Octombrie 2013 14:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.