Inundaţii de proporţii în lunca Brateşului de Nord: Recolte de 12 milioane de euro, distruse de ape
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Inundaţii de proporţii în lunca Brateşului de Nord: Recolte de 12 milioane de euro, distruse de ape
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Valoarea pierderilor va creşte, odată ce fermierii vor avea vreme să îşi calculeze cu exactitate pagubele * Apa din râul Chineja a rupt un baraj şi a intrat pe un canal de irigaţii colmatat * Fermierii spun că respectivul canal aparţine Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare, instituţie care nu l-a decolmatat la vreme * Circa o mie de fermieri încearcă acum să masoare proporţiile calamităţii şi să facă tot ce le stă în putinţă să-şi mai recupereze măcar o parte din investiţie


Peste 12 milioane de euro au pierdut, în doar câteva euro, fermierii şi managerii din agricultura gălăţeană care au culturi în Lunca Brateşului de Nord. Debitul mare de apă venit pe râul Chineja a rupt un dig de protecţie dinspre dealurile Ijdilenilor şi a înecat circa 5.000 de hectare, suprafaţă de pe care cerealele şi plantele tehnice nu se recoltaseră încă, apreciază patronul SC Dru Agro SRL, Ştefan Druică. Omul de afaceri gălăţean, spune că tot dezastrul care îi va costa milioane de euro pe fermieri, s-a produs deoarece apa umflată până peste poate a Chinejei, care a rupt digul, a intrat pe un canal de irigaţii şi drenaj colmatat, administrat de Asociaţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciară (ANIF). Astfel, în loc să ajungă în Prut, apa a urcat peste limitele canalului, pe câmpuri şi le-a inundat culturile agricultorilor gălăţeni.

Milioane înecate în câteva ore

Ştefan Druică este doar unul dintre sutele de fermieri păgubiţi. „Numai eu am pierdut, din porumbul şi floarea soarelui cultivate acolo, cam 2.000.000 de lei. Şi sunt aici vreo mie de oameni care au lanuri în luncă. De la firme mari, până la primării precum cele din Folteşti sau Frumuşiţa şi până la sutele de mici proprietari. Cam 5.000 de hectare au fost inundate. Iar asta este doar o primă estimare. Nici nu ştiu ce să vă mai spun… Pierderile sunt enorme. În ceea ce mă priveşte, la aceste pagube se adaugă şi pierderile de la Folteşti: două grajduri dărâmate, animale înecate şi multe, multe altele. La câmp, ar trebui să scoatem apa, dar nu merg pompele. Suntem la mila Domnului», ne-a declarat Ştefan Druică.

Cine nu şi-a făcut treaba?

În luncă Brateşlui de Nord, reţeaua de irigaţii e formată din două tipuri de canale: cele care unesc râul Chineja cu Prutul, aflate în administrarea ANIF, şi cele care sunt perpendiculare pe acestea şi care se află, de regulă, în administrarea fermierilor din zonă. Din păcate, deşi cei mai mulţi dintre agricultori au investit bani grei, în fiecare an, în decolmatarea canalelor pe care le administrează, ANIF-ul nu a făcut la fel şi nu a curăţat canalele pe care trebuia să le administreze cu mare grijă şi pentru a facilita irigaţii, dar şi pentru a evita acest gen de situaţii. Multe dintre canalele care leagă Chineja de Prut au rămas pline cu mâl şi vegetaţie, iar apa care a năvălit acum cu putere n-a mai ajuns din râul umflat în Prut, aşa cum ar fi trebuit. "Oricum ar fi, în acel canal n-ar fi trebuit sub nicio formă să există apă", a apreciat Ştefan Druică.

Cine a pierdut

Printre firmele care au suferit pierderi substanţiale, în urma inundaţiilor, se numără SC Brateş Prut Frumuşiţa SA, SC Dru Agro SRL, SC Agrocov SRL, SC ItalAgro SRL, SC Moldovulcan şi altele. Acestora li se adaugă, evident, sutele de mici proprietari care lucrează suprafeţe restrânse. În ediţiile viitoare, vom reveni cu o listă precisă a societăţilor care au suferit pierderi considerabile.

De la Îmbunătăţirile Funciare, nicio vorbă

În cursul zilei de ieri, directorul ANIF Galaţi, ing. Petru Bărceanu, nu a putut fi contactat telefonic. De la sediul ANIF am aflat că directorul este pe teren. Deşi i-am solicitat un punct de vedere, prin intermediul instituţiei, până la închiderea ediţiei, încercările noastre de a-l contacta au rămas fără succes.

După ce furia Chinejei se va potoli, iar fermierii vor fi apucat să-şi inventarieze pierderile, apele vor trebui limpezite în această problemă. Cineva poartă vina pentru calamitatea din lunca de nord a Brateşului.

Citit 2635 ori Ultima modificare Vineri, 13 Septembrie 2013 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.