În cazul unei inundaţii, autorităţile gălăţene nu pot asigura rezerva de vaccin antitetanic

În cazul unei inundaţii, autorităţile gălăţene nu pot asigura rezerva de vaccin antitetanic
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În eventualitatea în care Dunărea va depăşi cotele de inundaţie, autorităţile din sănătatea publică gălăţeană se află în imposibilitatea de a asigura imunizarea antitetanică a populaţiei din localităţile afectate de ape. „Am ajuns în această situaţie din cauza faptului că firma franceză care asigura stocurile de vaccin BTA (antitetanos, n.a.) pentru întreaga ţară a încetat livrarea serului. În momentul de faţă, mai avem 200 de doze de vaccin în depozitul anti-epidemic al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, în condiţiile în care pentru asigurarea unei imunizări corespunzătoare este nevoie de câteva mii de vaccinuri. În spitalele din judeţul Galaţi se mai găseşte un stoc de 423 de vaccinuri, pentru acoperirea urgenţelor medicale”, explică dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DSP Galaţi. În alte judeţe, situaţia este şi mai problematică, deoarece vaccinul nu se mai găseşte nici în spitale.

În ceea ce priveşte o eventuală campanie de imunizare împotriva hepatitei A, sursa citată afirmă că Galaţiul dispune de suficiente doze de vaccin antihepatitic.

Ce este tetanosul şi cum ne putem feri

Tetanosul este o boală infecţioasă gravă, manifestată printr-o contracţie permanentă şi foarte chinuitoare a muşchilor. Infecţia este produsă de un bacil care trăieşte în sol, în excrementele animalelor sau în resturile aduse de viituri. În cazul unei inundaţii, oamenii din localităţile afectate trebuie să evite să meargă desculţi în zonele atinse de ape. De asemenea, este bine să folosim mănuşi de protecţie, deoarece bacilul poate pătrunde chiar şi prin leziunile microscopice ale pielii.

Citit 1299 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Aprilie 2013 21:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.