ALERTĂ MEDICALĂ/ O nouă criză de vaccin antirabic loveşte Galaţiul

ALERTĂ MEDICALĂ/ O nouă criză de vaccin antirabic loveşte Galaţiul
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce deja a afectat alte oraşe importante din ţară, o nouă criză de vaccin antirabic a ajuns la Galaţi. De două săptămâni, la Spitalul de Boli Infecţioase din Galaţi acest vaccin nu se mai găseşte. Deşi a făcut toate demersurile posibile, conducerea spitalului nu a reuşit să cumpere nici măcar o singură doză. ,,La Spitalul de Boli Infecţioase stocul este 0. În judeţul Galaţi pe lângă Spitalul de Boli Infecţioase, mai există un singur spital care mai are o mică secţie de infecţioase, Spitalul Anton Cincu Tecuci. Dar şi acolo mai sunt doar 30 de doze. Am luat legătura cu cei de la care se poate achiziţiona acest vaccin dar niciunul nu avea stoc disponibil”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Unifarmul este importatorul unic de vaccin antirabic în România.

Situaţia este destul de gravă, deoarece în timpul anotimpului cald numărul persoanelor muşcate de animale creşte. Spitalul de Boli Infecţioase este locul în care majoritatea pacienţilor din judeţ erau vaccinaţi preventiv împotriva rabiei. Acum, la această unitate sanitară se mai găseşte doar ser antirabic, care are doar rolul de a amâna pentru o perioadă scurtă de timp administrarea vaccinului propriu-zis. Până când situaţia va fi remediată, medicii recomandă gălăţenilor să evite animalele potenţial periculoase şi să nu se apropie de cadavrele de animale care pot fi infectate cu virusul turbării. Asemănător ca în cazul altor vaccinuri, şi această criză putea fi prevenită dacă linia de producţie de la Institutul bucureştean Cantacuzino nu ar fi fost întreruptă în anul 2010.  

Rabia sau turbarea este o boală infecţioasă frecventă la animale dar transmisibilă şi la om. Ea se manifestă prin accese nervoase puternice, urmate de paralizie şi apoi de moarte. Din momentul apariţiei simptomelor, boala devine incurabilă.

Citit 2750 ori Ultima modificare Joi, 20 Iunie 2013 17:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.