Profesorii, tăiaţi la salarii

Profesorii, tăiaţi la salarii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Bugetul cheltuielilor de personal va fi diminuat cu 8 la sută * Sindicaliştii din învăţământ anunţă proteste * La Galaţi, doar jumătate dintre profesori au semnat, deocamdată, pentru grevă generală *

În condiţiile în care dascălii aşteptau de la 2009 o majorare salarială de 50 la sută se pare că nu-şi vor mai lua nici măcar salariile întregi. Cele 811 milioane de lei mai puţin la cheltuielile de personal, prevăzute de rectificarea negativă a bugetului Educaţiei înseamnă fie diminuarea lefurilor  cu 8 la sută, fie disponibilizarea  a 20.000 de oameni din sistem.  La o aşa lovitură de teatru dascălii nici măcar nu se aşteptau.

„Mergem din rău în mai rău”

Sindicaliştii susţin că nu-şi mai dau seama unde vor să ajungă, de fapt cei de la guvernare. „Se vede clar că au pornit cu  ideea să distrugă învăţământul. Prima ordonanţă pe care a dat-o guvernul Boc a fost împotriva învăţământului. Şi o ţin tot aşa. Mergem din rău în mai rău. Nu ştiu unde se va ajunge. Vor să iasă oamenii în stradă, asta vor avea! Cine mai îndrăzneşte să le vorbească profesorilor de strategii de educaţie şi de criterii de performanţă? Nici măcar moral nu este, când li se taie salariile”, susţine liderul gălăţean FEN,  Constantin Ciosu.

Acesta susţine că este inadmisibil ce se întâmplă şi că guvernul Boc îi supune pe dascăli la „o bătaie de joc instituţionalizată”: „Nimeni nu a îndrăznit să facă ce face actualul guvern. Când în toată lumea, în condiţii de criză, se investeşte masiv în Educaţie, la noi se taie şi puţinul care s-a dat”, mai spune Constantin Ciosu.

„Nu văd de unde s-ar putea reduce”

Inspectorul general Vasile Ciuchină  s-a arătat chiar îngrijorat de ideea de a reduce din personalul şi aşa aflat sub schema de funcţionare: „Şi aşa nu avem oameni suficienţi la personalul auxiliar şi didactic auxiliar. Nu văd de unde s-ar putea reduce şi e vorba de aproximativ 500 de posturi pe fiecare judeţ. De diminuat salariile ar fi o prostie. În învăţământul preuniversitar, raportul dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu este sub 4. Pe când în alte ramuri bugetare trece de 10. De ce să se ia tot de la învăţământ?”

„Mai bine să ne ia din salariu, decât să ne dea afară colegii”

În şcoli, profesorii nici nu vor să audă de disponibilizare: „Cum adică să ia salariul altui coleg şi să mi-l dea mie. Mai bine ne taie din salariu, decât să ne  dea afară colegii. Dar e urât şi aşa ceva să ni se facă”, susţine Mariana Mihai, directoare-adjunctă la Şcoala Nr. 29.

„Ciudată evoluţie sau, mai bine zis, involuţie într-un timp atât de scurt: de la plus 50 la sută, s-a ajuns doar la plus 37 la sută (eşalonat) ca în final să se facă minus 8 la sută. Nimeni nu ştie unde se va ajunge în ritmul acesta”, spune, supărat, profesorul de la CNVA, Cornel Goldu.

„Se va ajunge la blocarea anului şcolar şi la boicotarea examenelor”

„Cred că se lucrează după nişte rapoarte făcute din birou, fără a se şti realitatea de pe teren. Există şcoli care au o jumătate de normă de bibliotecară, o jumătate de normă de mecanic, în condiţiile în care ambii ar trebui să stea cât mai mult în şcoală. Noi nici nu avem  personalul de care avem nevoie, de unde să se mai disponibilizeze. Se pune o presiune pe şcoală, care ar putea avea grave repercusiuni într-o societate şi aşa stresată de criză. Şcoala ar trebui să preia din stresul familiilor, nu să fie presată de astfel de măsuri. Ar putea apărea probleme grave, cum ar fi blocarea  anului şcolar sau boicotarea examenelor”, e de părere directorul de la Şcoala Nr.34, Florin Cernat.

Greva în coadă de peşte

Deşi sunt nemulţumiţi de toate aceste lucruri, profesorii se tem să mai iasă în stradă. Pe vremuri de criză, o grevă ar însemna venituri mai mici şi niciun  beneficiu. „Deocamdată, la şcolile gimnaziale, jumătate au semnat pentru grevă, jumătate – nu. Aşteptăm listele de la liceu. De obicei, liceele dau startul la grevă. Vineri se vor centraliza rezultatele pe judeţul Galaţi şi se va şti exact care e dorinţa colegilor”, ne spune Valeriu Diculescu, preşedintele executiv SIP.

Explicaţie foto: Vor pune profesorii cataloagele în cui?

Citit 850 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.