* Suntem în jumătatea inferioară a clasamentului pe ţară, din punct de vedere al victimelor şi al evenimentelor grave * 384 de acţiuni de prevenire * În 43,5 la sută din cazuri, vina este a pietonilor * Miercurea şi joia, între orele 13-18, creşte numărul accidentelor * Strada Brăilei, Faleza, drumul de centură din Galaţi şi zonele Iveşti-Lieşti şi Cosmeşti, în topul zonelor periculoase *
V-aţi imaginat că mai rău ca la noi nu se poate? Greşit! Conform datelor statistice comunicate de comisarul Viorel Cojocaru, din cadrul Poliţiei Rutiere, stăm mult mai bine decât în 2008. Au ajutat, mai mult ca sigur, şi cele 384 de acţiuni de prevenire ale Rutierei, precum şi recenta razie cu efective mărite.
Pietonii - vinovaţi
„În Galaţi, în primele trei luni ale anului, s-au înregistrat 51 de accidente grave, cu 12 morţi şi 46 de răniţi grav. Cu alte cuvinte, deşi sunt cu patru evenimente mai mult decât în 2008, au fost înregistrate cu şapte decese mai puţin. A ajutat foarte mult luna martie 2009, anul acesta doar două persoane pierzându-şi viaţa în accidente, faţă de 11 anul trecut”, declară comisarul Viorel Cojocaru.
Rămâne, într-adevăr, un plus de opt persoane în cazul răniţilor grav, dar, per total, nu ne mai întâlnim în 2009 cu situaţii de genul celor cinci decese petrecute toate în aceeaşi zi, ca pe 4 martie 2008.
De asemenea, o schimbare importantă la nivelul statisticii o reprezintă faptul că, în 2009, vina pietonilor devine preponderentă în cazul producerii accidentelor:
„În 43,5 la sută din cazuri vorbim despre culpa pietonilor, faţă de un procent de doar 30 la sută, înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Al doilea motiv în producerea accidentelor este viteza peste limita legală - 18 la sută din cazuri, pe locul trei situându-se neacordarea priorităţii, de către şoferi, pietonilor”, spune comisarul Cojocaru.
Cu o precizare: „Moral, tot şoferii sunt cei care ar trebui să înţeleagă că, dacă nu ar apăsa atât de mult acceleraţia, multe dintre aceste accidente ar putea fi evitate”.
Municipiul bate judeţul
În ceea ce priveşte decesele, din cele 12 persoane care şi-au pierdut viaţa în judeţul nostru, numai patru au fost pietoni, restul de opt aflându-se în maşini, ca şoferi sau pasageri. Iar lucrurile nu se petrec la întâmplare:
„Se înregistrează constant creşteri ale numărului de accidente la mijlocul săptămânii, în zilele de miercuri şi joi, între orele 13-18. Din cele 51 de accidente grave, 29 au avut loc numai în municipiul Galaţi, deci vorbim de mai mult de jumătate!”
„Faţă de primul trimestru din 2008, numărul evenimentelor a crescut în oraşul nostru cu şase; avem un singur deces, înregistrat în oraş, dar şi 30 de răniţi grav, adică un plus de nouă persoane, faţă de 2008. 18 din cele 29 de accidente grave se datorează imprudenţei pietonilor - traversările neregulamentare fiind cele mai frecvente”.
Şosele însângerate ale judeţului
Judeţul Galaţi înseamnă şi trei Drumuri Naţionale (25 Galaţi-Tecuci, 26 Galaţi-Oancea şi 2B Galaţi-Movileni), şi Drumul European 581. În afara municipiului Galaţi: „Situaţia este mult mai bună în 2009, faţă de anul trecut. Sunt cu cinci accidente mai puţin pe D.N.-uri şi pe European decât în 2008. Cele şase decese înregistrate anul acesta arată un trend descendent, în 2008 Rutiera confruntându-se cu nouă cazuri de pierdere a vieţii. Şi numărul răniţilor grav a scăzut, de la nouă la şapte”.
Care este cauza principală a producerii accidentelor în judeţ? „Cele mai dezastruoase consecinţe le au depăşirile pe care şoferii le fac pe drumurile din judeţ. Vorbim despre viteză mare şi despre impact frontal între maşini, lucru care nu poate conduce decât la dezastru”.
