Revolta muncitorilor unei firme gălăţene: „Nu ne dau salariile, suntem trataţi ca sclavii”

Revolta muncitorilor unei firme gălăţene: „Nu ne dau salariile, suntem trataţi ca sclavii”

Foto: Vasile Caburgan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
21 comentarii

Toţi angajaţii din tura de zi a societăţii au plecat ieri de la muncă nemulţumiţi că patronul nu le dă banii, îi batjocoreşte şi îi ameninţă tot timpul, iar condiţiile de muncă sunt inumane * Inspectoratul Teritorial de Muncă susţine că s-au primit aproape lunar astfel de sesizări, s-au aplicat amenzi, însă acestea sunt contestate în instanţă * Octavian şi Florin Crăiţă, administratorii societăţii, sunt judecaţi de Tribunalul Galaţi pentru înşelăciune prin intermediul altei societăţi


Toţi cei şase lucrători ai turei de zi de la societatea HCG Steel au venit ieri să se plângă la redacţie, disperaţi că, după ce-i tratează ca pe nişte sclavi, iar condiţiile de muncă sunt inumane, patronii nici măcar nu le plătesc salariile. Înainte să vină la redacţie, cei şase au mers şi s-au plâns şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde trei dintre ei au descoperit cu stupoare că nici măcar n-au contracte de muncă, deşi fuseseră asiguraţi că au.

"De trei luni mă duce cu vorba"

Ionel Hobjilă este paznicul firmei şi susţine că nu a mai primit salariul din decembrie: „Am muncit non-stop. N-am avut sărbători. De trei luni mă duce cu vorba că mă plăteşte. Îmi aruncă aşa ca la câini câte un milion de lei, când vede că nu mai pot, dar salariu conform contractului n-am văzut niciodată. Adunat, am primit vreo 1.300 de lei, pentru trei luni şi jumătate lucrate. Nu mai pot, am acumulat datorii, mi-au tăiat apa rece”, ne spune Ionel Hobjilă.

"Am doi copii de crescut şi sunt unicul întreţinător"

Sanda Savin susţine că se află într-o situaţie disperată, fiind mama a două fete minore şi singurul întreţinător al familiei: „Cu ce să le dau de mâncare copiilor mei? Am tot luat pe datorie de la un chioşc. Dar cât pot să mă păsuiască? Acum am aflat la ITM că nici n-am contract şi că nici n-am cum să-i dau în judecată, ca să-mi primesc banii. Am muncit în condiţii de neimaginat, ca să le duc copiilor o pâine pe masă. Astăzi când i-am cerut banii, a început să ţipe la noi, să ne înjure. Chiar m-a bruscat. Ne-am săturat şi am decis să plecăm toţi”, povesteşte femeia.

„Nici măcar apă potabilă nu avem”

Cei şase oameni mai declară că deşi lucrează în condiţii foarte grele, la fabricarea varului, patronii - Octavian şi Florin Crăiţă - nu le oferă măcar condiţii minime de muncă. „Ne tratează ca pe nişte sclavi. Nici măcar apă potabilă nu ne dă, bem apă reziduală din cisternă, aceeaşi adusă pentru hidratarea varului. De echipament de muncă, nici nu mai vorbim! Salopete, căşti sau ochelari, nici vorbă! Ne dă o mască la două zile şi mănuşi. Dacă te duci să ceri, îţi spun că te dau afară, te înjură, ţipă că-ţi dau cu lopata în cap. Ne-am săturat!”, spune şi Claudiu Melcu.
Oamenii povestesc că au stat miercuri seara până la ora 22.00 şi au muncit, în speranţa că-şi vor primi banii, fiind zi de salariu. După ce şi-a văzut maşinile încărcate, familia Crăiţă le-a dat doar câte 150 de lei la fiecare.
„Ce să faci cu banii ăştia? Când noi am tot acumulat datorii. Tot ne spun că n-au. Pe cine păcălesc? De la începutul lui februarie, au încărcat 14 maşini cu var. Pentru fiecare TIR primesc 7.000 de lei, e vorba de aproape un miliard de lei vechi, cum n-au bani?”, mai spune Claudiu Melcu.

