Din mână-n mână până-n plasa hoţului. Iată cum reuşesc infractorii să facă ravagii în buzunarele şi genţile gălăţenilor

Din mână-n mână până-n plasa hoţului. Iată cum reuşesc infractorii să facă ravagii în buzunarele şi genţile gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproape o sută de gălăţeni au rămas, în primele nouă luni ale acestui an, fără bani, fără acte şi, mai ales, fără telefoane


Neglijenţa victimelor şi buna organizare a hoţilor au dus la "înflorirea" furturilor pe stradă sau în locuri aglomerate. Poşetele uitate deschise, atârnate neglijent pe umăr, buzunarele neasigurate şi păstrarea în interiorul acestora a bunurilor de valoare ori "expunerea" pe masă, la restaurant, a portofelelor, cheilor de la maşini sau a telefoanelor mobile, au fost tentaţii cărora infractorii nu le-au rezistat.

Din ianuarie până în septembrie, hoţii au profitat, potrivit poliţiei care a înregistrat sesizările din partea păgubiţilor, de nu mai puţin de 93 de ori, 74 de furturi fiind raportate numai în municipiul Galaţi. Cifra este una mare şi la atingerea ei a contribuit din plin şi faptul că hoţii au acţionat de multe ori în grupuri organizate, astfel încât victimă să nu aibă timp nici să se ferească, nici să reacţioneze atât de repede încât infractorii să fie deconspiraţi.

Cine şi cum fură

Cazurile soluţionate până în prezent au arătat că cei care fură sunt deopotrivă bărbaţi şi femei, care acţionează în orice zonă aglomerată: pe stradă, în pieţe, în magazine, în parcuri, în restaurante sau în mijloacele de transport. "Un mod frecvent de operare este cel prin care hoţii acţionează în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune, în sensul că se împing, de exemplu. Altul, bine antrenat în acest sens, sustrage bunul vizat şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage bunul are, de regulă, o haină sau o plasă cu care maschează mâna cu care „operează”", explică cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Pentru a nu pica în plasa hoţilor este bine ca atunci când sunteţi în locuri aglomerate să ţineţi cont de câteva reguli.

- în mijloacele de transport fiţi atenţi la persoanele din jur;

- nu ţineţi telefonul sau portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor;

- în aglomeraţie, ţineţi poşeta sau borseta cu încuietoarea sau fermoarul spre corp;

- la restaurant nu ţineţi bunurile de valoare în buzunarele hainelor puse pe spătarul scaunului şi nu lăsaţi telefoanele pe masă;

- nu vă lăsaţi genţile, poşetele sau alte bunuri personale în sălile de aşteptare.

Citit 1505 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2013 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.