Prăpădul de la Cuca: Bătrâni izolaţi în propriile case după trei zile de la inundaţii

Prăpădul de la Cuca: Bătrâni izolaţi în propriile case după trei zile de la inundaţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Vineri spre sâmbătă a fost prima noapte în care sinistraţii au stat mai liniştiţi. Străzile şi drumurile comunale din localităţile afectate de ape au fost aproape pustii. Excepţie au făcut localităţile Pechea şi Slobozia Conachi, unde pompierii au lucrat toată noaptea pentru a drena apa. Oamenii fie au dormit pe unde au apucat în propriile case, fie au fost găzduiţi de prieteni şi rude.   
Codul portocaliu nu a mai creat probleme în judeţul Galaţi. Autorităţile au fost însă în alertă şi au monitorizat cursurile apelor. Jandarmii, pompierii şi militarii au stat şi ei de veghe şi au participat la descărcatul ajutoarelor.
Dimineaţa de sâmbătă a adus şi prima veste bună: toate apele au început să se retragă. Moment prielnic pentru autorităţi să se apuce de evaluarea pagubelor.
La Cuca, în timp ce o comisie bătea din poartă în poartă pentru a afla situaţia oamenilor, poliţiştii şi jandarmii au distrubuit ajutoare. Astfel au aflat şi faptul că, la trei zile de la inundaţii, mai există oameni blocaţi în propriile locuinţe.
„Am aflat de la oamenii din sat că avem o bătrână izolată, la care nu s-a putut ajunge. Am fost la ea cu alimente şi apă potabilă. Noi i-am făcut drum prin curte pentru că nămolul este până la genunchi”, ne-a spus un poliţist din Cuca.

În aceeaşi situaţie au fost descoperite alte două case aflate la marginea satului, pe malul pârâului din localitate. Din fericire, aici apa nu a intrat în casele oamenilor, dar le-au ucis animalele şi le-a umplut curtea de noroi, astfel că oamenilor le-a fost practic imposibil să ajungă în drumul principal, şi el afectat de viitură. „M-am refugiat pe deal. Mi-a fost frică că o să mă ia apa. Nu am văzut aşa ceva niciodată în cei 80 de ani pe care îi am. Mai aveam ceva de mâncare. Zilele astea am mâncat mai puţin că să îmi ajungă mai mult timp”, ne-a mărturisit o bătrânică.

La câţiva metri distanţă, o altă casă la care se ajunge cu greu din cauză nămolului. Aici, doi bătrâni şi fiul lor aşteaptă o mână de ajutor. „E nevoie de un utilaj ca să curăţăm curtea. Mi-am abandonat casa şi am venit la părinţă pentru că sunt bătrâni şi bolnavi. La mine este dezastru... Mama este bolnavă şi îmi fac griji pentru ea. Au rămas săracii fără aproape toate proviziile pentru iană. A fost apă mare aici, dar am avut noroc că am reuşit să salvăm animalele. Porcul meu nu a mai scăpat”, ne-a spus fiul bătrânilor.
Urmele dezastrului se văd la tot pasul la Cuca. Şase case sunt în pericol de prăbuşire, iar pagubele din comună abia se evaluează. Faptul că noaptea trecută nu a mai plouat le dă oamenilor speranţa că nenorocirea a luat sfârşit.

 

Citit 2371 ori Ultima modificare Sâmbătă, 14 Septembrie 2013 14:56

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.