„Ne-au spus că-şi angajează alţi fraieri”

Oamenii susţin că au acceptat aceste condiţii pentru că nu au unde să se angajeze şi sperau că-şi vor primi banii, aşa cum s-a întâmplat în primele luni de angajare: „Cred că asta este reţeta lor. Te angajează, în primele luni te plătesc şi după aceea te ţin de prost, până pleci singur. Sunt zeci de oameni care au păţit la fel. De altfel, când le-am spus că plecăm ne-au râs în nas şi ne-au spus că angajează alţi fraieri. Îşi bat joc de oameni şi nu le face nimeni nimic. Chiar nu există legi în ţara asta? În vară au venit cei de la ITM cu mascaţii, am sperat că se va rezolva ceva. Nimic. A fost chiar mai rău, nici banii nu ni i-au dat”, mai povesteşte Gheorghe Dingă.
Oamenii susţin că sunt hotărâţi să fie uniţi, astfel încât să nu mai păţească şi alţii aşa ceva. Au plecat să depună memorii la autorităţi şi la Tribunal, pentru a-i da în judecată pe patroni ca să-şi recupereze banii.

Jocul de-a şoarecele cu pisica la ITM

Inspectorul-şef de la ITM, Ionel Petrea, susţine că este la curent cu ceea ce se întâmplă la această firmă: „E adevărat, avem zeci de astfel de sesizări, am fost în controale lunar. Am fost şi cu jandarmii, degeaba. Noi îi amendăm, iar ei contestă amenzile în instanţă şi aşa se tărăgănează lucrurile. Avem mai multe procese cu cei de la HCG Steel, în mai multe etape”, declară inspectorul-şef de la ITM.

Judecaţi pentru înşelăciune

La Tribunalul Galaţi există pe rol un proces în care Florin şi Octavian Crăiţă sunt judecaţi pentru înşelăciune în dosarul 2223/121/2013. Aceştia au fost acuzaţi de procurorii de la Parchet că au vândut marfă la negru, pentru a scăpa de plata TVA, printr-o firmă aflată în insolvenţă, SC Hidromat Construct SRL. Anchetatorii au mai descoperit că, în perioada martie-decembrie 2009, nu au fost virate la bugetul de stat nici contribuţiile şi impozitele reţinute de la angajaţi.

„Noi suntem oameni civilizaţi”

Contactat telefonic, Octavian Crăiţă nu recunoaşte că nu le-ar fi plătit salariile angajaţilor: „Au plecat. Nu sunt eu vinovat că ieri le-am dat bani şi azi au venit beţi la muncă şi n-au mai vrut să lucreze. Le-am dat salariile pe februarie, dar pe bucăţele”, spune patronul de la SC HCG Steel. În legătură cu amenzile de la ITM, acesta ne-a mai spus: „Aşa-i în viaţă, mai iei câte-o amendă. Nu ştiu de ce au venit cu jandarmii. Noi suntem oameni civilizaţi, nu am jignit pe nimeni, nu am ameninţat pe nimeni”.


Citit 7913 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2013 21:32

21 comentarii

 • postat de bianca Vineri, 19 Aprilie 2013 13:16 Link la comentariu
  0
  0

  acest CRAITA mare macaragiu de combinat ,acum s-a vazut ,,patron''

  Raportează
 • postat de formatia celor 13 maimute Miercuri, 17 Aprilie 2013 21:57 Link la comentariu
  0
  0

  sunt o gramada de oameni care muncesc la negru,in ograda senatorului scarlat la liesti,la abator,la t.vladimirescu la fabricile de mobila,in galati la atatea societati comerciale,si toate astea cu ajutorul itm-ului de kkt din judetul galati.dle.Durbaca parca promiteati locuri de munca la fraierii de galateni in campanie,jigodie ordinara ,mincinos notoriu

  Raportează
 • postat de un galatean Duminică, 17 Martie 2013 01:37 Link la comentariu
  0
  0

  Catalin Monoglu daca retin bine UN TEPAR fost administrator a SC.MEDIA TERRA SRL, subcontractor RDS-RCS tepuia angajatii cu 550ron'\lunar din care DACA vedeai in mana 300Ron. Acum se ocupa cu incalziri prin pardoseala.
  Genul asta de creaturi ar trebui trecuti intr-o baza de date a rusinii si fiscului sa nu-si poate face niciodata vre-o activitate finaciara nici ei nici rudele lor apropiate! CINE SA AUDA ITM-UL CARE ARE NR DE TELEFON LA TOTI PATRONII ORASULUI SI-SI IAU SPAGILE????

