Câinii fără stăpân neadoptaţi scapă de eutanasiere

Câinii fără stăpân neadoptaţi scapă de eutanasiere
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii "Vier Pfoten" susţin că ordonanţa nu se poate aplica


În cursul zilei de ieri, senatorii au adoptat o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Practic, senatorii au reexaminat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, care conţinea o serie de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Legea declarată neconstituţională prevedea că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii. În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror aparţinător nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiaţi în termen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Proiect frumos pe hârtie

Reprezentanţii unuia dintre cele mai importante ONG-uri privind protecţia animalelor, "Vier Pfoten", organizaţie ce a avut de-a lungul timpului mai multe acţiuni la nivelul municipiului Galaţi, spun că această iniţiativă legislativă arată foarte bine pe hârtie, însă, în realitate, este foarte greu de aplicat. "În acest moment, nu există în România un adăpost construit din bani publici, care să se ridice la standardele europene. Ceea ce aveţi dumneavoastră la Galaţi poate fi denumit, în cel mai bun caz, lagăr. Ca reprezentant al Vier Pfoten nu cred în minciuna cu adăposturile. Cine susţine că pot fi ţinuţi în adăposturi mii de câini vrea doar să îşi facă imagine publică. Soluţia ar fi sterilizarea", a declarat pentru "Viaţa liberă" medicul  veterinar Anca Tomescu, reprezentant al "Vier Pfoten".

De altfel, timp de cinci ani, între 2002 şi 2007, "Vier Pfoten" a avut la Galaţi un program de sterilizare a câinilor fără stăpân. În acest răstimp au fost sterilizate nu mai puţin de 33.701 animale.

Discuţii pentru o nouă sterilizare

La cinci ani după finalizarea acelui proiect, problema câinilor comunitari este în continuare gravă. "Până acum au fost identificate 460 de haite de câini la nivelul municipiului Galaţi", a declarat şi Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Având în vedere că la această oră Galaţiul dispune de un singur adăpost de câini, situat la numai câţiva metri de groapa în care au fost descoperite osemintele de animale, Primăria a luat decizia de a contacta din nou "Vier Pfoten", pentru demararea unui nou proiect de sterilizare. "Suntem în discuţii cu această organizaţie încă de la sfârşitul anului trecut şi sperăm ca până în luna mai să reuşim să demarăm această nouă acţiune. De asemenea, rămâne valabilă iniţiativa construirii unui nou adăpost pentru animalele fără stăpân, conform cu normele legislative", a mai spus Mihai Costache.

Câinii vor fi lăsaţi liberi

Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi. Autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii. Deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local, pentru fiecare generaţie de pui.

Senatul a adoptat acest proiect de act normativ în calitate de primă cameră sesizată. După vot, fostul senator PRM Marius Marinescu, a declarat că fosta guvernare schimbase sensul acestei legi la 180 de grade, introducând eutanasierea.

Citit 3287 ori Ultima modificare Marți, 12 Martie 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.