Atenţie de la cine şi cui împrumutaţi bani! Escrocherie cu credite "avantajoase" la Galaţi
Foto: Foto: Mariana Constandache/ Viorica Grădinaru, pensionara înşelată

Atenţie de la cine şi cui împrumutaţi bani! Escrocherie cu credite "avantajoase" la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Mai mulţi clienţi din Galaţi ai unei societăţi de creditare la domiciliu au reclamat la Poliţie că un agent care le gestiona împrumuturile le cerea o pare din sumele contractate şi "uita" să le mai restituie


Faptele de care este acuzată Lucica Negrea, o gălăţeancă de 57 de ani, în prezent fostă angajată a unei societăţi de creditare la domiciliu, s-au petrecut în ultimii doi ani, când mai mulţi gălăţeni, majoritatea pensionari cu diferite infirmităţi fizice, s-au trezit în situaţia de a o împrumuta pe doamna care venea la uşa lor să le aducă banii şi să le încaseze ratele. După ce îi convingea să-i dea parte din împrumuturi, sub pretextul că ar fi avut probleme grave în familie şi sub angajamentul că va plăti ratele corespunzătoare şi va restitui în final sumele, femeia i-ar fi lăsat pe oamenii de bună credinţă cu buza umflată.

Înduioşaţi cu soţul bolnav

Soţul bolnav sau nepoţelul cu probleme de sănătate par să fi fost pretextele cu care păgubiţii ar fi fost convinşi să îi dea bani agentului, în care aveau de altfel toată încrederea. Cel puţin asta susţin doi dintre păţiţi, care au făcut deja reclamaţii la poliţie după nefericita experienţă. Potrivit unor informaţii încă neconfirmate oficial, numărul celor păgubiţi ar fi de peste 15.

Viorica Grădinaru, o gălăţeancă de 63 de ani, pensionară cu handicap locomotor, a făcut cunoştinţă cu Lucica Negrea în 2012, când agentul de credite a venit la uşa ei pentru a-i acorda un împrumut de 3.000 de lei. "Având pensie mică, nu am putut face împrumut la bancă şi am apelat la această firmă care acordă credite la domiciliu. Am plătit un an, mai aveam câteva luni şi terminam de achitat cei 3.000 de lei şi a venit o refinanţare. Doamna, văzând că eu sunt foarte corectă, că am acest handicap şi că sunt singură, mi-a propus să fac împrumutul. Mi-a spus că are soţul în spital pentru a fi operat la ochi şi că trebuie să dea nişte bani. M-a rugat să îi dau 1.200 de lei din cei 3.500 de lei pe care aveam dreptul să îi iau. Mi-a promis că va plăti în fiecare lună rata care mi se cuvine, iar apoi îmi va da şi mie datoria", ne-a spus Viorica Grădinaru. "Minunea" nu a ţinut decât vreme de două rate, pentru că în a treia lună pensionara a fost sunată de cei de la firmă, care i-au spus că este restantă. Aşa a descoperit că femeia pe care o împrumutase din omenie nu plătise ratele. "M-am bazat pe faptul că aceasta era o persoană autorizată şi că era responsabilă. A venit la mine, disperată, şi mi-a zis să nu o nenorocesc, că va face tot posibilul să plătească, că îşi dă demisia. Până la urmă am achitat tot, şi cu partea ei. Ea are să îmi dea acum 35 de milioane (de lei vechi)", continuă pensionara.

Printr-o experienţă similară a trecut şi Gabriel Gorea, un gălăţean de 55 de ani, tot pensionar pe caz de invaliditate. Bărbatul susţine însă că a avut curajul să o împrumute pe Lucica Negrea nu o dată, ci de trei ori, de fiecare dată cu câte 500 de lei. "Această doamnă mi-a cerut prima dată 500 de lei din împrumut, spunându-mi că avea soţul internat la Oftalmologie şi trebuia operat. I-am dat, mi i-a returnat. Am făcut apoi o refinanţare şi atunci mi-a cerut iar tot 500 de lei, pentru care a plătit până în a 21-a săptămână. Apoi nu a mai achitat. Am înţeles că a fost reclamată la firmă, iar eu am făcut în 2013, în noiembrie, o nouă refinanţare. Atunci mi-a cerut din nou 500 de lei, i-am dat, dar nu a mai achitat deloc. M-a convins spunându-mi că o cunoaşte pe o rudă de-a mea şi tot aşa", susţine gălăţeanul, care a ajuns într-un târziu la poliţie, unde a declarat tot ce păţise.

Fără slujbă, lefteră şi cercetată penal

Lucica Negrea nu mai lucrează la firma de credite la domiciliu şi, susţine ea, nu a vrut să înşele pe nimeni. Femeia declară că a luat bani doar de la trei persoane cu care a discutat şi s-a înţeles că va plăti atunci când va avea din nou serviciu.

"Am trei persoane care au făcut împrumut, pentru care am plătit rata pe din două în perioada cât am avut serviciu şi le-am spus că după ce voi găsi de lucru voi plăti. Eu sunt pensionată anticipat, am avut o librărie în Ţiglina I, a dat faliment, am nişte datorii la edituri şi câteva luni, cât am achitat acolo, nu am avut de unde să păstrez rata. Nu sunt 16 persoane. Eu mi-am plătit datoriile aproape până la sfârşitul contractului. Acum nu am de unde să dau banii, dar când voi avea, voi plăti", afirmă Lucica Negrea, care este acum cercetată pentru înşelăciune.

"Ca urmare a sesizărilor primite, la nivelul Serviciului de Investigare a Fraudelor s-a întocmit un dosar penal pentru înşelăciune. Urmează ca şi restul de plângeri, înregistrate la Secţia 2 Poliţie, să fie conexate spre cercetare", ne-a declarat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Citit 9402 ori Ultima modificare Marți, 11 Martie 2014 00:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.