Campanie VL „Destine în derivă”: Un bătrân a dispărut fără urmă din curtea Spitalului Militar

Campanie VL „Destine în derivă”: Un bătrân a dispărut fără urmă din curtea Spitalului Militar
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vasile Oancea este, de patru ani şi jumătate, unul dintre dispăruţii despre care poliţiştii nu au nici un indiciu * Soţia bărbatului crede că acesta a căzut în plasa unor indivizi care îl exploatează la cerşit


Cazul lui Vasile Oancea exemplifică extrem de clar felul în care un bătrân cu probleme de sănătate poate dispărea fără ca nimeni să-i mai poată da de urmă. Nicio veste despre faptul că bătrânul care acum ar trebui să aibă vârsta de 78 de ani ar mai fi în viaţă şi nici un semn că acesta ar fi trecut la cele veşnice nu au ajuns până acum la familia care de patru ani şi jumătate este măcinată de întrebări şi incertitudini.

A plecat din curtea spitalului

Vasile Oancea a dispărut pe data de 3 decembrie 2008 din incinta Spitalului Militar, unde mersese cu soţia sa, care urma să îşi facă un control la Oftalmologie. Chiar dacă avea unele tulburări psihice însoţite de episoade amnezice, pentru care făcea tratament, bătrânul nu a vrut să îşi lase consoarta singură. „Era o vreme mohorâtă şi i-am zis să rămână acasă. Dar el a vrut să meargă cu mine, pentru că urma să îmi pună picături în ochi şi pe urmă nu mai vedeam bine. Eu am intrat în cabinet şi el a rămas să mă aştepte pe hol. A plecat probabil să se plimbe, a ieşit pe poartă şi de atunci nu l-am mai văzut”, rezumă Fănica Oancea, soţia bărbatului, momentul dispariţiei.

Alarmată de faptul că bărbatul ei bătrân şi bolnav ar putea să se rătăcească şi să nu mai ştie să ajungă acasă ori să ceară ajutor, femeia a mers la poliţie, unde a sesizat dispariţia.

Văzut în centrul oraşului

În paralel cu cercetările poliţiştilor, soţia bărbatului a început, motivată de unele semnale primite de la cunoştinţe, să îl caute pe străzi, cu fotografia în mână. Femeia a aflat că un bătrân cu semnalmentele lui Vasile Oancea fusese văzut ba cerşind în zona staţiei de la Albatros, ba căutând prin gunoaie la ghenele din zona centrală a oraşului, ba colindând barurile de la intersecţia străzilor Tecuci şi Traian. Unele indicii, potrivit cărora bătrânul ar fi fost văzut în zona străzilor Vultur sau în Piaţa Centrală le-a determinat pe rudele dispărutului să creadă că acesta ar fi încăput pe mâinile unui clan de romi care îl exploata la cerşit.

„El avea pierderi de memorie şi în mod clar nu a mai luat tratamentul. Poate i-au mai dat şi ceva să nu mai ştie de el. De fiecare dată când am aflat ceva, am mers la poliţie şi am spus. Ei fac verificări, dar nu îl găsesc. Nu cred că îl mai caută nimeni după atâta vreme”, spune Fănica Oancea despre dispariţia bărbatului cu care a fost căsătorită jumătate de veac.

Nici mort, nici viu

Poliţiştii spun că au urmărit toate pistele pe care le-au avut pentru găsirea bătrânului, dar niciuna nu a dat rezultatele scontate. „S-au exploatat toate informaţiile existente, inclusiv cele furnizate de familie, dar fără un rezultat pozitiv. Bătrânul nu a mai apărut nici la vreo unitate medicală, nici nu am avut semnalată existenţa vreunui cadavru cu identitate necunoscută, care să aibă semnalmentele acestei persoane”, ne-a precizat Radu Pleşa, ofiţer în cadrul Compartimentului Urmăriri din cadrul IPJ Galaţi.

În ciuda faptului că nu există vreo certitudine că Vasile Oancea ar fi murit şi nici nu s-a cerut declararea judecătorească a decesului, soţia a considerat să urmeze obiceiurile creştineşti pentru cei trecuţi în nefiinţă. „Nu ştiu dacă e mort sau viu, dar i-am făcut toate pomenile. Am dus lumânare pentru el şi la Înviere, poate a murit fără lumină. Oricum, îl pomenesc şi la morţi, şi la vii. E om, nu insectă. Undeva trebuie să fie”, conchide femeia.

Vasile Oancea are o înălţime de 1,70 m, corpolenţa astenică, tenul deschis, faţa ovală, părul cărunt, fruntea înaltă dreaptă, ochii albaştri, nasul coroiat, gura medie şi bărbia rotundă. În cazul în care există persoane care l-au văzut sau pot da informaţii despre el sunt rugate să anunţe Poliţia la 112 sau să contacteze Compartimentul Urmăriri la telefon 0236/407.000.

Citit 1505 ori Ultima modificare Luni, 15 Iulie 2013 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.