GALERIE FOTO / VIDEO Târgul Apicol vă aşteaptă în acest weekend la Agro Dunărea
Foto: Foto: Sorin Pană

GALERIE FOTO / VIDEO Târgul Apicol vă aşteaptă în acest weekend la Agro Dunărea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cerul înnorat şi stropii de ploaie care au început să cadă încă de dimineaţă nu au părut să-i sperie pe vizitatorii veniţi, sâmbătă, la Târgul Apicol Galaţi. Prezenţi în număr destul de mare, oamenii au avut de ales, în funcţie de interesul şi de nevoile fiecăruia, între o gamă largă de produse. Aflat la cea de-a patra ediţie în ultimii trei ani, Târgul Apicol de la Galaţi, găzduit şi anul acesta tot în incinta Agro Dunărea, a adunat peste 50 de expozanţi, atât din ţară cât şi din străinătate.

„Ne bucurăm că am reuşit să atragem atât de mulţi apicultori şi producători de echipamente şi tehnică apicolă. Faptul că producători din Bulgaria, Serbia şi Ungaria au sosit la Galaţi demonstrază că acest eveniment capătă o importanţă tot mai mare de la un an la altul. Dincolo de faptul că Galaţiul devine astfel cunoscut printre producători, este bine şi pentru apicultorii gălăţeni care au posibilitatea să facă schimb de experienţă şi să vadă care sunt noutăţile tehnice folosite în apicultură. Oricum, tot acest eveniment nu ar fi posibil fără sprijinul Agro Dunărea, care ne-a pus la dispoziţie spaţiul”, spune Matei Saizu, apicultor şi producătorul evenimentului.

Ciocolată şi fursecuri cu miere

Încă de la intrare, pe partea stângă, printre standuri cu diferite modele de stupi şi alte echipamente de profil, privirea îţi este fără îndoială atrasă de trei mese lungi, pline ochi cu dulciuri. De la ciocolată până la napolitate, nuga sau fursecuri, toate bunătăţile au în comun un ingredient: mierea de albine. Expozanţii, soţ şi soţie, au bătut toată ţara pentru a ajunge de la Arad la Galaţi. Spun că sunt pentru prima oară aici şi că deşi vânzările nu au mers chiar aşa cum s-ar fi aşteptat în prima jumătate de zi, sunt mulţumiţi de faptul că vizitatorii sunt încântaţi de produsele lor. „Totul este fabricat de noi, după reţete pe care le-am preluat de la părinţii mei. Sunt dulciuri în totalitate naturale, zahărul este înlocuit în mare parte cu miere de albine. Nu conţin nici conservanţi sau aromatizatori artificiali. Şi asta se vede la gust, ne-o spune orice client”, explică arădeanul. Pentru a-i convinge pe curioşi că nu sunt doar vorbe goale, cei doi le dau să şi guste. Fermecaţi pe loc, cei mai mulţi cumpără din fiecare sortiment câte ceva. „Vindem atât în ţară, cât şi în străinătate. Anul trecut am ajuns în Spania, spre exemplu, într-un oraş cu foarte mulţi români. Au mâncat pe săturate, după care au luat şi la pachet. Ne mulţumeau şi ne spuneau că le-am adus aminte de România. A fost plăcut”, reiterează arădeanul vizita în peninsula iberică.

Dropsuri cu miere, făcute în casă

Mergem mai departe şi, printre numeroase standuri destinate în special apicultorilor, ne atrage atenţia taraba lui Samuel Gavrilă. De loc din comuna constănţeană Cumpăna, bărbatul ne povesteşte că apicultura este ocupaţia familiei sale de cel puţin două generaţii. Pe lângă mierea de toate sortimenetele şi culorile - ce spuneţi de un preparat de miere cu cătină -, la standul lui Samuel Gavrilă găsim şi lăptişor de matcă, faguri sau produse pe bază de propolis. Cele ce atrag însă atenţia sunt săpunurile şi cremele pe bază de miere, apa de gură cu miere, precum şi dropsurile sau siropurile cu diferite arome. Cu o aşa ofertă de produse, nici clienţii nu sunt puţini. „Vreau şi un borcan de miere cu cătină. Ştiu că e bună pentru gât, şi nici nu-ţi dă dureri de stomac. Dar o lăsaţi la 15 lei?”, întreabă o bătrână, uşor răguşită.

Nu lipsesc dintre expozanţi nici firmele producătoare de medicamente pe bază de miere de albine. Oferta de produse este şi aici bogată, în funcţie de nevoile şi de buzunarul fiecărui vizitator. Că Târgul Apicol de la Galaţi a devenit cunoscut nu o spun doar producătorii. Faptul este confirmat şi de prezenţa aici a unor apicultori din judeţele învecinate. Mitel Batog este din Focşani şi a venit la Galaţi pentru a cumpăra câţiva stupi noi. Spune că este mulţumit de târg şi speră că 2013 va fi mai generos cu apicultorii faţă de anul trecut. Alături de standurile cu dulciuri sau cu produse din miere de albine, care s-au dovedit cele mai populare printre vizitatori, se află şi standul profesorului Ioan Rusu, apicultor şi inventator. Doar că aici cei care se înghesuiesc nu sunt gălăţeni veniţi pentru a cumpăra miere direct de la producători, ci apicultori curioşi să vadă ce tip de stup le prezintă inventatorul.

După ziua de sâmbătă, evenimentul va continua şi duminică, între orele 8.00 şi 15.00. Vizitatorii trebuie să plătească o taxă de 1 leu, care le va da şi şansa de a intra în tombola în care zece dintre ei vor câştiga produse apicole. Norocoşii vor fi anunţaţi în numărul de marţi al „Vieţii libere”.

Citit 2749 ori Ultima modificare Duminică, 31 Martie 2013 11:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.