GALERIE FOTO/ Sute de gălăţeni au sărbătorit Mica Unire
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

GALERIE FOTO/ Sute de gălăţeni au sărbătorit Mica Unire
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Câteva sute de persoane au înfruntat gerul năprasnic pentru a vedea pe viu manifestările prilejuite de împlinirea a 155 de ani de la înfăptuirea Micii Uniri.
În oraşul lui Cuza, sărbătoarea a început în Biserica Vovidenia, unde oficialităţile s-au strâns pentru un Te Deum în memoria primului domn al Principatelor Române Unite. Ulterior, mai marii oraşului şi ai judeţului au ajuns la Statuia Domnitorului, acolo unde au depus coroane de flori. Aici, câteva sute de gălăţeni s-au strâns cu mic, cu mare, pentru a vedea, pe viu, cum arătau uniformele militare în timpul Micii Uniri. După momentul artistic susţinut de ansamblul „Doina Covurluiului”, toţi participanţii, de la primar la pensionar, s-au strâns într-o mare horă a Unirii.
„Nu aş fi lipsit pentru nimic în lume. În astfel de momente este important să ne adunăm şi să ne amintim cu toţii de faptul că suntem români şi să oricare ar fi neînţelegerile, acestea trebuie lăsate la o parte, pentru binele nostru comun, ca naţie”, a explicat Iolanda Ionescu, una dintre participante. Ulterior, manifestările au continuat la Muzeul Cuza Vodă, acolo unde invitaţii au fost primiţi de garda de onoare, s-a arborat o replică a drapelului de pe vremea lui Cuza. În acest an, pe lângă împlinirea a 155 de ani de la Mica Unire s-au sărbătorit şi 75 de ani de la înfiinţarea Muzeului de Istorie Galaţi.

De ce este importantă ziua de 24 ianuarie

În 1859, Adunarea Electivă a Ţării Româneşti s-a pronunţat pentru alegerea ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza, realizând astfel unirea Ţării Româneşti cu Moldova. Conferinţa puterilor garante de la Paris (26 martie-25 august 1859) a recunoscut dubla alegere a lui Cuza ca domn al celor două Principate. Pe 4 decembrie 1861 Poarta recunoaşte unirea pe durata domniei lui Cuza. Astfel s-a făcut primul pas spre Marea Unire de la 1918.

Explicaţii foto:

1 - ÎPS Casian Crăciun a fost primit cu primit cu pâine şi sare la Biserica Vovidenia
2,3 - Cuza şi Elena Doamna au aşteptat cuminţi în biserică terminarea slujbei
4, 5, 6 - Militari gălăţeni la paradă
7,8 - Statuia lui A.I Cuza din apropierea Grădinii Publice
9 - Gălăţenii au încins hora Unirii
10,12 - Portretul lui A.I . Cuza, purtat de elevii Seminarului Teologic
11 - Gălăţenii mai vor o Unire-cea cu Basarabia
13 - Poza pentru Facebook nu putea fi ratată
14 - Asociaţia „Tradiţia Militară”
15 - Cosmin Doroftei, un tânăr de 17 ani, l-a interpretat pe Cuza

Citit 2961 ori Ultima modificare Vineri, 24 Ianuarie 2014 17:52

1 comentariu

 • postat de Tudose Tatu
  Duminică, 26 Ianuarie 2014 11:20
  84.117.40.***
  Stimate Domnule Redactor Sef
  Stimate Domnule Liviu Ghinea

  Dintr-un tembelism ziaristic, lansat de cine stie de neica-nimeni din motive obscure, Marea Unire de la 24 ianuarie 1859 a devenit "Mica Unire".
  Cred ca stiti ca actul unirii in sine din acea zi a constituit epilogul unei indelungate lupte politice duse de anumite parti ale elitelor moldo-vlahe, mai ales dupa 1770, sa nu mai pomenim despre alte preocupari mari vechi.
  Astfel ca unirea de la 1859 a fost perceputa in epoca, epoca pe care trebuie sa o respectam, drept "mare" si nu ....mica.
  Este astfel o blasfemie la adresa tututor oamenilor politici moldo-vlahi, care cred ca se rasucesc in mormintele lor, sa folositi acest termen cand vorbiti de idealul national a peste aproape 3 generatii biologice.
  Daca nu avea loc "Marea Unire" de la 24 ianuarie 1859, nu avea loc nici "Marea Unire", cum iarasi se spune stramb, de la 1918.
  Normal acestui insemnat eveniment politic ar trebui sa i se spuna "Intregirea Romaniei".
  Cu deosebit respect publicistic
  Tudose Tatu
  0
  0
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.