Situaţie fără precedent la Chiraftei/ Oamenii au stat şi zece zile cu apa în curte (FOTO)
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Situaţie fără precedent la Chiraftei/ Oamenii au stat şi zece zile cu apa în curte (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Şoseaua a fost reabilitată, dar fără rigole de scurgere, aşa că problemele ar putea reapărea


Ploile abundente care au căzut în judeţul nostru începând cu 10 septembrie au afectat şi gospodăriile din satul Chiraftei, comuna Măstăcani. 20 de curţi au fost inundate, fiind afectate culturile agricole şi anexele gospodăreşti. Apa acumulată în curţi în urma polilor torenţiale le-a dat mari bătăi de cap localnicilor. Aceştia s-au văzut nevoiţi să stea cu apă şi nămol în curte aproape zece zile. Pompierii au fost trimişi în zonă cu motopompe, dar nu au reuşit să deverseze apa decât după zile întregi de muncă. În momentul vizitei noastre, pompierii trăgeau apă din curtea Ioanei Floarea. Era a opta zi în care munceau aici. „Oamenii aceştia au muncit non-stop la noi. Trag apa din curte şi o deversează în pârâu. Rămâne mâl în urmă. Am pierdut peste 30 de păsări, iar culturile din solar şi din toată curtea au fost distruse. E munca noastră de-o vară. Nu mai vorbim de mirosul înţepător care se simte din cauza mâlului şi a mortăciunilor aduse de apă”, ne-a spus Ioana Floarea.

Aceeaşi situaţie este şi la casa lui Ionel Păun. Omul, crescător de animale din tată în fiu, şi-a văzut agoniseala distrusă de apă. „Mi-a mâlit aproape tot nutreţul. Am băgat în acest nutreţ aproape 150 de milioane de lei (n.r. lei vechi). Am fost nevoiţi să vindem o parte din oi pentru că nu mai aveam ce să le dăm de mâncare”, ne-a mărturisit bărbatul.

Stradă fără rigole de scurgere

Oamenii cred că această nenorocire se putea evita, dacă ar fi existat şanţuri de scurgere. „Când au făcut strada au acoperit toate şanţurile. Casele noastre sunt acum îndiguite. Apa nu mai are pe unde să se scurgă. Cei de la primărie nu se interesează de soarta noastră. Am sunat insistent la primărie şi la 112 pentru a ne ajuta şi pe noi cineva”, ne-a mai spus Ioana Floarea.

Oamenii sunt supăraţi şi din cauza faptului că cei de la Comisia de Evaluare au venit în comună, dar nu au trecut şi pe la ei să vadă dezastrul. Ba mai mult, localnicii susţin că nu au primit ajutoare din partea primăriei şi nici nu au speranţe că vor primi.

Problemele oamenilor sunt bine cunoscute de primarul comunei Măstăcani, Dănuţ Ilie. Edilul susţine că toţi cei afectaţi de inundaţii vor primi ajutoare. „Am primit deja 10 tone de cereale şi două tone de cartofi. Nu a început încă distribuirea lor pentru că aşteptăm evaluarea finală a pagubelor. La noi în comună pagubele au fost foarte mari. La o primă evaluare vorbim de pagube de peste 70.000 de lei. Avem patru case care stau să cadă. Numai vorbim de drumurile afectate”, ne-a spus primarul.

Explicaţii şi sfaturi

Cât despre problema legată de apa care a intrat în curţi, edilul are o explicaţie. „Acei oameni, în marea lor majoritate, şi-au extins curţile pe domeniul public şi au depozitat acolo furaje, au construit adăposturi pentru animale. Apa nu a mai avut unde să se ducă pentru că a întâlnit în cale multe obstacole. Eu nu zic că oamenii aceea nu au suferit pagube şi că nu vor primi ajutoare. Eu chiar i-am sfătuit să nu îşi vândă animale pentru că voi face tot posibilul să primească ajutoare”, a adăugat Dănuţ Ilie.

Situaţia este pe departe a fi clarificată şi rezolvată. 20 de familii au stat cu apa în curte mai bine de o săptămână, iar riscul de îmbolnăvire le-a dat târcoale. Şoseaua, făcută pe fonduri europene, a fost înălţată şi lăsată fără rigole de scurgere. Asta le va mai da bătăi de cap oamenilor şi de acum înainte, mai ales că meteorologii anunţă în continuare ploi abundente în judeţul nostru.

Citit 2289 ori Ultima modificare Luni, 30 Septembrie 2013 10:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.