Primarul Marius Stan aruncă bomba: "Apa caldă a fost oprită politic"

Primarul Marius Stan aruncă bomba: "Apa caldă a fost oprită politic"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dezvăluiri-şoc în războiul pentru apa caldă: primarul Marius Stan acuză conducerea locală a PNL că a decis politic sistarea apei calde în Galaţi * Victor Paul Dobre neagă că ar avea vreun amestec şi afirmă că această problemă nu poate fi decisă politic, ci doar instituţional


Războiul apei calde în Galaţi are conotaţii politice. Cel puţin aşa susţine primarul Marius Stan, care îşi acuză colegii din PNL că nu ar fi tocmai străini de sistarea furnizării de apă caldă către oraş. Concret, Marius Stan acuză conducerea locală a PNL că a tras sforile prin spatele său pentru a-l transforma într-o marionetă. Iar ceea ce e mai rău e că totul s-ar face pe spinarea cetăţenilor Galaţiului, obligaţi, potrivit primarului, să se spele la lighean doar din cauza unor orgolii politice.

"Rău-platnicii sunt de vină pentru că ei au creat situaţia aceasta, însă bun-platnicii sunt, din câte se pare, victimele unui război cu conotaţii politice. Unii vor să demonstreze primarului că ei decid. Nu vor decide niciodată", a declarat Marius Stan ieri, la inaugurarea Băii Comunale. Întrebat despre ce partid este vorba, primarul a arătat cu degetul taman înspre şefii săi de partid. "Totul vine de la un partid care se cheamă Partidul Naţional Liberal. Asta e clar. Eu sunt membru, dar probabil că unii din partid cred că eu sunt marioneta Stan-Păpuşa-Lor. Se înşală, cum s-au înşelat şi alţii prin alte partide. Sunt primarul Galaţiului, nu sunt păpuşa nimănui, nu sunt manipulabil de nimeni", a spus Stan.

"Nu mai suntem în comunism să se decidă în şedinţă de partid"

În replică, Victor Paul Dobre, preşedintele oragnizaţiei judeţene a PNL, a negat că politicul ar fi decis sistarea apei calde la Galaţi. "Am mai auzit istoria asta, cum că aş fi în spatele decizilor domnului Tudor Petre, de la Electrocentrale. Eu sunt un om civilizat şi vreau un oraş civilizat. Nu fac din astea, indiferent dacă este vorba despre Tudor, despre Ionescu sau despre Popescu. Nu suntem pe vremea comunismului ca astfel de probleme să se hotărască în şedinţe de partid. Problema apei calde se poate rezolva doar instituţional, conform prevederilor legale şi conform responsabilităţilor fiecărei instituţii", ne-a declarat, telefonic, preşedintele PNL Galaţi, Victor Paul Dobre. Acesta a ţinut să menţioneze că a sprijinit mereu furnizarea de agent termic către oraş, amintind faptul că anul trecut, în calitate de ministru al Administraţiei şi Internelor, a alocat, respectând prevederile legale, suma de 45 miliarde de lei vechi către administraţia locală, bani care ar fi permis oraşului să treacă peste iarnă. În plus, şeful PNL Galaţi a transmis voalat un mesaj de avertizare către toţi cei implicaţi în problema apei calde. "Să nu uite domnul primar Marius Stan, să nu uite nici domnul Tudor Petre de la Electrocentrale, să nu uite nici Mircea Ispas de la Apaterm că toţi s-au bucurat de sprijinul PNL pentru funcţiile pe care le ocupă acum", a mai spus Victor Paul Dobre.

"Tudor Petre se crede mai mare decât toţi"

Dacă, potrivit primarului, şeful Electrocentrale răspunde la comenzi politice, nu acelaşi lucru s-ar întâmpla şi când e vorba despre decizii instituţionale, mai spune Marius Stan. "Domnul Tudor Petre este cel mai mare director de CET din ţara asta. Dumnealui este peste miniştri, peste toată lumea. Am avut o discuţie la care au participat un secretar de stat, preşedintele de la Oficiul pentru Privatizări, consilieri ai prim-ministrului, directorul de la ROMGAZ, directorul de la TRANSGAZ şi am stabilit nişte lucruri. Din păcate, domnul Tudor Petre le ignoră, îi place să se joace cu soarta gălăţenilor. Probabil că aşa i s-a dictat de la partid. Are sarcină de partid, se pare", a mai spus, ieri, Marius Stan. Acesta este hotărât să îl atace în continuare pe presupusul "pion" al lui Victor Dobre. "Domnul Tudor Petre să nu uite că, în iarnă, a lăsat oraşul în frig pe propria răspundere în luna martie, când a justificat că s-a diminuat cota de gaze, lucru total neadevărat. Lucrul acesta face, de altfel, obiectul unei plângeri penale pe care am făcut-o la Parchet. Probabil că va urma încă una acum, pe problema apei calde", a mai comentat primarul.

Se rupe Galaţiul de Electrocentrale?

Tot ieri, primarul Marius Stan a mai dezvăluit faptul că există un plan prin care oraşul să devină independent din punct de vedere al energiei termice faţă de Electrocentrale. Deşi nu a detaliat care e planul, primarul îşi propune ca, peste un an, să rupă contractul cu Electrocentrale pentru încălzirea Galaţiului. "Vor rămâne cu această întreprindere, cu CET-ul lor, se vor spăla pe cap cu el cât de curând. Nu va dura un an de zile. În strategia pe care ne-am stabilit-o, vom avea alte surse de energie termică, surse alternative care nu ne vor mai face consumatori captivi ai Electrocentrale. Şi să vedem atunci ce se va întâmpla cu CET. Cei de la ArcelorMittal au cerut şi ei o perioadă de graţie de un an pentru a-şi produce singuri aburul necesar, probabil că vor face o investiţie proprie. Iar atunci când nu mai ai nici combinatul, nici oraşul client, pe cine mai poţi avea client? Probabil familia unora", a mai comentat Marius Stan. Totuşi, primarul nu a renunţat nici la ideea de a prelua CET Electrocentrale. "Sperăm ca, foarte curând, să putem intra noi în posesia CET şi să-l putem gestiona aşa cum credem noi de cuviinţă", a completat Stan.

Prefectura crede că am putea avea apă caldă de luni

Prefectura Galaţi este optimistă în ce priveşte momentul în care se va relua furnizarea de apă caldă în Galaţi. Astfel, potrivit unui comunicat de presă transmis de subprefectul Gabriel Panaitescu, instituţia care are şi rol de mediere a conflictelor locale apreciază „ca posibilă reluarea furnizării serviciului începând cu data de 12.08.2013”. Subprefectul vorbeşte, însă, şi de o serie de condiţii. „Condiţiile principale sunt ca populaţia să-şi plătească restanţele, Primăria Galaţi şi Apaterm să respecte frecvenţa plăţilor din ultimele zile, cât şi finalizarea unor operaţiuni de verificare şi revizii în instalaţia de transport agent termic. Aceste aspecte trebuie urmărite îndeaproape de părţile implicate, pentru evitarea unor situaţii similare în viitor, rămânând inclusiv în atenţia Instituţiei Prefectului, care va continua analiza acestora în perioada următoare”, se arată în declaraţia de presă semnată de Gabriel Panaitescu.

Citit 5185 ori Ultima modificare Luni, 05 August 2013 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.