La mijlocul lui octombrie, directorul Electrocentrale recunoaşte: "Nu suntem pregătiţi să livrăm căldură"
Foto: Directorul Electrocentrale, Octavian Graure, susţine că sunt în continuare probleme cu agentul termic pentru iarnă

La mijlocul lui octombrie, directorul Electrocentrale recunoaşte: "Nu suntem pregătiţi să livrăm căldură"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Furnizorul local de agent termic admite public faptul că, din cauza impasului financiar, există un risc major ca gălăţenii să îngheţe de frig în această iarnă * Ce condiţii trebuie îndeplinite ca să avem căldură în calorifere


Electrocentrale nu este pregătită, din punct de vedere financiar, să livreze căldură Galaţiului în această iarnă. Afirmaţia aparţine conducerii instituţiei, care a prezentat, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurat la Prefectură, o situaţie cu privire la încălzirea oraşului pe timp de iarnă. "Din punct de vedere financiar, societatea noastră nu este pregătită pentru susţinerea activităţii de producere şi transport energie termică în iarna 2013 - 2014 deoarece SC Electrocentrale Galaţi SA are datorii scadente, la data de 30.09.2013, de 124 milioane lei, din care 119 către furnizorii de combustibil, iar societatea mai are contractat un împrumut (linie de credit) în cuantum de 13,5 milioane lei", se arată în prezentarea Electrocentrale din şedinţa de ieri. La toate acestea se adaugă şi "scăderea majoră a încasărilor de la distribuitorul local SC Apaterm SA Galaţi", ceea ce face ca agentul termic pentru Galaţi în această iarnă să fie în continuare pus sub semnul incertitudinii.

ROMGAZ cere un protocol, o garanţie şi plăţi la zi

Trei condiţii trebuie îndeplinite în următoarele zile pentru ca oraşul Galaţi să fie încălzit în această iarnă, potrivit directorului Electrocentrale, Octavian Graure. În primul rând, ar fi vorba despre un protocol "de bună purtare" semnat între ELectrocentrale, Primăria Galaţi şi Apaterm pe de o parte şi ROMGAZ de cealaltă parte, prin care instituţiile gălăţene să promită că vor face tot posibilul pentru a plăti măcar o parte din datoriile restante. Apoi, o altă condiţie este ca Electrocentrale să semneze un contract de garanţie cu o valoare egală cu cea a datoriilor către ROMGAZ. "Avem un evaluator în acest moment care evaluează bunurile Electrocentrale, sper să putem prezenta aceste garanţii în scurtă vreme", a comentat directorul Ellectrocentrale, Octavian Graure. Apoi, a treia condiţie, şi cea mai dificilă dintre toate, este, potrivit şefului Electrocentrale, ca instituţia pe care o conduce şi, implicit, Apaterm, să plătească la zi facturile curente.

Singura soluţie - recuperarea banilor de la datornici

Acelaşi director al Electrocentrale s-a arătat totuşi sceptic că asta s-ar putea întâmpla în lunile de iarnă. "Pe timp de vară, consumul de gaze a fost cam de 10.000 de metri cubi pe lună. Estimez că în lunile de iarnă s-ar consuma aproximativ 30.000 de metri cubi pe lună. Ei, dacă noi nu am făcut faţă să plătim un consum de 10.000 de metri cubi, vă daţi seama ce s-ar întâmpla la consumul de 30.000 de metri cubi", a spus directorul Octavian Graure.

În aceste condiţii, participanţii la şedinţa de ieri au concluzionat că singura variantă pentru ca oraşul să fie încălzit pe timp de iarnă ar fi să se mai recupereze în perioada imediat următoare nişte bani de la populaţie. "Dacă s-ar cere fiecărui apartament, nu ştiu, să zicem 300 de lei până la 1 noiembrie, s-ar aduna suficient cât să dovedim ROMGAZ că suntem de bună credinţă ca să nu avem probleme în această iarnă", a spus şeful Electrocentrale, Octavian Graure.

Citit 3315 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2013 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.