La mijlocul lui octombrie, directorul Electrocentrale recunoaşte: "Nu suntem pregătiţi să livrăm căldură"
Foto: Directorul Electrocentrale, Octavian Graure, susţine că sunt în continuare probleme cu agentul termic pentru iarnă

La mijlocul lui octombrie, directorul Electrocentrale recunoaşte: "Nu suntem pregătiţi să livrăm căldură"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Furnizorul local de agent termic admite public faptul că, din cauza impasului financiar, există un risc major ca gălăţenii să îngheţe de frig în această iarnă * Ce condiţii trebuie îndeplinite ca să avem căldură în calorifere


Electrocentrale nu este pregătită, din punct de vedere financiar, să livreze căldură Galaţiului în această iarnă. Afirmaţia aparţine conducerii instituţiei, care a prezentat, ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social desfăşurat la Prefectură, o situaţie cu privire la încălzirea oraşului pe timp de iarnă. "Din punct de vedere financiar, societatea noastră nu este pregătită pentru susţinerea activităţii de producere şi transport energie termică în iarna 2013 - 2014 deoarece SC Electrocentrale Galaţi SA are datorii scadente, la data de 30.09.2013, de 124 milioane lei, din care 119 către furnizorii de combustibil, iar societatea mai are contractat un împrumut (linie de credit) în cuantum de 13,5 milioane lei", se arată în prezentarea Electrocentrale din şedinţa de ieri. La toate acestea se adaugă şi "scăderea majoră a încasărilor de la distribuitorul local SC Apaterm SA Galaţi", ceea ce face ca agentul termic pentru Galaţi în această iarnă să fie în continuare pus sub semnul incertitudinii.

ROMGAZ cere un protocol, o garanţie şi plăţi la zi

Trei condiţii trebuie îndeplinite în următoarele zile pentru ca oraşul Galaţi să fie încălzit în această iarnă, potrivit directorului Electrocentrale, Octavian Graure. În primul rând, ar fi vorba despre un protocol "de bună purtare" semnat între ELectrocentrale, Primăria Galaţi şi Apaterm pe de o parte şi ROMGAZ de cealaltă parte, prin care instituţiile gălăţene să promită că vor face tot posibilul pentru a plăti măcar o parte din datoriile restante. Apoi, o altă condiţie este ca Electrocentrale să semneze un contract de garanţie cu o valoare egală cu cea a datoriilor către ROMGAZ. "Avem un evaluator în acest moment care evaluează bunurile Electrocentrale, sper să putem prezenta aceste garanţii în scurtă vreme", a comentat directorul Ellectrocentrale, Octavian Graure. Apoi, a treia condiţie, şi cea mai dificilă dintre toate, este, potrivit şefului Electrocentrale, ca instituţia pe care o conduce şi, implicit, Apaterm, să plătească la zi facturile curente.

Singura soluţie - recuperarea banilor de la datornici

Acelaşi director al Electrocentrale s-a arătat totuşi sceptic că asta s-ar putea întâmpla în lunile de iarnă. "Pe timp de vară, consumul de gaze a fost cam de 10.000 de metri cubi pe lună. Estimez că în lunile de iarnă s-ar consuma aproximativ 30.000 de metri cubi pe lună. Ei, dacă noi nu am făcut faţă să plătim un consum de 10.000 de metri cubi, vă daţi seama ce s-ar întâmpla la consumul de 30.000 de metri cubi", a spus directorul Octavian Graure.
În aceste condiţii, participanţii la şedinţa de ieri au concluzionat că singura variantă pentru ca oraşul să fie încălzit pe timp de iarnă ar fi să se mai recupereze în perioada imediat următoare nişte bani de la populaţie. "Dacă s-ar cere fiecărui apartament, nu ştiu, să zicem 300 de lei până la 1 noiembrie, s-ar aduna suficient cât să dovedim ROMGAZ că suntem de bună credinţă ca să nu avem probleme în această iarnă", a spus şeful Electrocentrale, Octavian Graure.

