Revolta muncitorilor unei firme gălăţene: „Nu ne dau salariile, suntem trataţi ca sclavii”
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Revolta muncitorilor unei firme gălăţene: „Nu ne dau salariile, suntem trataţi ca sclavii”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Toţi angajaţii din tura de zi a societăţii au plecat ieri de la muncă nemulţumiţi că patronul nu le dă banii, îi batjocoreşte şi îi ameninţă tot timpul, iar condiţiile de muncă sunt inumane * Inspectoratul Teritorial de Muncă susţine că s-au primit aproape lunar astfel de sesizări, s-au aplicat amenzi, însă acestea sunt contestate în instanţă * Octavian şi Florin Crăiţă, administratorii societăţii, sunt judecaţi de Tribunalul Galaţi pentru înşelăciune prin intermediul altei societăţi


Toţi cei şase lucrători ai turei de zi de la societatea HCG Steel au venit ieri să se plângă la redacţie, disperaţi că, după ce-i tratează ca pe nişte sclavi, iar condiţiile de muncă sunt inumane, patronii nici măcar nu le plătesc salariile. Înainte să vină la redacţie, cei şase au mers şi s-au plâns şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde trei dintre ei au descoperit cu stupoare că nici măcar n-au contracte de muncă, deşi fuseseră asiguraţi că au.

"De trei luni mă duce cu vorba"

Ionel Hobjilă este paznicul firmei şi susţine că nu a mai primit salariul din decembrie: „Am muncit non-stop. N-am avut sărbători. De trei luni mă duce cu vorba că mă plăteşte. Îmi aruncă aşa ca la câini câte un milion de lei, când vede că nu mai pot, dar salariu conform contractului n-am văzut niciodată. Adunat, am primit vreo 1.300 de lei, pentru trei luni şi jumătate lucrate. Nu mai pot, am acumulat datorii, mi-au tăiat apa rece”, ne spune Ionel Hobjilă.

"Am doi copii de crescut şi sunt unicul întreţinător"

Sanda Savin susţine că se află într-o situaţie disperată, fiind mama a două fete minore şi singurul întreţinător al familiei: „Cu ce să le dau de mâncare copiilor mei? Am tot luat pe datorie de la un chioşc. Dar cât pot să mă păsuiască? Acum am aflat la ITM că nici n-am contract şi că nici n-am cum să-i dau în judecată, ca să-mi primesc banii. Am muncit în condiţii de neimaginat, ca să le duc copiilor o pâine pe masă. Astăzi când i-am cerut banii, a început să ţipe la noi, să ne înjure. Chiar m-a bruscat. Ne-am săturat şi am decis să plecăm toţi”, povesteşte femeia.

„Nici măcar apă potabilă nu avem”

Cei şase oameni mai declară că deşi lucrează în condiţii foarte grele, la fabricarea varului, patronii - Octavian şi Florin Crăiţă - nu le oferă măcar condiţii minime de muncă. „Ne tratează ca pe nişte sclavi. Nici măcar apă potabilă nu ne dă, bem apă reziduală din cisternă, aceeaşi adusă pentru hidratarea varului. De echipament de muncă, nici nu mai vorbim! Salopete, căşti sau ochelari, nici vorbă! Ne dă o mască la două zile şi mănuşi. Dacă te duci să ceri, îţi spun că te dau afară, te înjură, ţipă că-ţi dau cu lopata în cap. Ne-am săturat!”, spune şi Claudiu Melcu.

Oamenii povestesc că au stat miercuri seara până la ora 22.00 şi au muncit, în speranţa că-şi vor primi banii, fiind zi de salariu. După ce şi-a văzut maşinile încărcate, familia Crăiţă le-a dat doar câte 150 de lei la fiecare.

„Ce să faci cu banii ăştia? Când noi am tot acumulat datorii. Tot ne spun că n-au. Pe cine păcălesc? De la începutul lui februarie, au încărcat 14 maşini cu var. Pentru fiecare TIR primesc 7.000 de lei, e vorba de aproape un miliard de lei vechi, cum n-au bani?”, mai spune Claudiu Melcu.

„Ne-au spus că-şi angajează alţi fraieri”

Oamenii susţin că au acceptat aceste condiţii pentru că nu au unde să se angajeze şi sperau că-şi vor primi banii, aşa cum s-a întâmplat în primele luni de angajare: „Cred că asta este reţeta lor. Te angajează, în primele luni te plătesc şi după aceea te ţin de prost, până pleci singur. Sunt zeci de oameni care au păţit la fel. De altfel, când le-am spus că plecăm ne-au râs în nas şi ne-au spus că angajează alţi fraieri. Îşi bat joc de oameni şi nu le face nimeni nimic. Chiar nu există legi în ţara asta? În vară au venit cei de la ITM cu mascaţii, am sperat că se va rezolva ceva. Nimic. A fost chiar mai rău, nici banii nu ni i-au dat”, mai povesteşte Gheorghe Dingă.

Oamenii susţin că sunt hotărâţi să fie uniţi, astfel încât să nu mai păţească şi alţii aşa ceva. Au plecat să depună memorii la autorităţi şi la Tribunal, pentru a-i da în judecată pe patroni ca să-şi recupereze banii.

Jocul de-a şoarecele cu pisica la ITM

Inspectorul-şef de la ITM, Ionel Petrea, susţine că este la curent cu ceea ce se întâmplă la această firmă: „E adevărat, avem zeci de astfel de sesizări, am fost în controale lunar. Am fost şi cu jandarmii, degeaba. Noi îi amendăm, iar ei contestă amenzile în instanţă şi aşa se tărăgănează lucrurile. Avem mai multe procese cu cei de la HCG Steel, în mai multe etape”, declară inspectorul-şef de la ITM.

Judecaţi pentru înşelăciune

La Tribunalul Galaţi există pe rol un proces în care Florin şi Octavian Crăiţă sunt judecaţi pentru înşelăciune în dosarul 2223/121/2013. Aceştia au fost acuzaţi de procurorii de la Parchet că au vândut marfă la negru, pentru a scăpa de plata TVA, printr-o firmă aflată în insolvenţă, SC Hidromat Construct SRL. Anchetatorii au mai descoperit că, în perioada martie-decembrie 2009, nu au fost virate la bugetul de stat nici contribuţiile şi impozitele reţinute de la angajaţi.

„Noi suntem oameni civilizaţi”

Contactat telefonic, Octavian Crăiţă nu recunoaşte că nu le-ar fi plătit salariile angajaţilor: „Au plecat. Nu sunt eu vinovat că ieri le-am dat bani şi azi au venit beţi la muncă şi n-au mai vrut să lucreze. Le-am dat salariile pe februarie, dar pe bucăţele”, spune patronul de la SC HCG Steel. În legătură cu amenzile de la ITM, acesta ne-a mai spus: „Aşa-i în viaţă, mai iei câte-o amendă. Nu ştiu de ce au venit cu jandarmii. Noi suntem oameni civilizaţi, nu am jignit pe nimeni, nu am ameninţat pe nimeni”.

Citit 8138 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2013 21:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.