A murit profesorul Barbu Leibovici, fondatorul Şcolii sanitare "Carol Davila" din Galaţi

A murit profesorul Barbu Leibovici, fondatorul Şcolii sanitare "Carol Davila" din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ne-a părăsit miercuri, pentru o lume mai bună, prof. dr. Barbu Leibovici, biochimist, manager, inventator, principal fondator al Şcolii sanitare postliceale „Carol Davila” din Galaţi, instituţie apreciată drept excelentă la nivel naţional şi internaţional, prima din România înscrisă în European Nursing Module, în 1998. Şcoala, care a împlinit de curând 20 de ani de existenţă, participă la programe cu finanţare europeană şi are schimburi internaţionale cu şcoli similare din Anglia, Danemarca, Austria, Franţa, Elveţia, Rusia şi Bulgaria.

Directorul general al Şcolii „Carol Davila” s-a născut la Cernăuţi, în 1937, fiind în copilărie victimă a deportărilor naziste. Absolvent al universităţii ieşene, doctor în chimie cu doctoratul susţinut la Institutul Politehnic „Gh. Asachi” Iaşi, a fost, până la Revoluţie, profesor de şcoală generală, apoi la Liceul „Vasile Alecsandri”, director adjunct al Liceului Sanitar, chimist principal la Spitalul Municipal „Elisabeta Doamna”.

A primit Certificat de inventator pentru un procedeu de obţinere a unui produs cu efect terapeutic. Participant cu lucrări ştiinţifice la congrese internaţionale de chimie şi farmacie, la simpozioane naţionale şi internaţionale, a lăsat peste 50 lucrări ştiinţifice publicate. A fost distins cu Diplomă de Excelenţă din partea Ministerului Educaţiei, Premiul municipiului Galaţi, Premiul de Excelenţă al Consiliului Judeţului, Diploma de Onoare a Centrului de Studii „Ştefan cel Mare şi Sfânt - Bucovina”. A fost unul dintre membrii activi ai Comisiei de Dialog Social a judeţului, se implica în proiecte de protecţie socială.

În şcoala sa, elevii au învăţat însă nu numai ştiinţă, ci şi suflet, educaţia patriotică şi cultura fiind promovate aici alături de specialităţile medicale. Deşi sever, generaţii întregi de elevi şi l-au amintit mereu cu emoţie, din toată lumea unde au ajuns să-şi găsească un rost după absolvire. A condus şcoala până în ultimul moment, abia se întorsese de la o conferinţă din Portugalia. Clipa l-a prins la masa de scris. Lipsa profesorului Barbu Leibovici se va simţi în societatea gălăţeană şi nu numai!

Citit 11660 ori Ultima modificare Joi, 05 Decembrie 2013 10:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.