Citit 3155 ori Ultima modificare Vineri, 11 Octombrie 2013 00:01

18 comentarii

 • postat de un umil specialist
  Sâmbătă, 19 Octombrie 2013 07:20
  78.96.255.***
  Numai specialisti, in nimic, comenteaza acest subiect. Dar nu va speriati, nu e de rau, atata timp cat si Graure dar si Stratulat, se pricep la termoficare ca oricare dintre fotbalisti, de diviza A. E adevarat, in relatia Electrocentrale-Apaterm a aparut o fisura de-a lungul anilor. Dup-aia a intervenit, "inteligent" as spune,Consiliul Local si Primarii in functie si au decis facturarea cetateanului la 45 de zile si de doi ani incoace a majorat de la 140 la 440 pretul gigacaloriei. In conditiile in care Electrocentrale factureaza Apaterm la 30 de zile. De aici intervin penalitati monstruoase. Asta ca sa raspund desteptilor de unde vine diferenta pe care o are de recuperat CET-ul.Cat priveste CET-ul, din cele 6 grupuri lasate de Ceausescu, ca sa raspund altui om de bine (inteligent de altfel) mai functioneaza unul. Si ala pe la 25-30% din capacitate. Verificati domnilor. Menirea CET a fost si este energia electrica. Ar putea s-o vanda lejer si sa traiasca. De ce nu o face? Sunt convins ca stiti si-mi veti raspunde ca sunt un comunist imputit, sau cine stie ce alte trivialitati, care, apar niste incapabili. Departe de mine gandul asta. Ma gandesc doar la faptul, ca, in pofida Consiliului Local, un om (care a sfintit locul) mult prea hulit pentru ce a "facut", a determinat, in conditiile legii, prin instanta, pe multi, sa-si plateasca datoriile sau macar o parte dintre ele. Daca nu o facea in urma cu 5 ani, sigur, acum era prea tarziu si de anul trecut nu mai aveati caldura. Eu nu cer mila nimanui , fiind implicat mai mult decat va imaginati in sistemul asta nenorocit de termoficare. Sunt eternizat in acest serviciu si am vazut ca singurul om care a reusit in aceasta activitate si care a facut modernizari, din nimic, pentru binele cetateanului, a fost unul a carui nume incepe cu litera C. N-am sa-i dau numele, in schimb, am sa intreb care e activitatea celor doi corifei, Stratulat si Graure, care, se presupune ca iarna asta vor da caldura. Nu vor da. Sunt doi incapabili capacitati doar de indeplinirea la timp a cerintelor sefului. In urma cu 3 ani stateati in frig? Acum sa stati! Dar sa nu plangeti. Ingheata lacrimile!
  0
  1
  Raportează
 • postat de AAA
  Duminică, 13 Octombrie 2013 11:08
  86.124.204.***
  Nea stanica, sef de galerie, sa faca un control la apaterm sa se vada cum s-a ajuns ca aceasta societate sa datoreze catre CET Galati 375 MILIOANE DE RON.Datoria CET Galatia catre altii e de 135 de milioane de RON.Cand ai de primit ca societate 370 milioane de ron, cum vrei sa ai bani sa asiguri combustibilul pentru iarna???Toata lumea sare ca CET Galati vinde scump.Dar v-ati intrebat de ce vinde scump???V-ati intrebat de ce guvernantii pe care i-ati ales cu 70 % au scumpit gazul metan cu 15-20% intr-un an jumatate de cand sunt la putere???Sau cand ii aud(citesc) pe loazele dezinformatoare cu energia termica e un produs rezidual.Bai cretinilor acea centrala, ca si altele, au fost construite pentru asa ceva(ENERGIE ELECTRICA, ENERGIE TERMICA, ABUR TEHNOLOGIC).De aceea se numeste centrala in cogenerare de inalta eficienta.Dar cretinii nu gandesc.CET ARE DATORII DE 135 MILIOANE DE RON, POPULATIA ARE CATRE APATERM IN JUR DE 100 MILIOANE DE RON, APATERM ARE CATRE CET GALATI 375 MILIOANE DE RON.Stanica, sef de galerie, tu asta tre' sa faci :sa vezi cum s-a ajuns la acea datorie a ApatermuluiPai daca acolo sunt vreo 800 de angajati in momentul de fata, acum un an doi erau 1000-1200 de oameni.
