La Slobozia Conachi: Ploaia şi frigul îi chinuie pe sinistraţii din module

La Slobozia Conachi: Ploaia şi frigul îi chinuie pe sinistraţii din module
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De mai bine de 24 de ore, în judeţul Galaţi, plouă neîncetat. Fiecare strop de apă îi sperie pe oamenii din localităţile lovite crunt de inundaţiile de acum două săptămâni. Rămaşi fără locuinţe şi fără aproape toate bunurile, sinistraţii s-au refugiat în modulele oferite de Guvern. Nici acestea nu le oferă însă un minim de confort. Deşi au fost racordate la energie electrică, modulele sunt friguroase, pentru că oamenii nu au surse de încălzire. Unii, puţin mai norocoşi, au reuşit să îşi salveze aragazul şi îşi încălzesc locuinţa, dacă modulul se poate numi aşa, atunci când fac mâncare. Nu îşi permit să lase flacăra aprinsă mai mult de atât, pentru că nici butelia nu este ieftină. „Casa stă să se dărâme. Am 60 de ani şi sunt nevoită să dorm în această cutie. Nu mai am putere să o iau de la capăt. E frig, dar nu am ce face. Măcar aici nu plouă. În casă nu mai pot sta, pentru că îmi e frică şi oricum nici acolo nu mai există surse de căldură”, ne-a spus, cu lacrimi în ochi, Maricica Bostan, din Slobozia Conachi.

Copii chinuiţi în frig

În aceeaşi curte cu femeia are casă şi unul dintre băieţii ei. Nici casa lui nu a scăpat de potop. Crăpăturile din pereţi îţi dau fiori, iar acoperişul se lasă văzând cu ochii. Podeaua a fost înlocuită de nişte găuri imense, iar lucrurile sunt încă ude. Daniel Bostan a primit însă o mână de ajutor de la vecini. „Ei sunt plecaţi în străinătate şi mi-au spus că pot locui la ei până la primăvară. Şi la ei a intrat apa, dar casa e mai solidă. Să vedem la primăvară cu ce ne construim noi altă casă”, ne-a mărturisit Daniel Bostan.

Situaţia este identică şi la familia Coman. Cinci suflete s-au înghesuit într-un modul neîncălzit. Mihalea şi Marian Coman îşi fac griji pentru cei trei copii minori pe care îi au şi care se joacă, stingher, într-un colţ de modul. Ploaia de afară îi ţine închişi în cutia de plastic. Nu au nicio sursă de încălzire, păturile fiind singurul mod în care cei doi părinţi îşi pot proteja micuţii de frigul de afară. Casa lor s-a dărmat cu totul. A mai rămas în picioare doar o bucătărie de vară, locul în care Mihaela le încropeşte micuţilor o porţie de mâncare caldă. Loviţi de soartă, cei doi soţi nu au aşteptat ajutoare. S-au apucat imediat să îşi construiască o nouă locuinţă. „Vrem să ne ridicăm măcar două camere pentru la iarnă. Nu putem ţine copii aici, în frig”, ne-a spus Marian Coman. Construcţia este acum împrejmuită de apa strânsă în urma ploilor. De muncit la ea nici nu se poate pune problema. Oamenii speră însă că ploaia se va opri şi va răsări soarele şi pentru ei.

Subvenţii la energia electrică

Impresionat de drama oamenilor, primarul din Slobozia Conachi a convocat de urgenţă consiliul local. „Am avut o şedinţă şi am stabilit să facem tot posibilul să cumpărăm, din bugetul local, calorifere electrice pentru toţi cei care locuiesc în module. Ştim că oamenilor le este teamă că vor plăti foarte mult curentul electric dacă folosesc caloriferele, de aceea am decis să subvenţionăm noi până la 70 la sută din facturile de electricitate. Măcar atât putem face pentru oamenii aceştia năpăstuiţi”; ne-a declarat primarul comunei Slobozia Conachi, Ion Nicolau.

Oamenii nu s-au putut însă bucura pe deplin de vestea bună, ochii lor fiind aţintiţi spre cer. Cea mai bună veste pentru ei, în aceste momente, ar fi ca ploaia să se oprească şi să-i lase să se pregătească, aşa cum pot, pentru iarna ce bate la uşă.

Citit 2898 ori Ultima modificare Marți, 01 Octombrie 2013 17:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.