FOTO/ Disperare în judeţ: Satul Măcişeni, lovit a doua oară de viitură
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

FOTO/ Disperare în judeţ: Satul Măcişeni, lovit a doua oară de viitură
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Drama oamenilor afectaţi de inundaţii s-a amplificat. Noaptea de joi spre vineri a ţinut în alertă atât autorităţile, cât şi pe localnicii celor 17 comune inundate. În satul Măcişeni, comuna Corni, disperarea este cu atât mai mare, pentru că apa le-a intratat oamenilor în case pentru a doua oară. Ploile torenţiale de joi noaptea au dus la mărirea debitului unui pârâu, care a ieşit din matcă. „Vara asta a fost secat acest pârâu. Nu ştiu cum de s-a putut umfla acum în aşa hal. Ne-a distrus tot”, ne-au spus oamenii care locuiesc pe marginea apei.

Lacrimi şi muncă asiduă

La familia Pintilie, din Măcişeni, se munceşte de zor. Nămolul se cară cu roaba, iar covoarele stau la uscat pe gardurile vecinilor, care au rămas în picioare. Mobila este în stradă, la uscat. Este a doua zi în care fac aceeaşi muncă. „Ieri au venit copiii, prietenii şi toate rudele şi ne-au ajutat să scoatem apa din casă. Am muncit o zi întreagă şi am sperat că am scăpat. Din păcate, însă, aseară (n.r. joi noapte), apa a venit din nou peste noi. A fost mai mare ca data trecută. Ne-a umplut din nou casa de mâl. Toţi cei pe care i-am rugat ieri să ne ajute azi au venit de bună voie. Sperăm să scăpăm în noaptea asta”, ne-a spus Vasilică Pintilie.

Lângă el, cu mâinile pline de noroi, stă soţia, Maria Pintilie. Are ochii plini de lacrimi, dar se stăpâneşte să nu plângă. „Am muncit 30 de ani ca să facem această casă. E din chirpici şi ne este teamă că o să se prăvălească peste noi. A doua viitură ne-a distrus deja grajdul de animale. Ne-a omorât toate păsările şi oile, am reuşit să salvăm doar vaca şi viţelul pentru că i-am dus la vecini. Nu mai avem nici putere să vorbim când vedem dezastrul de la noi din casă. Vom încerca să facem din nou curăţenie”, ne-a mărturisit femeia.

Familia Pintilie este disperată că a rămas şi fără proviziile de iarnă. „Beciul este plin de apă. Toate conservele sunt compromise. Am avut alimente în frigider şi le-am aruncat pentru că a intrat apa în el. Şi porumbul pe care l-am cules de pe câmp este distrus. Nu ştiu ce vom face la iarnă. Suntem disperaţi”, a completat Vasilică Pintilie.

„Şi hainele de înmormântare sunt distruse”

Munca este în toi şi la câteva case mai încolo, la locuinţa Ioanei Radu. Femeia plânge cu hohote pentru că nu mai are nimic. „Şi hainele de înmormântare sunt distruse, doamnă. Ce fac dacă închid ochii noaptea asta? O viaţă de muncă s-a năruit într-o clipită”, se plânge femeia. Lângă ea sunt copiii, care încearcă să o îmbărbăteze. Îi spun mereu că a avut norocul că a scăpat cu viaţă. „Prima viitură a prins-o pe mama în casă. Aseară însă am luat-o la noi la Galaţi. Ne-a fost teamă să o lăsăm iar singură aici. Azi am venit să reluăm curăţenia începută ieri şi ne-am pus mâinile în cap”, ne-a povestit fiica femeii.

Bătrânei nu-i contenesc lacrimile. Se uită la toate lucrurile agonisite, pline acum de noroi. Vrea să îşi ajute copiii la muncă, dar nu parcă nu mai are putere. Are curtea plină de oameni cu suflet mare care fac curăţenie. Este singura mângâiere pe care o mai are: nu este singură în tragedia vieţii. Din când în când, femeia merge în spatele casei ca să vadă cum mai e peretele. O bucată din el a fost luată de apă. Îi este frică să nu i se dărâme casa.

În drama ce a lovit judeţul Galaţi se mai vede încă puţină umanitate. Cei care nu au avut de suferit de pe urma inundaţiilor au sărit în ajutorul consătenilor lor. Cu toate acestea, oamenii aşteaptă o mână de ajutor şi de la primării, dar şi de la Guvern. Doar aşa speră să treacă cu bine peste iarna ce se apropie.

Citit 8451 ori Ultima modificare Vineri, 13 Septembrie 2013 18:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.