  1
  3
  Raportează
 • postat de Anofelii siberieni
  Duminică, 13 Octombrie 2013 09:57
  92.84.54.***
  Nu sunteti "pregatiti"sa livrati caldura ,dar poate ne dati inghetata la cosulet iarna aceasta. Oricum, dupa cum se anunta ca "frigurili" vor fi cele mai tari in ultima suta de ani, asteptam ca Primaria sa dea cu insecticid in tot orasul contra "malariei"de iarna .Vom supravietui prin Kombat in fiecare apartament ,batand si mai ales "vorbind cu peretii "
  0
  2
  Raportează
 • postat de @Observator
  Vineri, 11 Octombrie 2013 21:11
  5.13.147.***
  Observatoare, uiti un lucru: pai sistemul centralizat de incalzire plimba apa in tevi neizolate bine si cu pierderi, zeci de kilometri de pe platforma electrocentrale pana peste tot prin oras.
  Asa cum zici tu, sa se taie caldura cand nu ai bani in cont, pai s-ar taia la 75% din Galati si s-ar dezechilibra de tot sistemul, deci nu s-ar castiga nimic.
  Ce-ar insemna ca intr-un bloc sa se inchida cloriferele la toti mai putin 2-3, eventual pe la etajul 4 sau 10. Pai ce caldura mai ajunge doar la aia??? S-ar debransa si ei imediat.
  Sistemul e mult supradimensionat si ineficient. Asta pe langa faptul ca lumea nu-si plateste datoriile. Dar datoriile alea sunt umflate cu pompa tocmai datorita ineficientei sistemului.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Observator
  Vineri, 11 Octombrie 2013 20:50
  5.13.130.***
  BRAVO Viorel! Ai spirit de observatie dezvoltat! Actualmente se consuma 13000Nmcub/ora si la iarna cu mila lui D-zeu, se poate ajunge la 30.000Nmcub/ora (puteti calcula cat se consuma zilnic). Ioane! (ce nume predestinat) aburul, dupa ce a efectuat lucrul mecanic, nu este un produs rezidual decat in mintea unor alesi ai nostri si a unui director (stiti dvs care) iar ptr producerea acelei cantitati de abur s-a consumat o alta cantitate de energie care trebuieste platita. De ce nu sunt datornici la telefonie sau la furnizorul de energie electrica (sau la distribuitorul de gaze naturale, ma refer aici la cei care au centrala termica de apartamenr.) Ar trebui sa se introduca niste automate la fiecare consumator care in momentul in care ai introdus un card prepay sa deschida un robinet si la apa si la gaze si la caldura si atunci nu vor mai exista datornici; nu ai bani pe card, nu se deschide robinetul, simplu, nu credeti?
  0
  1
  Raportează
 • postat de Silla
  Vineri, 11 Octombrie 2013 20:13
  5.13.175.***
  Slugi obediente ce conduceti CET si APATERM ce dracu tot amenintati in fiecare iarna ca nu va fi caldura? Daca toti sunteti incapabili de a gasi solutii, de ce nu aveti bunul simt sa refuzati posturile de conducere si sa recunoasteti ca nu veti gasi in veci, solutii pentru incalzirea caselor si ap. galatenilor. Va urcati in jilturi nestingheriti si pupati mina stapinului pina la noi ordine?
  0
  2
  Raportează
 • postat de jiji
  Vineri, 11 Octombrie 2013 15:51
  91.208.234.***
  Puneti-va centrale proprii saracilor!!!
  Eu iarna stau in chiloti in casa si platesc la jumate caldura.
  2
  3
  Raportează
 • postat de vio
  Vineri, 11 Octombrie 2013 13:54
  86.127.209.***
  Atentie la unitatile de masura. 30.000 Nmc/ luna inseamna fffff putin. Este vorba poate de alte debite de gaz metan.
  0
  0
  Raportează
 • postat de Ion
