Aberaţii la Apaterm/ Două scări, aceeaşi apă caldă, facturi total diferite

Aberaţii la Apaterm/ Două scări, aceeaşi apă caldă, facturi total diferite
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Locatarii de la două scări ale aceluiaşi bloc au consumat aceeaşi cantitate de apă caldă, dar unii au primit facturi de aproape trei ori mai mari decât ceilalţi


Aberaţiile sistemului de termoficare par să nu aibă limite. O demonstrează o nouă sesizare venită pe adresa redacţiei din partea unei asociaţii de proprietari. Oamenii se simt pur şi simplu păcăliţi pe faţă de Apaterm la factura pentru apă caldă. Este vorba despre facturile emise pentru scările 2 şi 4 ale blocului BR3, de pe strada Brăilei, Asociaţia nr. 177. În luna septembrie a anului trecut, absolut întâmplător, cele două scări au consumat aceeaşi cantitate de apă caldă. Deşi sunt situate la o distanţă de câteva zeci de metri una de cealaltă, scara doi a fost facturată cu 248 de lei, iar scara patru cu 94 de lei. Asta în condiţiile în care la cele două scări s-a consumat exact aceeaşi canitate de apă caldă, 26 de metri cubi. "În facturile lunii septembrie 2013, la blocul BR3 scara 2 la 26 de metri cubi de apă rece pentru apă caldă se utilizează 1,003152 Gcal, în timp ce la blocul BR3 scara 4, la cantitatea de 26,07 metri cubi (deci aproape identică) se utilizează 0,381396 Gcal. Cum e posibil acest lucru ştiind că din punctul termic apa pleacă cu aceeaşi temperatură?", se arată într-o sesizare pe care preşedintele Asociaţiei 177, Costel Răsghin, a făcut-o către Apaterm.

Explicaţie: "Scara 4 este cea mai depărtată de punctul termic"

Răspunsul Apaterm, care a venit numai în urma insistenţelor asociaţiei, este de-a dreptul halucinant şi conţine o serie de explicaţii demne de seriale umoristice. Redăm explicaţiile Apaterm exact aşa cum au fost ele transmise asociaţiei:
"În privinţa diferenţelor de energie termică taxate la nivelul celor două branşamente, acestea au motivaţii tehnice, cum ar fi:
* lungimea şi configuraţia reţelelor de distribuţie de la punctul termic până la punctele de delimitare a instalaţiilor. De exemplu, scara 4 este cea mai depărtată de punctul termic din punct de vedere al lungimii reţelei;
* raportările proprietarilor de apartamente privind înregistrările contorilor divizori (inclusiv erori de citire) în situaţia branşamentelor cu contori defecţi cum a fost cazul scării 2;
* starea tehnică a instalaţiilor proprii de utilizare din componenţa condominiilor;
* alte cauze".
Specialiştii Apaterm apreciază că, având în vedere motivele enumerate "pot apărea diferenţe sensibile ale consumurilor specifice de energie termică, în ciuda faptului că livrarea apei calde de consum se face din punctul termic cu aceeaşi temperatură pentru toţi utilizatorii".
Practic, toate aceste explicaţii, susţin proprietarii de la blocul în cauză, demonstrează că, de fapt, facturarea se face "după ureche" şi nicidecum pe baza unor calcule riguroase şi corecte.