  Raportează
 • postat de Dany Sâmbătă, 16 Martie 2013 04:05 Link la comentariu
  0
  0

  Oare unde sunt autoritatile statului de drept in asemenea situatii ? Unde-i DILCO, unde-i ANI, unde-i Politia si alte institutii care sug bani de la bugetul de stat ?
  Am vazut cu ochii mei 2 inspector de la garda cum veneau la o firma din Galati, si-au luat plicurile si au plecat ca sa nu gaseasca "NEREGULI". Inspectorii de la Finante fac acelas lucru fara jena, ITM la fel si victim sunt acei nenorociti care vor sa-si castige o paine cinstit in tara romaneasca.
  Acesti oameni trebuie sa apara cu plancarde in fata palatului Justitiei si sa ceara dreptate autoritatilor ca poape cineva ii va auzi .
  Un inspector de la garda castiga pe luna numai din ciubucuri cat castiga oamenii astia pe an si nimeni sa nu aibe curajul sa-l intrebe pe nemernic nimic ? Daca nu are bani de salarii de ce isi bate joc de oameni? Aruncati cu benzina pe el si datii foc ca poate poate autoritatile statului se vor sesiza.

  Raportează
 • postat de Dan Vineri, 15 Martie 2013 20:37 Link la comentariu
  0
  0

  pentru EUDOARVREAU
  Frate esti de pe alta planeta
  Cum adica trebuie sa multumesc patronului si eventual sa aduc bani de acasa pentru ca am loc de munca esti nebun????????
  Muncesc pentru bani nu pentru aplauze, ai incarcat vreodata var nestins? iti doresc din toata inima sa vezi cum intra in reactie praful de var cu transpiratia sa vad daca mai dai sfaturi. Nu se vede ca am redevenit un neam de IOBAGI.
  Si decat sa ma injuri pentru postare mai bine te-ai spanzura ar fi lumea mai curata fara tine.

  Raportează
 • postat de EUDOARVREAU Vineri, 15 Martie 2013 20:16 Link la comentariu
  0
  0

  In majoritatea comentariilor se poate sesiza urmele comunismului, a dorintei de a primi orice dar de pomana sa fie,apucaturi ancestrale cu bate pari si alte amenintari pornite din lipsa de minima educatie a celor veniti din grotele Moldovei. Oameni buni in afara de Elodia ati auzit de ; economie de piata,cerere si oferta,profit,venituri etc ?? Oamenii aia care v-au angajat se chinuie sa traiasca pe langa voi, se roaga de voi ca sa munciti ca sa aiba venituri sa va plateasca si pe voi, dari la stat si muuulte altele.Astia din ziar au vazut doar TIRurile incarcate dar sa intrebat macar vreo unul daca a primit si banii pe marfa??? Pai de unde sa va dea mai limitatilor ,voi doar vreti si mai si amenintati acum cand sa ai un loc de munca este o mare realizare in viata .Rusine sa va fie .

  Raportează
 • postat de COBRA Vineri, 15 Martie 2013 12:27 Link la comentariu
  0
  0

  TRADATORII SIDERURGISTILOR

  Doar 298 zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -291de zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT salariile si locurile de munca parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG girati de cei TRADATI.

  ATENTIONARE
  Inst. de monitorizare si statistica a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de munca .
  Toate astea pe fondul acumularilor
  de nepasare,tradare,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din aceasta fabrica.

  Raportează
 • postat de COBRA Vineri, 15 Martie 2013 12:26 Link la comentariu
  0
  0

  TRADATORII SIDERURGISTILOR

  Doar 298 zile ramase pt
  publicarea LISTEI RUSINII:

  1)Bezman
  2)Eftimie
  3)Crisan
  4)Postolache
  5)Onica
  6)Dragan
  7)Toma
  8)Macovei
  9)Harnagea
  10)Cerbu
  11)BEREgic
  12)Modiga
  13)ILINCA DIACONU
  -291de zile pt a nu ii
  uita pe cei care iar au TRADAT salariile si locurile de munca parintilor copiilor de siderurgisti
  din AMG girati de cei TRADATI.

  ATENTIONARE
  Inst. de monitorizare si statistica a
  SOLIDARITATII atentioneaza
  salariatii din AMG despre
  posibilitatea caderilor masive de
  sectii si uzine la locul lor de munca .
  Toate astea pe fondul acumularilor
  de nepasare,tradare,si lasitate a
  diferitelor categorii sociale din aceasta fabrica.