  Vineri, 11 Octombrie 2013 12:11
  79.116.96.***
  Are perfecta dreptate domnul GAND. Principalul rol a Electrocentrale este acela de a produce si livra energie electrica insistemul national.Curentul electric se obtine prin invartirea turbinelor de catre aburul obtinut din incalzirea apei tratate cu ajutorul energiei obtinute prin arderea gazului metan ,a pacurii,(a gazului de cocs si agazului de furnal pe vremuri).Aburul ce ramane dupa ce trece prin turbine este un produs rezidual care ar trebui aruncat sau condensat si reintrodus in circuit.Acum aparefaza care ne intereseaza pe noi.Aburul acesta care ramane din procesul de producere a energiei electrice este pus sa faca bani adica agent termic.Innainte de revolutie Galatiul trebuia sa primeasca apa calda si caldura aproape gratis(dar asa era politica ca toata tara sa plateasca la fel).Gaz de cocs si de furnal era din plin.O parte din aburul rezultat este folosit si pe fluxul combinatului atat cat a mai ramas. Atunci va intreb de ce datoria la gaze a Electrocentrale trebuie sa fie platita de populatia Galatiului?
  1
  1
  Raportează
 • postat de platitor corect de intretinere
  Vineri, 11 Octombrie 2013 11:02
  5.13.155.***
  Sub ce forma vrei sa-mi ceri mie 300 lei nea' tagarta ? Dupa 37 ani de munca efectiv,(deci fara armata,concedii medicale etc, etc ) si cu o pensie de rahat de 850 ron cu toate darile la zi , inclusiv intretinerea, pentru ce vrei sa te mai sponzorizez ? Mai reduceti-va din salariile de conducere ,salarii nesimtite si luate fara vreun merit decat acela ca sunteti proptiti pe niste scaune !Mai inventati o noua taxa sa ne mai sugeti de alti bani ,ca nu va mai ajung ce sugeti acum ? Altceva nu puteti sa mai sugeti ? Gasiti destul ,si gratis zilnic primiti !
  0
  5
  Raportează
 • postat de Akbar
  Vineri, 11 Octombrie 2013 10:34
  86.127.208.***
  Cum asa ? Pai atunci trebuie demis si acest director, care ca si precedentul afirma ca Electrocentrale are datorii si este in imposibilitatea de a furniza agent termic pentru oras. Sa vina un "yes-man" care e pe aceeasi lungime de unda cu Stan Primarul.
  0
  4
  Raportează
 • postat de unul care l-a votat
  Vineri, 11 Octombrie 2013 09:39
  5.13.196.***
  Daca a-si fi in locul acestui om care s-a trezit primar(si cu votul meu) pe fondul nemultumirilor din trecut,ca altfel nu stiu cine naiba il alegea, nu a-si avea somn stiind ca iarna bate la usa,iar desteptul ala de director de la Electrocentrale ne spune foarte senin ca o sa tremuram de frig la iarna care se anunta(de la care dracu partid mai este si asta)sa se ia de mana amandoi si sa se duca la oi, ca acolo poate or fi mai buni de condus turma, nu pe noi!
  0
  3
  Raportează
 • postat de cetatean
  Vineri, 11 Octombrie 2013 09:10
  193.230.156.***
  Sa/si dea demisia , asta presupune u comportament civilizat. Cand a ocupat functia de director era pregatit?
  0
  6
  Raportează
 • postat de gand
  Vineri, 11 Octombrie 2013 08:24
  5.13.214.***
  Principala activitate a Electrocentralei este producerea de energie electrica! Cata energie electica a produs si a vandut anul acesta! Este rentabila centrala ? Cate grupuri mai functioneaza din cele 6 llasate de Ceausescu?
  0
  3
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Vineri, 11 Octombrie 2013 08:14
  79.59.136.***
  Auziti ce vrea primaru sa faca... cica "Cea mai convenabilă şi rapidă ar fi construirea unei termocentrale noi, cum a făcut Bacăul"

