Siretul ameninţă să iasă din matcă. Digul de la Şendreni, refăcut cu saci de nisip
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Siretul ameninţă să iasă din matcă. Digul de la Şendreni, refăcut cu saci de nisip
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cotele crescute ale Dunării i-au alertat pe angajaţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi pe cei de la Apele Române. Cele două instituţii au decis să intervină din timp pentru a nu fi luate prin surprindere de efectul de remu, ce se crează pe Siret din cauza nivelului crescut al Dunării. Astfel, 50 de angajaţi ISU au fost mobilizaţi ieri la Şendreni. Aceşti au încărcat peste 2.000 de saci cu nisip, pe care i-au folosit la ridicarea unui dig de protecţie la confluenţa Dunării cu Siretul. „Aici se formează fenomenul de remu, apele umflate ale Dunării împing în amonte Siretul şi există pericolul ca acesta să iasă din matca. Acţiunea noastră este una de protecţie. Nu vrem să ajungem la inundaţii, de aceea am luat decizia să refacem digul”, ne-a explicat Ion Ardean, director al  Serviciului de Gospodărirea Apelor Galaţi.

Povestea nu este una nouă. În urmă cu doi ani, zeci de pompieri şi de jandarmi au făcut un dig de protecţie pentru a apăra calea ferată, agenţii economici, dar şi casele situate pe malul Siretului. De atunci, însă, o parte din dig a dispărut. Explicaţia este simplă. În timpul lucrărilor la podul de pe şoseaua ce leagă Galaţiul de Brăila, digul a fost distrus pentru ca muncitorii să îşi poată depozita materialele. „Au distrus pur şi simplu digul, care era până în piciorul podului. Acesta este un punct slab, iar noi vrem să ne luăm toate măsurile de siguranţă prin crearea acestui dig din saci”, a conchis Ion Ardean.

Munca depusă de zeci de oameni a fost distrusă, motiv pentru care acum se reia totul de la zero. „Sunt două breşe în digul care apără calea ferată Galaţi - Tecuci. Încercăm să le astupăm cu băieţii care nu erau astăzi de serviciu. Vom sta aici să refacem digul pentru a putea apăra, în cazul în care fenomenul de remu va apărea, atât calea ferată, cât şi cele câteva case construite pe malul râului. Asta este meseria noastră. O luăm de la capăt de fiecare dată când creşte Dunărea”, ne-a declarat Vasile Balaban, inspector şef al ISU Galaţi.

Pompierii gălăţeni au lucrat ore bune, iar speranţa că apa nu va trece de digul de saci format de ei este răsplata pentru munca depusă. Pentru pompierii gălăţeni, însă, munca nu se opreşte aici. Astăzi, ISU va repeta operaţiunea, de data aceasta la Dunăre, care ameninţă din ce în ce mai tare cu ieşirea din matcă.

Citit 2890 ori Ultima modificare Joi, 11 Aprilie 2013 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.