Război cu iz penal la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii/ Acuzaţii de fraudă la cheltuirea banilor publici
Foto: Foto: Florin Matei

Război cu iz penal la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii/ Acuzaţii de fraudă la cheltuirea banilor publici
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Directorul actual, Emil Strungă, susţine că fosta manageră, Camelia Moroianu, a achiziţionat colecţia florilor de mină de aproape 70.000 de euro fără licitaţie *
ANRMAP a amendat instituţia pentru că, sub conducerea aceleiaşi foste directoare, s-au divizat lucrările de la sera solar, astfel încât investiţia de aproape 150.000 de euro să se facă fără licitaţie * Camelia Moroianu susţine că nu este vinovată şi că a contestat decizia ANRMAP * Acuzaţiile au ajuns şi pe masa DNA


La câteva luni după ce a fost instalat oficial în funcţia de director al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Emil Strungă a trimis o adresă câtre Consiliul Judeţului, prin care aducea la cunoştinţă faptul că „în urma studierii documentaţiei prin care s-a efectuat achiziţia a 79 de eşantioane minerale şi cristale, am descoperit că achiziţia respectivă a fost efectuată numai în baza unui proces verbal şi a ofertei vânzătorului Dănăilă Pazvante, achiziţia având valoarea de 68.980 de euro. Achiziţia s-a făcut fără act de vânzare cumpărare sau contract. Menţionăm că achiziţia s-a făcut fără licitaţie şi fără selecţie de oferte”.
Cum comisia de audit trimisă de CJ nu a verificat perioada din 2011, când s-a făcut achiziţia florilor de mină, directorul Emil Strungă a mai trimis o adresă prin care solicita extinderea auditului.
„Nu am mai primit niciun răspuns. În plus, comunicarea cu domnul preşedinte al CJ Nicolae Bacalbaşa a fost destul de greoaie, parcă l-aş fi supărat cu ceva. Eu am moştenit de la fosta directoare, Camelia Moroianu această situaţie şi nu vreau să mi se impute că nu am făcut nimic. Mai ales că sunt şi alte nereguli, unele dintre ele sancţionate chiar şi de Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP)”, spune directorul Emil Strungă.
Emil Strungă mai spune că achiziţia s-a făcut în baza unei expertize prin care se menţiona că „bunurile expertizate nu sunt susceptibile de a fi clasate, adică, nu au o valoare patrimonială mare.

Investiţii făcute cu evitarea licitaţiilor

Actualul manager al Complexului de Ştiinţele Naturii susţine că, aşa cum reiese şi dintr-un control al Curţii de Conturi, dar şi din procesul verbal pe care l-a întocmit ANRMAP, fosta directoare Camelia Moroianu a făcut investiţii de aproape 150.000 de euro la sera solar, pe care le-a împărţit în contracte cu valoare mai mică, pentru a evita licitaţia. Ca urmare, ANRMAP a amendat muzeul cu 40.000 de lei.
Conform procesului verbal întocmit de ANRMAP, se precizează că s-au încălcat prevederile OUG34/2006 şi „prin divizarea contractului de execuţie de lucrări în mai multe contracte distincte de valoare mai mică, a fost evitată aplicarea prevederilor OUG 34/2006”, care instituie ca lucrările mai mari de 100.000 de euro trebuie făcute prin licitaţie. 
Directorul Strungă susţine că lucrările la sera solar nici măcar nu au fost terminate, nu s-au făcut alei care să poată fi inclus obiectivul în circuitul muzeal şi, în plus, fără acestea, apa pluvială se scurge în fundaţie punând în pericol construcţia. Acesta mai spune că este şocat şi de modul în care a fost numit dirigintele de şantier de către CJ: „Numele acestuia este trecut cu pixul pe adresa de solicitare din partea muzeului, fără a exista un document oficial sau un contract. Ca urmare, nici pe facturile lucrărilor de la sera solar nu există semnătura acestuia, cum ar fi normal, ci numai pe un proces verbal”, mai spune Emil Strungă.

