Mafia cărnii a învins autorităţile. Ancheta penală privind miile de resturi de animale găsite la Brateş s-a blocat în hârtii
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Mafia cărnii a învins autorităţile. Ancheta penală privind miile de resturi de animale găsite la Brateş s-a blocat în hârtii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cercetările privind depozitul ilegal de resturi de animale de la Râpa lui Tuluc s-au înfundat în mormane de hârtii şi în birocraţie * Deşi au promis în presă că se vor lua măsuri urgente, anchetatorii încă n-au găsit vinovatul, iar gălăţenii îi acuză pe oamenii legii că ar fi complici cu mafia cărnii


A trecut aproape o lună de când "Viaţa Liberă" a adus în atenţia opiniei publice cazul gropii comune în care erau aruncate mii de resturi de cadavre de animale - mai ales cai - în zona lacului Brateş. După ce zona a fost relativ curăţată de către oamenii ECOSAL-ului, iar autorităţile au primis măsuri aspre, anchetele au revenit la stilul românesc al plimbării hârtiilor înre instituţii.

DSVSA-ul a trimis dosarul la Poliţie

După ce au fost create echipe mixte compuse din oameni ai DSVSA-ului şi ai Poliţiei, fără a se găsi însă vreun vinovat pentru cele câteva mii de carcase de animale aruncate doar la câteva sute de metri de zona locuită a Galaţiului, dosarul a ajuns în cele din urmă pe masa Secţiei 5 de Poliţie. "Deocamdată nu am primit buletinele de analize, pentru a reuşi să stabilim de când erau animalele acolo. Am încercat să stabilim ale cui erau, însă nu am găsit deocamdată vreo persoană vinovată", a spus Ştefan Vasile, directorul DSVSA Galaţi.

Pase în trei cu cadavrele de animale

Deşi cazul a ajuns şi pe masa Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Galaţi, oamenii legii au început să arunce răspunderea în curtea vecinului: "Dosarul este în lucru la Secţia V de Poliţie. S-au făcut adrese către DSVSA şi către DSP şi se aşteaptă rezultatele anchetelor proprii ale acestor instituţii", a declarat Bogdan Cojocaru, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Practic Poliţia a pasat înapoi caii morţi către instituţiile de la care îi primiseră.

Însă unele adrese nu au ajuns nici în ziua de azi. "Pe adresa instituţiei nu a sosit până la această oră nicio solicitare din partea Poliţiei. În momentul în care vom primi ceva, sigur vom da curs acestor solicitări", ne-a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Ca şi când instituţia nu ar fi trebuit să demareze o anchetă pe această temă fără a aştepta sugestia Poliţiei.

Pe de altă parte, poliţiştii spun că aceste solicitări au scopul de a încadra cu exactitate fapta. "Poliţiştii au trimis aceste solicitări pentru a afla de la respectivele instituţii dacă în anul 2012 au fost înregistrate îmbolnăviri ca urmare a consumului de carne provenită de la animale sacrificate după ce proprietarii s-au sustras controlului sanitar veterinar", a mai explicat Bogdan Cojocaru.

În cazul în care se va dovedi că au existat astfel de cazuri, fapta va fi încadrată la art. 313 din Codul de Procedură Penală, care spune că: "Prepararea de alimente ori băuturi falsificate, alterate sau interzise consumului, vătămătoare sănătăţii, expunerea spre vânzare sau vânzarea unor astfel de alimente sau băuturi, cunoscând că sunt falsificate sau alterate ori interzise consumului, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani". Dacă o persoană a decedat în urma consumării unor astfel de alimente, pedeapsa este între 7 şi 10 ani de puşcărie.

E hilar că se încearcă încadrarea faptelor fără ca măcar autorităţile - Poliţie, DSVSA sau DSP - să fi reuşit să identifice cine a adus respectivele animale acolo. Drept pentru care, chiar dacă se va face în vreun fel încadrarea faptei, este greu de spus dacă şi cine ar putea fi pedepsit.

De ce se ocoleşte adevărul?

Deşi oamenii care locuiesc în vecinătate cunosc de foarte mult timp gropile în care sunt aruncate animalele moarte şi ştiu şi cine este vinovat, în continuare dosarele pe această temă se plimbă de la o instituţie la alta. Acest blocaj alimentează speculaţiile cum că, de fapt, între unii dintre angajaţii organelor de control şi mafia cărnii ar exista legături strânse şi că oamenii legii încasează taxe de protecţie de la negustorii clandestini.

Citit 3486 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2013 09:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.