Peste 2.000 de telefoane mobile confiscate în doi ani la Penitenciarul din Galaţi

Peste 2.000 de telefoane mobile confiscate în doi ani la Penitenciarul din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a trimis o scrisoare deschisă Guvernului României prin care se solicită măsuri urgente pentru asigurarea logisticii şi finanţarea necesară stopării intrării în penitenciare a obiectelor interzise şi a continuării activităţilor infracţionale din detenţie.

„Lipsa instalaţiilor de bruiaj, o soluţie tehnică la îndemână, dar a cărei aplicare este refuzată din raţiuni greu de înţeles, şi a aparatelor de control - cele câteva existente sunt, cu puţine excepţii, fie nefuncţionale, fie neautorizate - creşte exponenţial riscul pentru siguranţa penitenciarelor şi goleşte de sens finalitatea actului de justiţie reprezentat de aplicarea pedepsei privative de libertate.

Cu sprijinul Guvernului României, infractorii le sfidează din penitenciar în mod direct pe victimele infracţiunilor, dar şi pe românii care plătesc taxe şi impozite pentru a fi în siguranţă”, se arată în scrisoarea respectivă.

Se confiscă, dar reapar

Sindicaliştii din sistemul penitenciar îşi doresc ca sistemele de bruiaj să fie montate, pentru a uşura astfel munca angajaţilor din sistem.

La Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi s-ar impune cât mai urgent un astfel de sistem de bruiaj. Şi asta pentru că, potrivit unui studiu realizat de amosnews.ro, penitenciarul din oraşul nostru este în fruntea clasamentului atunci când vine vorba despre numărul telefoanelor mobile confiscate. Conform sursei citate, în perioada ianuarie 2012 - septembrie 2013, din Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi au fost confiscate 2.284 de telefoane mobile.

Datele statistice oficiale ale penitenciarului gălăţean confirmă situaţia. „În anul 2012 au fost descoperite 1.016 telefoane mobile şi 626 cartele SIM, iar anul acesta au fost descoperite 1.363 de telefoane şi 1.804 cartele SIM. Cu ocazia percheziţiilor desfăşurate la solicitarea sau în colaborare cu alte instituţii, s-au descoperit anul acesta 335 de telefoane şi 290 de cartele SIM”, ne-a spus Simona Costache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.

Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât majoritatea celor care îi păcălesc pe oameni folosind metoda „accidentul” sau metoda „premiul” sunt încarceraţi în unitatea gălăţeană. Anul acesta au fost înregistrate sute de astfel de plângeri la nivelul întregii ţări.

Cât despre sistemul de bruiaj, care ar reduce semnificativ atât activitatea infracţională, cât şi numărul posesorilor de telefoane mobile din celule, mai are de aşteptat. „Administraţia Naţională a Penitenciarelor a elaborat şi supus dezbaterii publice proiectul de lege privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordine. În prezent, proiectul legislativ a fost avizat de Guvernul României şi se află în dezbatere la parlament”, ne-a explicat Simona Costache. Aşadar, mai e de aşteptat până când deţinuţii nu vor mai putea folosi telefoanele mobile.

Citit 1576 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Noiembrie 2013 18:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.