Dunărea ameninţă din nou Galaţiul. Faleza este aproape sub apă, iar nivelul fluviului creşte
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Dunărea ameninţă din nou Galaţiul. Faleza este aproape sub apă, iar nivelul fluviului creşte
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Peisaj lacustru în locul de promenadă * Punţi suplimentare pentru restaurantele plutitoare * Primăria nu e îngrijorată, dar s-a aprovizionat cu nisip * Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ia măsuri preventive


Conform datelor furnizate Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), ieri a fost atins vârful cotelor apelor Dunării din ultimul timp. Pentru următoarele zile, lucrurile sunt aparent calme, pentru ca, spre sfârşitul săptămânii, să avem parte de o creştere explozivă a cotelor fluviului. Conform datelor furnizate de INHGA, în această săptămână, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în prima zi a intervalului, pâna la valoarea de 9.900 m3/s apoi în creştere până la valoarea de 11.300 m3/s, situându-se peste media multianuală a lunii aprilie (7.900 m3/s). În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia - Corabia şi în scădere pe sectorul Tr. Magurele - Tulcea, iar în a doua parte a intervalului vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Olteniţa şi în scădere pe sectorul Călăraşi - Tulcea.

În zona Trecere Bac, fluviul e deja la rampa de îmbarcare

Cine a ieşit la plimbare pe Faleză în aceste zile nu a putut trece cu vederea peisajul restaurantelor şi teraselor atacate de apă. Deja patronii au fost nevoiţi să-şi amplaseze punţi suplimentare pentru a le permite clienţilor să ajungă în localuri. De altfel, având în vedere că temperaturile au crescut vertiginos, iar elevii au parte de "Săptămâna altfel", în aceste zile Faleza inferioară a Dunării a fost plină de plimbăreţi. Dacă prognozele celor de la INMHGA sunt corecte, atunci în weekend se vor repeta situaţiile din 2010, atunci când puteai vedea temerari cu caiace în preajma Foişorului.

O altă problemă a apărut în zona Trecere Bac, acolo unde apa a ajuns deja la rampa de îmbarcare. Deocamdată, oamenii din Primărie nu sunt foarte îngrijoraţi de prognoze şi spun că s-au luat măsuri pentru a nu se repeta situaţiile din trecut. Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, a fost semnat un contract de achiziţie pentru saci de nisip. "Au fost cumpăraţi zece mii de saci de nisip, întreaga investiţie ridicându-se la 20.000 de euro. De asemenea, Apă-Canal are 74 de tone de nisip şi dacă este nevoie va fi folosită şi această cantitate", a spus Costache.

Dacă Primăria Galaţi este destul de relaxată în privinţa fenomenelor hidrologice, nu la fel stau lucrurile cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi. "În urma unei şedinţe de suport tehnic se vor discuta măsurile preventive ce trebuie luate în scopul evitării producerii de pabube materiale însoţite de fenomene sociale nedorite din cauza inundaţiilor", a declarat căpitanul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi. De altfel, responsabilii inspectoratului se tem de repetarea evenimentelor din 2010, atunci când, din cauza debitului foarte mare şi a creşterii nivelului apelor, Dunărea a inundat inclusiv gurile de vărsare ale Siretului şi Prutului. "Această întâlnire are loc în urma creşterii cotelor fluviului Dunărea, a fenomenelor din amonte, dar şi a fenomenului de remuu de pe Prut şi Siret", a mai spus căpitanul Chiriţă. De altfel, ISU a şi luat câteva măsuri preventive. "Pe Prut s-a instituit faza unu de apărare pe digul de apărare Bădălan, iar în zona Bădălan, la cantonul Dimia, a fost instituită faza doi de apărare. În acest moment, la Dunăre nu sunt probleme, însă suntem foarte aproape de cota de atenţie. Debitul în acest moment este de 12.350 de metri cubi pe secundă, cu aproximativ 4.000 de metri cubi mai puţin decât în 2010", a mai spus Eugen Chiriţă.

Previziuni sumbre

Conform ultimei prognoze a INHGA, se menţin în continuare avertizările hidrologice. Potrivit sursei citate, se menţine codul galben pe râurile din bazinele: Tur, Crasna (judeţele Satu Mare şi Sălaj), Barcău, Crişul Negru, Crişul Alb (judeţele Sălaj, Bihor, Cluj, Arad şi Hunedoara), Bega Veche (judeţul Timiş). De asemenea, se instituie cod galben începând cu data de 3 aprilie 2013 pe râurile din bazinele Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Arieş (judeţele Alba şi Cluj), Strei şi afluenţii Mureşului din judeţul Hunedoara, Bega, Timiş mijlociu şi inferior (judeţul Timiş), Jiul inferior (judeţul Dolj), Argeş superior şi afluenţii săi din judeţele Argeş şi Dâmboviţa, Ialomiţa superioară şi Prahova - judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău superior şi afluenţii din judeţele Covasna şi Buzău. De asemenea, avem cod portocaliu pe: râul Crasna pe sectorul aval Domăneşti (sector îndiguit) - judeţul Satu Mare. De asemenea se instituie cod portocaliu începând cu data de 3 aprilie pe râurile din bazinele: Timiş superior, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna (judeţele Hunedoara, Caraş Severin şi Timiş), pe Jiul superior şi mijlociu şi afluenţii săi din judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj, afluenţii Oltului mijlociu şi inferior din judeţele Gorj, Vâlcea şi Olt. De asemenea se menţine şi codul galben pe Dunăre pe sectorul Bechet - Tulcea (sector îndiguit) - judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Constanţa şi Tulcea).

Citit 4975 ori Ultima modificare Miercuri, 03 Aprilie 2013 09:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.