Se aşteaptă „ghilotina” ministerului: „Tăierea” paturilor riscă să arunce spitalele gălăţene în colaps

Se aşteaptă „ghilotina” ministerului: „Tăierea” paturilor riscă să arunce spitalele gălăţene în colaps
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Judeţul Galaţi este sub media naţională în ceea ce priveşte numărul paturilor de spital aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări * În zilele următoare se aşteaptă o nouă reducere a locurilor ce vor fi decontate în 2014


Conform obiceiului ultimilor ani, când Ministerul Sănătăţii a redus constant numărul paturilor de spital aflate în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate, unităţile sanitare din toată ţara aşteaptă în aceste zile ca de la Centru să se decidă câte locuri vor fi tăiate în 2014 de pe lista deconturilor.

Galaţiul, cu cele opt spitale ale sale, este cumva cu inima la gât pentru că situaţia este catalogată de reprezentanţii sănătăţii locale ca fiind una critică. Cel mai bun argument îl constituie faptul că, anul trecut, circa două treimi din numărul total de paturi au primit bani de la CJAS, fapt care a provocat mari dificultăţi financiare unităţilor sanitare.

„Conform ultimului ordin emis de Ministerul Sănătăţii, la nivelul judeţului Galaţi doar un număr de 2.907 paturi au intrat în 2013 în relaţie contractuală cu Casa. Conform structurilor organizatorice ale spitalelor, toate cele opt spitale de la nivelul judeţului Galaţi totalizează un număr de 3.057 de paturi”, a explicat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

Motivaţia care stă la baza deciziilor ministerului de a reduse sistematic numărul locurilor decontate de Casă şi implicit a cheltuielilor cu spitalele ar fi, teoretic, încurajarea celorlalte componente ale sistemului medical, respectiv direcţionarea pacienţilor către ambulatoriu sau medicii de familie.

„Ghilotina” reformatoare a tăiat deja însă, potrivit reprezentanţilor Sănătăţii gălăţene, cam prea multe paturi decontate în spitalele din judeţ, iar o nouă reducere ar putea crea efecte dezastruoase. „Ne aşteptăm ca şi în 2014 să asistăm la o scădere a numărului de paturi care vor intra în relaţie contractuală cu Casa. Acest lucru nu este de dorit decât până la o limită, pentru că o scădere mult mai mare a numărului de paturi va însemna un colaps financiar pentru unele spitale. Şi aşa în 2013 spitalele au funcţionat la limita de avarie, contractul cu Casa neasigurând în totalitate nevoile”, a adăugat directorul DSP Galaţi.

Necesităţile fiecărui spital urmau să fie discutate joi după-amiază, în cadrul unei videoconferinţe cu ministrul Sănătăţii, la care erau aşteptaţi managerii de spitale şi conducerea DSP. Ca urmare a discuţiilor, ministrul va trebui să emită un ordin prin care să se specifice câte paturi vor fi tăiate, documentul urmând să intre în vigoare în maximum două luni.

Citit 2492 ori Ultima modificare Joi, 16 Ianuarie 2014 17:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.