„Rămâne problematică zona din nord-vestul judeţului, spre Tecuci şi cele 14 comune din jur. Aici s-au înregistrat în primul trimestru un total de patru accidente cu patru morţi şi patru răniţi grav. O explicaţie vine şi din faptul că a crescut parcul auto, atât la nivelul judeţului, cât şi în Galaţi”.
Cifrele, într-adevăr nu mint: dacă acum avem în jur de 200.000 de maşini în judeţ, acest lucru arată o creştere cu 10.000 de autoturisme a parcului auto.
Amenzi şi amendaţi
Nu am uitat nici de sancţiunile date participanţilor la trafic: „Au fost date 22.726 de amenzi, cu 3.865 mai multe decât în 2008. Valoarea totală este de aproximativ 2.200.000 lei”.
„Există şi amenzi foarte mari: de exemplu, conform Ordonanţei 109 din 2005, se sancţionează cu 5.000 de lei maxi-taxiurile fără autorizaţie, în primele trei trimestre Poliţia Rutieră Galaţi aplicând 56 de astfel de amenzi. Au fost amendaţi şi 2.243 de pietoni (plus 791 faţă de 2008).
Cele mai multe amenzi primite de şoferi au fost, în ordine, datorate vitezei (6.802 - plus 916 faţă de 2008), nepurtării centurii de siguranţă (2.182 - plus 758) şi convorbirilor la telefonul mobil în timpul condusului (356 - plus 180)”.
„Au fost reţinute 1.480 de permise (un plus de 324 faţă de primul trimestru al anului 2008) dintre care 204 pentru consumul de alcool peste limitele prevăzute de lege, 217 pentru viteză şi 187 pentru neacordarea priorităţii pietonilor. 486 este numărul certificatelor de înmatriculare retrase. Au fost înregistrate 296 de infracţiuni la legea circulaţiei (un plus de 163 faţă de 2008), prin infracţiuni înţelegându-se, desigur, conducerea fără permis, alcoolemie, maşini neînmatriculate, părăsirea locului accidentului, etc”, enumeră comisarul.
Ce bine, suntem codaşi!
Din fericire, Galaţiul nu este nici pe departe fruntaş la numărul victimelor sau al accidentelor grave, într-un top realizat la nivel naţional. Din contră, spune comisarul Cojocaru:
„Ne situăm în jumătatea inferioară a clasamentului, în parte şi datorită faptului că, faţă de alte judeţe, nu am avut evenimente colective. Cel mai grav accident a fost cel cu doi morţi, la Independenţa, din luna februarie” (cazul în care doi câini de luptă transportaţi într-un Renault au provocat decesul pe loc al unui tânăr de 20 de ani şi al altui ocupant al maşinii, peste câteva zile, în spital).
Cele 384 de acţiuni ale Poliţiei Rutiere Galaţi şi-au spus şi ele cuvântul în prevenirea evenimentelor cu urmări tragice. Pe rând au fost verificaţi vitezomanii, amatorii de alcool în timpul condusului, purtarea centurii de siguranţă, vorbitul la mobil la volan, pietonii, taximetriştii, dar şi calitatea autoturismelor aflate în trafic (la raziile Poliţiei participând şi echipajele specializate ale Registrului Auto Român).
De asemenea, razia cu efective mărite, o noutate absolută, a adus un plus de siguranţă în trafic, în ziua respectivă neînregistrându-se nici măcar un singur accident.
Educaţie, educaţie şi iar educaţie!
Pe primul loc în topul „Zonelor morţii” din oraşul nostru rămâne strada Brăilei, urmată, conform declaraţiilor comisarului Cojocaru, de faleza Superioară şi de drumul de centură. În judeţ, D.N. 25 Iveşti-Lieşti şi Drumul European 581 (zona Cosmeşti) rămân cele mai însângerate şosele.
„Educaţia rutieră în şcoli şi acasă este esenţială. Poliţiştii rutieri gălăţeni au participat, în 2009, la peste 550 de întâlniri cu elevii şi profesorii, în şcoli, iar această acţiune va continua. Vremea se încălzeşte, copiii iau vacanţe, se joacă afară, pe stradă, ies cu bicicletele. În lipsa educaţiei rutiere, nu pot fi prevenite tragediile”.