  stiri:

  Conducerea municipalitatii Bacau a oficializat, la ultima sedinta a Consiliului Local (CL), deschiderea procedurii de insolventa a CET. Anuntul a fost facut chiar de primarul in exercitiu. Acesta a pus starea de insolventa pe seama datoriilor istorice ale CET, inscrise in contabilitatea societatii de termoficare inca de acum 10 ani (2002-2003), cand compania a trecut din proprietatea Guvernului in patrimoniul municipiului Bacau. Paradoxal, in decembrie 2012, Romeo Stavarache anunta contrariul, respectiv ca CET ar inregistra profit si ca pentru prima data in istoria furnizorului de agent termic perspectivele sale economice sunt pozitive. In realitate, managementul dezastruos imprimat de conducerea CET, contractele paguboase incheiate de societate, precum si deciziile administrative eronate au adus furnizorul de agent termic in buza prapastiei.

  Dupa ani de agonie financiara, in care fie a fost capusata prin contracte neperformante cu iz penal, fie a acumulat arierate de ordinul milioanelor de euro, CET Bacau a inclinat steagul si a decis sa ceara intrarea in insolventa. Solicitarea companiei de termoficare a fost aprobata de Tribunalul Bacau in data de 26 septembrie 2013, instanta fixand un nou termen in dosar pentru mijlocul lui decembrie. CET a incheiat anul 2012 cu datorii totale de peste 150 milioane lei.

  data 16/09/2013

  ASA CA ce vede dl primar Marius Stan ca sa luam exemplul de la Bacau ????
  ESTE IDIOT DOMNULE ca toti conducatorii Galatiului care viseaza tot felul de CET cu cogenerare dar de fapt tintesc doar ajutoarele de la Guvern. CARE DE FAPT NU SUNT de la guvern, vin de la guvern, dar sunt taxele din curentul electric pentru cogenerare, taxa luata cu japca de la buni platnici de curent electric ca sa subventioneze caldura la comunista tara Romania !!!!!!
  INTELEGETI ?


  CET Iaşi, la care sunt racordaţi în jur de 40.000 de clienţi, a intrat în insolvenţă în aprilie 2012 din cauza managementului defectuos şi a datoriilor de peste 540 de milioane de lei. În septembrie 2012, lichidatorul judiciar al CET a orchestrat o licitaţie dubioasă, în cadrul căreia au fost înstrăinate direct ca fier vechi peste 8.600 de tone de materiale, incluzând atât bunuri dezafectate, cât şi instalaţii funcţionale.
  Lichidatorul CET Iasi Shine Concept a cumpărat nu doar deşeurile feroase ale CET, ci şi instalaţii termice funcţionale. Asta în condiţiile în care Primăria Iaşi a girat, în 2005, un împrumut de 20 de milioane de euro făcut de CET Iaşi pentru retehnologizare.

  martie 2013

  Apropo, CET Targu Mures a intrat in faliment anul trecut.


