Exerciţiu pe bulevardul George Coşbuc: Operaţiune de salvare după cutremur

Exerciţiu pe bulevardul George Coşbuc: Operaţiune de salvare după cutremur
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* A fost doar un scenariu de, dar toţi cei implicaţi au făcut faţă provocării


Un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter, produs în zona Vrancea, a afectat grav oraşul Galaţi. Imediat a fost dată alarmă de Cod Roşu. Autorităţile au fost anunţate că 10 clădiri fără etaj dispuse între bulevardul George Coşbuc strada Unirii în zona liceului CFR s-au prăbuşit şi mai mulţi cetăţeni au fost surprinşi sub dărâmături.

Pompierii, salvările şi SMURD-ul au ajuns imediat în zonă şi au început operaţiunile de salvare, timp în care, în zona caselor prăbuşite, a avut loc o explozie urmată de incendiu ca urmare a ruperii conductelor de gaze şi acumulării unei pungi de gaze în zonă. Incendiul a cuprins circa 200 mp de construcţii prăbuşite. În timpul operaţiunilor a avut loc o replică a cutremurului de 6,5 grade pe scara Richter, în urma căreia s-a spart magistrala  de transport apă de pe Bulevardul George Coşbuc de din zona liceului CFR, producând scăderea presiunii pe reţelele de apă din zonă.

Toate acestea au atras o adevărată desfăşurare de forţe pe Bulevardul George Coşbuc.

Din fericire, totul a fost doar un scenariu pus la punct de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a verifica gestionarea unor situaţii cu un grad ridicat de complexitate. La finalul acţiunii, inspectorul şef al ISU, colonelul Vasile Balaban, a afirmat că este necesar ca astfel de acţiuni să fie organizate mai des. „Pentru astăzi le dau nota 8,5 pentru că este nevoie de mai mult antrenament. Până acum nu s-au organizat din diferite motive, dar vom avea grijă ca astfel de simulări să fie organizate mai des pentru a lua contact direct cu situaţii cu grad ridicat de pericol”, ne-a declarat colonelul Vasile Balaban.

Coordonatorul SMURD, doctorul Angel Trifan a fost mai indulgent la notă şi le-a acordat tuturor un nouă. „Este nevoie de mult exerciţiu. Pregătirea permanentă este necesară pentru a putea gestiona o situaţie de acest gen.”

Acţiunea s-a dovedit a fi un succes, toate forţele implicate primind felicitări atât de la audienţa strânsă, cât şi de la şefii structurilor implicate în acest exerciţiu.

 

Citit 1723 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2013 20:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.