Galaţiul, de la o extremă la alta. Temperaturi ridicate topite de ploi şi furtuni

Galaţiul, de la o extremă la alta. Temperaturi ridicate topite de ploi şi furtuni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ieri la prânz, termometrele arătau 36 de grade Celsius, iar după-amiază oraşul a primit avertizare de furtună


Temperaturile ridicate înregistrate ieri le-au dat de furcă nu doar gălăţenilor cu probleme de sănătate, ci şi celor care au fost nevoiţi să iasă din casă la orele amiezii. Termometrele din oraş arătau, în jurul prânzului, 36 de grade Celsius. Umbra a fost cu siguranţă cea mai căutată, dar, în lipsa ei, oamenii au încercat să se apare de razele soarelui cum au putut. Umbrela, evantaiul, sacoşa sau ziarul au fost la fel de bune de pus pe cap ca şi o pălărie de paie.

Cum a fost anunţat şi cod galben de caniculă, centrele de prim-ajutor au devenit şi ele funcţionale. „De dimineaţă şi până acum (n.r. ora 13.00), am înregistrat 37 de persoane. Majoritatea au avut probleme cu tensiunea, din cauza căldurii”, ne-a explicat o asistentă de la unul dintre centrele de prim-ajutor. În oraş au funcţionat zece astfel de centre, unde s-au înregistrat 176 de solicitări din partea gălăţenilor.

Dacă adulţii au înfruntat, de voie, de nevoie, canicula, adolescenţii au găsit repede modalităţi de a se răcori. Cea mai la îndemână metodă a fost scăldatul în fântânile arteziene din parcurile din oraş.

Fără variante răcoroase în spital

Dacă în oraş au mai existat variante de a fugi din calea toropelii, o parte dintre pacienţii din Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” au suferit cumplit din cauza căldurii. 80 la sută din saloanele spitalului nu au aer condiţionat, aşa că pacienţii sunt nevoiţi să suporte temperaturi de peste 30 de grade. „Seara se face şi mai cald. Doamnele asistente vin destul de des să schimbe lenjeriile pentru că transpirăm. Avem prosoape să ne ştergem şi folosim ziarul pe post de evantai. Bem multă apă şi mergem la chiuvetă din 10 în 10 minute să ne răcorim. E greu, mai ales că suntem operaţi şi nu ne putem mişca prea mult”, ne-a spus Silviu Alexandru, pacient la secţia de chirurgie.

Noapte, ca să putem dormi, deschidem şi geamurile şi uşa. Din cauza căldurii nici nu ne putem odihni. Sunt operat şi nu am cum să mă dau jos din pat să ies afară la aer, aşa că trebuie să suport căldura”, s-a plâns şi Neagu Petrache.

Unele saloane au jaluzele şi câte un ventilator, astfel încât temperatura coboară un pic sub 30 de grade, iar bolnavii suportă mai uşor canicula. „Tragem jaluzele şi închidem geamul, iar ventilatorul pe care ni l-au dat cei de la spital ne ajută foarte mult. E mai bine cu el decât fără, deşi ar fi fost mult mai bine cu aer condiţionat”, ne-a declarat Vasile Neagu.

Există însă şi pacienţi fericiţi, care au avut norocul să fie internaţi într-o cameră dotată cu aparat de aer condiţionat. Aici, suferinţa parcă e mai mică decât într-un salon în care termometrul arată de parcă l-ai fi ţinut la soare.

Internaţi în spital sau nu, gălăţenii au suferit cu siguranţă din cauza căldurii de afară. Şi, deşi luna lui cuptor e la final, meteorologii anunţă şi alte zile la fel de fierbinţi.

Până una-alta, însă, s-a trecut extrem de rapid de la o extremă la alta, Galaţiul aflându-se, de ieri de la ora 15.00, sub cod galben de furtună. Conform meteorologilor, până în după-amiaza zilei de astăzi, sunt posibile averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie şi căderi de grindină.

Citit 1383 ori Ultima modificare Marți, 30 Iulie 2013 17:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.