  DECI TOTI BANII BAGATI in orice modernizare a unui sistem de cogenerare nu sunt decat MILIOANE DE EURO aruncati pe fereastra, bani sifonati de puterea politica sa se imbogateasca, pentru ca rezultatul CET-urilor este acelasi FALIMENTUL = FURTUL !
  Singurul lucru este ca populatia plateste ca idiotii, prin taxe si impozite, toata distractia, in timp ce unii se imbogatesc pe spatele altora, sub pretextul unor "modernizari" care nu sunt decat utilaje, o fi ele moderne, care ajung la "fier vechi" pe mana unor firme care sunt mana in mana cu cei care capuseaza toata treaba !  chiar si in zonele in care CET nu este in faliment, dar are ... doar.. . datorii costurile arata ca oameni renunta la sistemul centralizat care le ofera servicii la preturi foarte mari

  Timisoara
  "In jur de 1.398 de dosare de debransare avem inregistrate pana in 20 iulie. Comparativ cu anul trecut, nu este mult mai mare mare. Asta nu inseamna ca toate se aproba. Dupa ce noi aprobam dosarul, fostul abonat isi face debransarea pe cheltuiala lui. Noi putem sa facem debransarea, dar nu avem obligatia s-o facem gratuit, pentru ca ei nu mai sunt abonatii nostri…” explica pentru http://www.opiniatimisoarei.ro Laura Bondrila, purtatorul de cuvant al Societatii de Termoficare Colterm.

  „De la inceputul anului curent pana la sfarsitul lunii iulie compania noastra a inregistrat in municipiul Timisoara peste 2.800 de cereri pentru eliberarea de acorduri de acces la sistemul de distributie in vederea montarii unor centrale termice, cu circa 60% mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului 2010”, spune pentru http://www.opiniatimisoarei.ro si Florentina Maghiar, purtator de cuvant E.ON Gaz.
  0
  4
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Vineri, 11 Octombrie 2013 08:11
  83.103.186.***
  Cetateni ai orasului, nu mai fiti suparati c-ati fost furati.mintiti si pacaliti,pe usl-isti voi ia-ti votat, papara a-ti luat.Recomannd urmatoarele solutii:
  Majorarea tarifului la giga de inca vreo 3-4 ori si acordarea de gratuitati tuturor votantilor actualului primar si consiliu
  Numirea ca dir. gen. a lui gelu stan(artist in majorari-apa mai scumpa ca-n desert,cu adjuncti g.cubasa si ispas eventual a.g.a si c.a.dumitru nicolae si popa florin si o s-aveti caldura de va ingeata stapila de vot in mina. Parlamentarii de Galati (nu si cei de la tara nica,saghian care acum pun pe foc "tara")sa vina la raport. Galaten, va provoc la o actiune de revocare a actualelor autoritati locale(doar astfel aveti ocazia sa-i votati din nou) Sa fiti iubiti si sa va mearga la fel de bine.
  0
  9
  Raportează
 • postat de omul.muncii
  Vineri, 11 Octombrie 2013 08:10
  83.103.186.***
  Cetateni ai orasului, nu mai fiti suparati c-ati fost furati.mintiti si pacaliti,pe usl-isti voi ia-ti votat, papara a-ti luat.Recomannd urmatoarele solutii:
  Majorarea tarifului la giga de inca vreo 3-4 ori si acordarea de gratuitati tuturor votantilor actualului primar si consiliu
  Numirea ca dir. gen. a lui gelu stan(artist in majorari-apa mai scumpa ca-n desert,cu adjuncti g.cubasa si ispas eventual a.g.a si c.a.dumitru nicolae si popa florin si o s-aveti caldura de va ingeata stapila de vot in mina. Parlamentarii de Galati (nu si cei de la tara nica,saghian care acum pun pe foc "tara")sa vina la raport. Galaten, va provoc la o actiune de revocare a actualelor autoritati locale(doar astfel aveti ocazia sa-i votati din nou) Sa fiti iubiti si sa va mearga la fel de bine.
  0
  3
  Raportează
 • postat de galatean
  Vineri, 11 Octombrie 2013 04:54
  94.176.183.***
  De ce nu recunoaste nimeni din cele 2 firme ELECTROCENTRALE si APATERM ca sa consumat mai mult decat sa produs si ma refer la salariile nesimtite pe care le aveti tot o dati pe populatie ca au datorii sunt si datornici dar nu cum spuneti voi
  0
  9
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.