  Raportează
 • postat de COBRA Vineri, 15 Martie 2013 12:24 Link la comentariu
  0
  0

  CASA DE PENSII ETAJUL 3-CAMERA 302 -gratuit afli daca ai contract de munca si daca patronul salbatic iti plateste contributiile sociale.Din 3 in 3 luni iti gasesti timp ca sa te interesezi pt tine.

  Raportează
 • postat de alfi Vineri, 15 Martie 2013 12:11 Link la comentariu
  0
  0

  Adaug si eu amaraciunea mea celor de mai sus.Respectati domle omul care munceste daca vreti si voi s-o duceti bine.
  Ionel Petreeeee fa ceva omule ca nu se mai poate.
  ITM spune "da patronul in judecata daca nu ti-a dat banii"-de asta venim s muncim ,sa ne judecam?
  Mai fratilor treziti-va odata ca se face moarte de om,luav-ar dracu cu legile voastre cu tot!

  Raportează
 • postat de MARIO Vineri, 15 Martie 2013 10:42 Link la comentariu
  0
  0

  ITM ANUNTA PATRONII CIND VINE IN CONTROL, ASTEAPAT CONTROLUL CU CAFEAUA ABURINDA, ITM INVATA PATRONII SA LUCREZE LA LIMITA LEGALITATII, VA PLINGETI DEGEABA LA ITM,PRAF IN OCHI. SCLAVI VOM FI MERE,DAR AVEM MINDRIA NOASTRA, INTR-UN STAT DE DREPT(DEMOCRATIC) SINTEM SCLAVI CU ACTE IN REGULA...TRAIASCA CEI CE PROPAVADUIESC DEMOCRATIA

  Raportează
 • postat de Eu Vineri, 15 Martie 2013 10:30 Link la comentariu
  0
  0

  ITM doarme. Aceasta situatie nu e singulara. Insa PCR (pile, cunostiinte, relatii) inca mai exista.

  Raportează
 • postat de xxx Vineri, 15 Martie 2013 09:56 Link la comentariu
  0
  0

  E revoltator ceea ce se intampla cu oamenii care muncesc, nimeni nu-i aude, nici macar cei care ar trebui sa le respecte drepturile, se lasa manjiti de mici atentii sau servicii si se ascund in spatele onor explicatii puerile.
  Are dreptate Ion Ion, de unde stiu administratorii cand vine controlul ??? Am ajuns sa traim asuprirea omului de catre om, au uitat de unde au plecat cei care se cred mari patroni, dar mai presus de toate au uitat cum au facut avere. Da, da se bat cu caramida in piept ca prin munca cinstita, praf in ochi, recunoasteti ca ati reusit doar prin furt, inselaciune, sustragere de la obligatii, (salariu mic pe stat de plata, eventual program de 4 ore, sambete+duminici exploatate etc). RUSINE ca v-ati uitat conditia umana.

  Raportează
 • postat de daria Vineri, 15 Martie 2013 09:51 Link la comentariu
  0
  0

  Cand nu vor mai fi majiti cei de la ITM,poate atunci se va face cu adevarat dreptate

  Raportează
 • postat de Marius Stanica Vineri, 15 Martie 2013 09:50 Link la comentariu
  0
  0

  Vina apartine in INTREGIME acestei ITM Galati !

  Dar la doctoru Dobos bagat in puscarie, tot ITM facea controale si gasea totul in regula, si abia cand a iesit scandalul si-au dat seama ca nu prea era in regula nimic !!

  angajatii veneau si sambata si duminica, programul nu era de 8 ore, dar in acte era trecut de 8 altfel dadeau afara.
  Desi s-a cerut la ITM control ei stateau la cafea cu doctorul si se linguseau ca idiotii !
  Cine stie daca au primit si mita macar, sau pur si simplu erau incompetenti !

  SA APLICE DREAQ LEGEA !!!!
  Cum sa afirmi tu ITM Galati ca te-ai dus cu jandarmii si ca nu poti sa faci nimic !!!!
  ALOOOO TARA DE DREPT SE AUDE ?
  RESPECTAREA LEGII ?

  CAZ PENAL pentru angajare la negru se aude ??

