PERICOL/ Galaţiul a intrat sub stăpânirea caniculei! Iată ce posibilităţi ne oferă autorităţile ca să-i facem faţă!
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

PERICOL/ Galaţiul a intrat sub stăpânirea caniculei! Iată ce posibilităţi ne oferă autorităţile ca să-i facem faţă!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Prognoza meteo aruncă o provocare fierbinte asupra Galaţiului, care se va confrunta în zilele următoare cu un val de căldură * Locuitorii oraşului vor trebui să se adapteze cum pot temperaturilor ridicate, ei neavând deocamdată la dispoziţie puncte de prim ajutor


După o perioadă în care orele călduroase ale zilei au alternat cu perioade ploioase şi nopţi de-a dreptul răcoroase, meteorologii vin cu prima veste serioasă în ceea ce priveşte căldura. Un prim val de temperaturi fierbinţi se va abate în următoarele zile şi asupra Galaţiului, valori de 33, 34 şi chiar 35 de grade Celsius la umbră aşteptându-ne să le facem faţă. Fiecare cum poate sau mai bine zis cum este nevoit să le înfrunte, pentru că disconfortului pe care îl implică deplasarea prin oraş la ore de vârf i se adaugă mersul cu mijloacele de transport în comun sau prezenţa în spaţii aglomerate, închise şi neventilate. Unde mai pui că dacă vrei să te refugiezi într-un loc în care, chiar dacă e cald, beneficiezi măcar de o porţie de soare, posibilităţile sunt şi mai limitate decât numărul şi aşa mic de ştranduri.

Plajă da, baie ba!

Elevii şi studenţii nu au intrat încă în vacanţă, iar sezonul concediilor nu a debutat, motiv pentru care locurile de agrement sau ştrandurile sunt pustii în cursul săptămânii. Cu toate acestea, unii gălăţeni au ales în prima zi a intervalului torid să-şi ofere o zi de plajă unde altundeva decât la „Valuri”, locaţie preferată prin excelenţă îndeosebi de tineri şi copii. Locul de agrement, aflat într-una dintre cele mai aglomerate zone rezidenţiale din oraş, este însă la un pas de paragină, nici cele câteva terase amplasate pe plajă nereuşind să-l salveze. Bălăriile care umplu parcarea încă de la intrare şi vopseaua scorojită de pe garduri nu prea îmbie la voie bună. Luni, în jurul prânzului, cele câteva zeci de persoane aflate la plajă trebuiau să se mulţumească cu nisipul fierbite şi cele câteva duşuri la care apa curgea cu ţârâita şi să privească bazinele, unul uscat ca iasca, iar altul care era în curs de golire.

„Suntem foarte nemulţumiţi de ce am găsit aici, dar nu avem de ales. Unde să ne ducem? E mai aproape de oraş decât Lacul Vânători, unde oricum nu e mai bine decât aici. Nu se poate face decât plajă. În rest, nimic. Intrarea e şase lei, dar am plătit doar patru. A făcut reducere, pentru că nu e apă în bazin”, ne-au spus nemulţumiţi trei tineri care îşi aşterneau pătura cu speranţa că se vor alege măcar cu un strat de bronz dacă nu şi cu un dram de distracţie.

Buluc pe lângă arteziene

Parcurile dotate cu fântâni arteziene se dovedesc în schimb mult mai primitoare, îndeosebi pentru vârstnici, care preferă să iasă din casă şi la orele prânzului în căutarea unui loc umbros. Astfel, la Păpădie, în Mazepa sau la Spicu, băncile s-au umplut cu viteza cu care au crescut gradele în termometru, deşi la ultima locaţie doar „Nespălata” oferea o undă de răcoare, celelalte fântâni din parc fiind în stand-by, la orele amiezii fiind supuse unei operaţiuni de curăţare care a implicat închiderea temporară a robinetelor.

Primul ajutor se lasă aşteptat

Încă nu e suficient de cald pentru a avea puncte de prim ajutor în oraş, spun autorităţile care aşteaptă căldurile cu adevărat mari. Planul de intervenţie conform căruia se instituie asemenea puncte prevede că este necesară declararea Codului Portocaliu, cu un indice de confort termic de 80 la sută, aşa că deocamdată gălăţenii trebuie să se „călească” puţin şi să-şi activeze propriile sisteme de protecţie împotriva căldurii.

„Există o procedură standard pe care o punem în aplicare conform planului de intervenţie. Trebuie ca indicele de confort termic să aibă o valoare foarte crescută, să fie temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Aceste puncte de prim ajutor vor fi deschise în incinta supermarketurilor, ca şi în anii trecuţi, şi avem în vedere încheierea de protocoale şi cu lanţurile farmaceutice pentru ca oamenii să poată beneficia în incinta farmaciilor de un pahar cu apă şi asistenţă medicală de urgenţă dacă e nevoie”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Până când autorităţile vor sări în ajutorul populaţiei, gălăţenii trebuie să aibă răbdare şi să ţină cont de recomandările medicilor pentru a face faţă căldurii estivale: să evite expunerea la soare între orele 12.00 şi 16.00, să evite pe cât posibil spaţiile aglomerate şi neventilate, să poarte haine uşoare, din ţesături naturale şi în culori deschise şi să se hidrateze corespunzător.

Citit 2353 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2013 09:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.