Citit 3331 ori Ultima modificare Miercuri, 12 Februarie 2014 17:41

11 comentarii

 • postat de Alecu din Tiglina
  Duminică, 16 Februarie 2014 15:17
  24.96.121.***
  50% din articolele VL se refera la pretul apei. Banuiesc ca si prin baruri, berarii si in parcul de copii lumea discuta acelas subiect. S-au schimbat vremurile, cine ar fi crezut ca o sa se ajunga pana aici.
  0
  1
  Raportează
 • postat de Petru T.
  Vineri, 14 Februarie 2014 07:02
  5.13.141.***
  Iertati-ma dar mie mi se pare normal sa fie un pret mai mare pe gigacalorie implicit pe metru cub la cei care sunt mai aproape de punctul termic si la care apa calda curge dupa 10 secunde de la deschiderea robinetului si un pret mai mic la cei aflati mai departe de punctul termic unde trebuie sa astepte pana la 10 min sa curga apa rece pana devine calda. Mi se pare ca deja se propaga o psihoza nationala in care suspectam paranoic mafia si hotia peste tot. Nu zic, Doamne fereste ca politicienii nostri sunt sfintisori sau ca nu sunt indreptatite anumite suparari pe hotii evidente pentru toata lumea mai putin pentru justitie. Totusi sa nu cadem in manii gen teoria conspiratiei in absolut orice.
  2
  3
  Raportează
 • postat de florin
  Joi, 13 Februarie 2014 15:52
  5.13.169.***
  ''Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice - A.N.R.S.C. este instituție publică de interes national, cu personalitate juridică, ce funcționează în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și are ca scop reglementarea și monitorizarea la nivel central a activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice aflate în atributiile sale, în conformitate prevederile Legii nr. 51 din 2006, republicată.''-O institutie care ar trebui sa apere interesul national dupa cum suna titlul.Aberatiile APATERM-ului trebuie sa fie oprite de aceasta institutie.Dar pentru aceasta institutie interesul national+interesul APATERM in cazul nostru .De fapt toate aceste institutii gen ANRSPC,OPC,ANRE ETC NU APARA NICIODATA INTERESUL CETATEANULUI SIMPLU.APARA INTERESELE PRODUCATORILOR, TRANSPORTATORILOR,DISTRIBUITORILOR. CONSUMATORII??????DAI IN MA-SA.STAU LINISTITI PLATESC DAI DRACU........
  0
  3
  Raportează
 • postat de Cel ce vrea sa plateasca doar ceea ce consuma.
  Joi, 13 Februarie 2014 10:43
  5.13.149.***
  Explicatia este simpla. Apaterm are nevoie de o suma de bani asa ca o intereseaza ca per total sa-i iasa suma respectiva. Incarca o scara mai mult, o alta scara mai putin in functie de afinitati, simpatii, interese sau comenzi, sub protectia primarului si a consiliului local.
  Exact acelasi lucru il fac firmele de repartitoare, sub protectia presedintilor si administratorilor de asociatii.
  Aceste magarii sunt cunoscute si de cei care le comanda si de cei care le fac si de cei care le suporta.
  Problema este de ce le suportam si pana cand le mai suportam.
  Cit timp noi consumatorii supotam, toti ceilalti actori adica primar, consiliu local, apaterm, firme de repartitoare, presedinti si administratori de asociatii vor avea grija de banii nostri ca sa putem dormi linistiti.
  Singura solutie este INDIVIDUALIZAREA CONSUMULUI SI CONTRACTE DIRECTE INTRE CONSUMATOR SI FURNIZOR
  1
  11
  Raportează
 • postat de Me
  Joi, 13 Februarie 2014 10:01
  92.80.155.***
  Asociatiile de proprietari functioneaza dupa bunul plac, de ce nu sunt verificate de Primarie?
  Vor avea mari surprize daca vor proceda la o verificare temeinica si nu doar de fatada.
  Verificati asociatiile care-si ascund banii in conturi personale ca sa nu le ia banii din cont Apatermul.....
  2
  9
  Raportează
 • postat de NORDA
  Joi, 13 Februarie 2014 09:46
  86.35.62.***
  PANA CIND NU VA DISPAREA AC FIRMA DIN ARSENALUL MULTOR FIRME CARE MANACA BANII FARA SA STIE DE CE ASA O SA NE CHINUIM -DE CE SA NU FIE CONTRACTE INDIVIDUALE CU RASPUNDERE DIN PARTEA AMBELOR PARTI DE CE NU DISPAR ASOCIATIILE DE CE NU DISPAR PRESEDINTI DE BLOC SA SE FACA SOCOTEALA FIICARE GALATEAN CIT SE DA PE AN PT PLATA AC TRINTORI CARE NU FAC NIMIC PT CETATEAN CITI ADMINISTRATORI ATI VAZUT VERIFICIND SUBSOLURILE DAR SARACI STAU PT UN SALARIU MINIM PE ECONOMIE
  1
  5
  Raportează
 • postat de Marius Stanica
  Joi, 13 Februarie 2014 09:34
  213.218.53.***
  Bravo Viata Libera !

  excelent articol.
  Ati atins un punct foarte imporant, si anume ca Apaterm NU GARANTEAZA SI NU ARE UN PRET al GIGACALORIEI identic pentru fiecare scara de bloc !!!

  Adica fiind la Apaterm te poti astepta la ORICE pret al gigacaloriei si ca acest PRET REAL DE PLATA al gigacaloriei Apaterm nu are nici-o legatura cu PRETUL DECLARAT DE PRIMARIE AL GIGACALORIEI in orasul Galati !!!