Camelia Moroianu se apără

Am discutat şi cu fosta directoare a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii care susţine că nu a comis nicio ilegalitate. „În ceea ce priveşte achiziţionarea florilor de mină, nu trebuia făcută licitaţie. Aceasta este o colecţie de muzeu, nu un bun oarecare, care să poată fi solicitat, mai ales în condiţiile în care minele de la Baia Mare nu mai vând asemenea exponate. Am cumpărat-o  sub preţul dat la expertiză. Preţul florilor de mină care să poată fi clasate ar fi fost mult mai mare. În plus, nu am luat singură decizia de a cumpăra această colecţie, pe procesul verbal fiind semnăturile membrilor comisiei instituită special pentru această achiziţie. În ceea ce priveşte realizarea lucrărilor solar, am ales soluţia să le împart în mai multe contracte, pentru că o licitaţie ar fi întârziat foarte mult lucrurile, iar noi ne grăbeam, situaţia fiind critică. Eu am contestat decizia ANRMAP şi aştept răspunsul. În plus, dacă aş fi fost vinovată, m-ar fi amendat pe mine, ca director, nu instituţia”, declară fosta directoare Camelia Moroianu. Aceasta a mai spus că prin aceste acuze i se aduc atingeri grave asupra imaginii şi că-i va acţiona în judecată pe cei care fac afirmaţii nefondate: „Sunt în muzeu doi - trei angajaţi care fac toate aceste lucruri ca să-şi consolideze propriile poziţii. Cred că din această perspectivă, domnul Strungă a fost consiliat greşit”, a mai adăugat fosta directoare.  

Plângeri la DNA

Cum situaţia este destul de complicată, iar acuzaţiile sunt destul de grave, numai o instanţă superioară ar putea face lumină aici. De altfel, am aflat că pe adresa Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii ar fi venit o înştiinţare prin care DNA anunţa că s-ar fi depus o plângere împotriva fostei conduceri. Pe de altă parte, întrebat ce părere are despre aceste lucruri, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa ne-a spus că cei de la compartimentul audit au depus o plângere împotriva Cameliei Moroianu, însă aceasta ne-a declarat că nu ştie nimic, nefiind înştiinţată oficial de nicio instituţie.

 