  Raportează
 • postat de un cetatean Vineri, 15 Martie 2013 09:24 Link la comentariu
  0
  0

  ADINA srl a fcut o asa zisa angajare,, vino la munca si facem contractul mai tirziu,, angajatul merge pe incredere , da demisiea de la locul de munca vineri ca de luni ii face contract de munca si de luni in marti ii spune ca nu mai are nevoe de ea si ramine fara loc de munca . Patroana stiea ca a are cheltueli cu copilul la Facultatea de Medicina Iasi si ca la Galati parintii traesc din cei 700 de roni pa luna. Cu cine sa te lupti atita timp cit toti sunt pe-o mina??? Eu le doresc numai bine , sanatate si sa ajunga ca noi care traim cu ce le cade printre degete.

  Raportează
 • postat de ion ion Vineri, 15 Martie 2013 08:31 Link la comentariu
  0
  0

  Poate ne spune dl.PETREA cum de stiu patronii societatilor ca vine in control ITM-ul si ascund angajatii fara carte de munca sau ii trimit acasa in ziua respectiva?
  Cum de mai sunt, in anul 2013, sute de oameni care lucreaza crezand ca au carte de munca, dar in realitate nu au?
  Si apropo, dl PETREA este de neinlocuit?

  Raportează
 • postat de Vendetta Vineri, 15 Martie 2013 08:19 Link la comentariu
  0
  0

  Alooo! ITM-ul...vedeti de un control pe bune la TREFO, TANCRAD, UZINSIDER(ICPPAM) GALATIetc. Vedeti cat concediu fara salariu se da la Uzinsider. Te trimit acasa si dupa aia te forteaza sa-ti faci hartia...Dar un control adevarat, nu asa sa vina sotia (care lucreaza la ITM) celui care lucreaza la Uzinsider si sa-i controleze...Cred ca stiti foarte bine despre ce e vorba... Uzinsider este pe profit, dar noua jigodie de director cred ca vrea sa-l termine si pe asta.
  La TREFO nu s-au primit banii nici in ziua de azi...
  Altceva ce sa va mai zic...va las pe voi...

  Raportează
 • postat de ariciul Vineri, 15 Martie 2013 07:52 Link la comentariu
  0
  0

  cacanari de trei parale.in orasul asta nu o sa gasiti un singur patron care nu incalca drepturile salariatilor,intr-un mod sau altul ,va spun ca unul ai carui membri din familie,au muncit in probe,neplatite,au lucrat sambete si duminici,fara plata,au lucrat fara carte de munca,,patronul ascunzandui cand era anuntat de controlul itm-ului, sotia trecuta doi ani in concediu fara salariu timp in care a fost la munca non stop,intarzierea salariului,amanarea lui cu o luna doua,si neplata acestuia din motive de cainosenie patronala,si jigodism omenesc,sclavie dusa la extrem.unde?hai sa va spun de parca copii vostri si sotiile voastre nu au patit la fel;in toate sectiile de confectii,in confectii posete ,in panificatie,la pitzerii,in comert,.cine?toti functionarii la stat,care au firme si afaceri cu statul,care s-au cumetrit intre ei si care practica aceeasi hotie,sustinandu-se unii pe altii,cumparandu-se ,vanzandu-se ori pupandu-se in cur reciproc.daca ne mai scoate cineva din toate astea,maaaare minune,doar parul ,omorul si molotovul dragii mei care doriti loc de munca cinstit si corect.adica,salariul minim pe luna pentru 8 ore pe zi,5 zile pe saptamana.dar si voi care trageti ,jugul santeti prosti cu carul.fiindca munciti.

  Raportează
 • postat de Ady Vineri, 15 Martie 2013 00:57 Link la comentariu
  0
  0

  bai primare schimba l pe amaratul ala de ionel petrea futu l in gat de idiot!ia banii degeaba acolo la ITM!cre ca l iau si l inec in siret!

  Raportează
 • postat de Iancu JIanul Vineri, 15 Martie 2013 00:16 Link la comentariu
  0
  0

  Prins "patronul" si batut mar. Apoi fortarea lui de autoritati nu ma intereseaza prin ce LEGE DE RAHAT sa plateasca salariile CU DOBANDA, apoi FISCUL pe capul lui si a asociatilor acestui INFECT! CAND? Niciodata!
  Ca si cum l-ai lua de guler pe "BA CAL, BA SHA" eternul ironic spider man green care-i spala manutele lui doctorul de falci si dinti care va scapa ca prin urechile bisturiului. Haniball Lector ar merita asa victime!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.