  Uimitor, intradevar.. .
  1
  10
  Raportează
 • postat de IC
  Joi, 13 Februarie 2014 08:24
  79.116.101.***
  Apaterm cetreaza si tot ea da cu capul. Aparatele de masura sunt verificate si tarate tot de aceasta societate . ar fi interesanta sa se declanseze o actiune generala ,eventual dupa incheierea sezonului de furnizarea acaladurii ,de verificare de catre metrologie a tuturor gigacalorimetrelor . Surpriza va fi totala ,la fel si la contoarele de apa calda si la cele ale Apa Canal. Asociatiile de locatari sunt convins ca vor accepta costul operatiuniei cu conditia ca sa aiba posibilitatea recuperarii sumelor cu care au fost incarcate ,invers nu este cazul ,cel mult societatile sa impute eventualele (!!!!!!!!!!) incasari in minus salariatilor care au tarat aparatele de masura . O alta intrebare la care nu am primit raspuns ,de ce gigacalorimetrele si contoarele nu sunt amplasate la limita propietatii ,respectiv la intrarea in subsolul imobilului si sunt amplasate ,cel putin la blocul subsemnatului , la intersectia canalului tehnic ,la cca 15 m ? Mentionez ca atunci cand am solicitat titlu de propietate pentru cota parte indiviza de teren aferent apartamentului ,in conformitate cu Legea 18 ,mi s-a comunicat ca limita terenului aferent blocului (a propietatii )este conturul fundatiei +trotuarul alipt acestuia , excluzand terenul din jurul blocului sistematizat la construirea acestuia si canalul dalat de colectare a apelor pluviale ,canal aflat langa canalul tehnic pentru utilitati., adica acolo unde sunt aplasate aparatele de masura.Un alt mod de a incarca facturile ??????????
  2
  10
  Raportează
 • postat de dan d.
  Joi, 13 Februarie 2014 07:44
  89.137.222.***
  Pai va aşteptaţi la explicaţii pertinente din partea reprezentanţilor Apaterm? Ce expertiză profesională au lipitorii ăştia de afişe electorale. Atât timp cât toată conducerea, toţi şefii acestei capuse, care funcţionează ilegal, fără licenţă, sunt puşi acolo politic, toţi neavenitii, incompetenţi, neamuri (proaste), amante, pile, cunoştinţe, dar toţi înregimentaţi la partid, să nu ne aşteptăm ca lucrurile să meargă normal. Scopul acestor golani puşi acolo este să spolieze bani mulţi, pentru ei, protectorii lor politici şi campaniile electorale ale acestor clanuri mafiote autointitulate partide politice. Din păcate, situaţia este generalizată şi extinsă la absolut toate instituţiile şi societăţile de stat, unde politizarea funcţiilor a devenit sport naţional al tuturor asaziselor partide politice. Regretabil este ca la fiecare ciclu electoral, inselatoria acestor golani de politicieni la iese, ei rotindu-se ciclic la ciolan şi furaciuni.
  1
  19
  Raportează
 • postat de nicu
  Joi, 13 Februarie 2014 06:56
  95.77.196.***
  este o hotie demonstrata fara nici o tagada. plata se face dupa instrumente nu dupa declaratii de avere

  problema cea mare este ca eu platesc statului taxe si impozite ca sa fiu aparat de hotii. avem institutii in galati?

  vrem sa stim cum se vor implica cei raspunzatori. protectia consumatorului pentru ce isi iau salarii? si sunt inca multe alte institutii ale statului care trebuie sa dea un raspuns.

  constatari facem si singuri, vrem actiune impotriva hotiei
  2
  20
  Raportează
 • postat de Se plăteșete de facto indexul gigacalorimetrelor din punctele termice ce reprezintă suma gigacalorimetreklor de la blocuri și marile pierderi de pe traseu din sutele de kilometrii de țevăraie, vizualizate între blocuri prin cărările unde zăpada este topit
  Joi, 13 Februarie 2014 00:42
  109.98.104.***
  Gigacalorimetrele de la blocuri au ajuns un fel de repartitoare de costuri ce sunt instalate pe caloriferele din apartamente, de bază sunt luate indexul de consum de gigacalorimetrele din punctele termice unde se se ia indexul de consum al gigacaloriilor consumate, index realizat din citirea gigacalorimetrelor de la blocuri la ca se adaugă pierderile pe sutele de kilometri de țevăraie vizualizate și între blocuri prin cărările lăsate de topirea zăpezii sau gheții, pierderi mari la care se adaugă pierderile din punctele termice de topesc zăpada de pe acoperiș creând avalanșe cu avarii la autoturisme și băieții din interior stau cu geamurile deschise de nor de cald, toate pe banii fraierului abonat forțat la Apaterm.
  2
  19
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.