Citit 3573 ori Ultima modificare Joi, 23 Ianuarie 2014 10:19

9 comentarii

 • postat de mirel
  Joi, 23 Ianuarie 2014 19:33
  84.117.42.***
  Numai hoti in tara asta! Din bani publici adica cei pe care ii platim ni la taxe si impozite si ei hotii ii fura sau delapideaza! Astia nu mai au nici o rusine si nici o frica! S-a dar liber la furat?
  0
  4
  Raportează
 • postat de Fără taxăăăăă !!!
  Joi, 23 Ianuarie 2014 13:03
  80.97.242.***
  Muzeu???!!!??? Pușcărieeeee. Parc??!!!??? Aiurea, parc cu taxă??? Ce mai, o îngrămădeală anostă unde gălățenii nici nu știu ce reprezintă, un lăcaș a pierderilor de vreme, sistem bugetar la iarbă verde fără folos pentru comunitate.....mai frumos este Parcul Viva, chiar și Parcul Copos-a lui Durbacă ''de la Popescu''.
  Parc(dex)=Suprafață întinsă de teren, DE UTILITATE PUBLICĂ, cu plantații, alei și diferite construcții, amenajată pentru AGREMENT.....ȘI FĂRĂ TAXĂĂĂĂĂĂ !!!
  3
  7
  Raportează
 • postat de pentru ionel munteanu
  Joi, 23 Ianuarie 2014 12:06
  81.12.149.***
  achizitia nu apartine CMSN.Esti prost informat. Este un proiect a CJGalati ca si parcul zoo
  4
  2
  Raportează
 • postat de yo
  Joi, 23 Ianuarie 2014 12:05
  81.12.149.***
  Sa ne intelegem . Dl Strunga este PNL la fel ca si culoarea vetii libere. Mai mult la noi s-au primit la zoo si animalutele implicat in aceasta publicatie (ponei, lebede etc..) ca acestuia ii era greu sa le mai intretina iar statul e un hranaci bun deci de aici si serviciul facut lui strunga.
  Reporterita este total pe dinafara caci in Romania toti se fac ziaristi peste noapte. Daca ar citi inainte de a scrie ar vedea ca nu se pot face licitatii pentru colectii. Mai fratilor acestea sunt unicate , nu exista doua la fel si prin urmare nu poti organiza achizitie publica. Strunga a facut o sesizare la CJGalati si cei de acolo i-au spus acest lucru asa ca Struga , din invidie ca CMSN Galati mergea bine pe vremea fostei si salariatii o regreta a facut o sesizare. Cica la DNA. Asta arata ca nici macar nu stie obiectul de activitate al DNA-ului . Poate ca o plangere penala , la final, pentru toate aceste mizerii si ceva daune morale, d-na Moroianu il va linisti asa ca va sfatuiesc , dupa ce vi se acorda NUP sa procedati in consecinta..
  Pe site-ul institutiei CJ Galati la nouti/stiri o sa vedeti materiale privind raportul de audit de la CMSN Galati si o sa vedeti ca de fapt suntem in situatia "hotul striga hotii". Dl Strunga in timp de un an este acuzat de cheltuirea ilegala a banului public , de deturnare de fonduri etc... Cum se apropie evaluarea sa ca manager ii e teama ca va fi ejectat si ca sa nu se intoarca Moroianu si sa mai gaseasca ceva. E bine sprijinit de Madalin care e cel care il impinge lac sub acoperamant de "prieten" si care probabil spera ca ejectarea lui Strunga ii va aduce scaunul de director. Oricum din cate cunosc fosta are alt loc de munca si ii este indiferenta lupta asta asa ca Strunga ar trebui sa se uite in propria ograda si sa caute dusmanii si sa se pazeasca si sa nu se mai laude prin muzeu ca "nu are sprijinul lui Bacalbasa(care l-a mirosit ca nu face fata) dar are sprijinul partidului"ca suntem satui de asta.
  In ce priveste serele ,ANRmap , daca considera ca vina ii apartine fostei managere o amenda pe aceasta (asa cum impune legea) dar amenda s-a dat pe institutie tocmai pentru ca a existat un cumul de factori . Oricum nu managerul organizeaza,desfasoara si selecteaza in procedura de achizitie. Nici nu face parte din comisie. Managerul semneaza contractul pe baza selectiei. In orice unitate daca achizitia nu e corecta raspunde cei ce au fost in comisie , au facut selectia. De ce ar mai exista astfel salariati cu astfel de atributii? Nu e obligatia managerului sa linga actele sa vada daca s-a facut bine. Daca ar proceda astfel inseamna ca unitatile ar trebui sa aiba un singur salariat, care le face pe toate , managerul.
  Toate actele care sunt emise intr-o societate sunt supuse vizei CFP. Nu se poate da la plata nimic daca cel care da viza nu verifica existenta si legalitatea fiecarui act. Deci aici a constatat si ANRMAP ca sunt bubele si de aceea nu a dat amenda pe persoana fizica ci pe institutie urmand ca in urma litigiului sa se hotarasca si persoanele vinovate.
  Ca sa vedeti spaima lui Strunga de fosta, sa va spunem ce a mai facut. A formulat o plangere penala impotriva fostei si a directoarei economice , si dansa matrasita.Aceasta a avut in vedere un consum de carburant pentru un utilaj declarat de Strunga defect. Acesta s-a bazat pe un proiect de audit , care ulterior prin supracontrol, printr-o nota de constatare s-a dovedit ca faptele nu sunt reale, tractorul fiind in buna stare. Cand a vazut nota Strunga a refuzat sa o primeasca de la audit si a mers cu rautate mai departe sustinand aberatii. Asa ca doamnelor Moroianu si Patilea ar trebui sa actionati mai departe dupa finalizare.
  Ziarul acesta a mai scris partinitor despre un concurs care la ancheta s-a dovedit a fi corect. Dar acum cand culmea la contabilitate a fost angajata ruda apropiata a actualei directoare economice, la zoo a fost angajat administrator nepotul unei anumite consiliere si mai departe unde e consiliul ?
  Anul trecut se urla pe toate posturile de faptul ca un leu batran este bolnav , dar cum nu apare in presa, acum ca in tr-o luna au murit, de frig, cum spun colegii, leii lui camataru, un emu, un cerb .
  Cum nu se vorbeste de achizitiile , pe suma imensa de carne pentru animale? Carnea de vita 25 lei kilogramul in timp ce in galantare vrabioara de vitel este 21, . Carnea de pui 12 lei . Cantitatea de carne este peste necesarul animalelor. Cand era moroianu unitatea avea legaturi cu marile supermarketuri care dadeau gratuit alimente , si nu au murit animale de foame si nu s-au cheltuit inutil banii. Acum alimente se aduc la fel si de supermarketuri si ne punem firesc intrebarea, daca efectivele de anmale nu au crescut , pentru ce?
  Si sa spunem ca pe vremea lui moroianu au venit controale peste controale (caci se dorea debarcarea sa) si au constatat ca animalele sunt bine ingrijite.
  Acum se iau lemne si fan de prin zona Valea Marului, nu doin apropierea galatiului. Oare acolo nu e fieful unui anumit partidut? Cu costul benzinei si pretul e peste ce se putea lua de aici de langa urbe.
  Si culmea cine achizitioneaza . Se duce acelasi Madalin si acelasi consilier (despre care toti stim ca il are in gratie pe madalin). Si uite asa acest ziar viata libera se ocupa de prostii nedovedite in locul lucrurilor dovedite. in conditiile in care se stie ca noua conducere este incriminata prin raportul de audit , exista sesizari , la organele competente, facute de salariati care arata clar abuzurile. Anul trecut de cate ori se scria la comentarii ceva impotriva noii conduceri in 2 ore comentariul disparea. Ce vaita LIBERA.
  6
  4
  Raportează
 • postat de ionel munteanu
  Joi, 23 Ianuarie 2014 10:05
  5.13.186.***
  dar de contractele cu romlotus nu se zice nimic si de prietenia doamnei directoare cu domnul tudorie si doamna goras jana,de faptul ca baiatul doamnei directoare a lucrat la romlotus nu se zice nimic.de camere video de zeci de mii de euro si celelalte lucrari ....toata lumea doarme cand este mituita bine.
  2
  8
  Raportează
 • postat de galatean
  Joi, 23 Ianuarie 2014 09:54
  89.137.231.***
  Bacalbasa,daca sta numai la tv. nu are timp sa se ocupe de judet. Oricum face umbra la scaun.
  3
  8
  Raportează
 • postat de Fan Gradina Botanica
  Joi, 23 Ianuarie 2014 09:41
  91.216.52.***
  "ANRPAP a amendat instituţia ...", ANRMAP, cu M, nu?
  "... investiţia de aproape 150.000 de euro să se facă fără licitaţie " sau "Camelia Moroianu a făcut investiţii de aproape 150.000 de lei la sera solar"?
  "OUG 34/2006, care instituie ca lucrările mai mari de 100.000 de euro trebuie făcute prin licitaţie." mai mari de 15 mii de euro, limita pe care vor s-o ridice parlamentarii acum la 50 de mii... poate ne mai documentam
  "o colecţie de muzeu, nu un bun oarecare, care să poată fi solicitat, mai ales în condiţiile în care minele de la Baia Mare nu mai vând asemenea exponate". Nu, se solicita, ca in 2011, împrumutarea colectiei de flori de mina de la Muzeul de Mineralogie din Baia Mare care nu s-a inchis precum mina.
  Pe google apare ca a scris si Ziarul de investigatii anul trecut despre subiect si pomenesc de un tocator de crengi la pret fabulos, consumuri de combustibil cat China, de o contabila PAȚILEA care ar fi cel putin la fel de implicata ca Moroianu... Si alta poza decat asta mica si cetoasa a lui F Matei de la Presa Galati nu ati gasit? Sa vedem si noi cum arata serele, florile de mina ale lui Pazvante vizionarul... :)
  1
  5
  Raportează
 • postat de Indecis
  Joi, 23 Ianuarie 2014 09:01
  89.136.184.***
  150.000€ (în al doilea paragraf) sau 150.000 lei(în al 7-lea paragraf)?
  1
  4
  Raportează
 • postat de alegator
  Joi, 23 Ianuarie 2014 01:53
  5.13.176.***
  bacalbasa nu iarta nimic, pentru a nu vedea ce spagareala face el la cj, arunca cu noroi in oricine, in afara de anchete si licitatii trucate de cateva sute d emiliarde, el a facut ceva cinstit pentru judet intrun an si jumatate? zilnic apar articole doar cu ce a gasit el...si dupa 4 ani tot placa asta o sa o auzim...rusine nerusinatule...
  1
  13
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.