Gălăţeanul acuzat de furtul unui tablou de 300.000 de euro îşi făcea vilă la Vânători

Gălăţeanul acuzat de furtul unui tablou de 300.000 de euro îşi făcea vilă la Vânători
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrarea semnată de pictorul spaniol Juan Garcia Ripolles este doar unul dintre multele obiecte de valoare sustrase de o grupare multietnică, care ar fi spart locuinţe din Valencia şi Alicante


Românii se înscriu din nou pe lista ruşinii în Europa, după ce anul trecut câţiva tulceni au furat din Olanda opere de artă ale unor artişti celebri, pe care le-ar fi distrus. De data aceasta, printre conaţionalii care şi-au însuşit ilicit lucrări de mare valoare se află şi un gălăţean din Vânători, bănuit că ar fi participat la o serie de furturi comise pe teritoriul Spaniei.

Bărbatul, în vârstă de circa 40 de ani, face parte dintr-o grupare reţinută de Garda Naţională zilele trecute. Alături de el se mai află în custodia poliţiei din Peninsulă cetăţeni spanioli, marocani şi încă trei români. Măsura luată de autorităţile iberice a survenit mai multor descinderi pe care poliţiştii străini le-au făcut în România, respectiv la Galaţi şi Vânători, alături de autorităţile române. În urma percheziţionării vilei din Vânători, care aparţine unuia dintre suspecţi, oamenii legii au găsit mai multe bunuri susceptibile a fi fost furate din locuinţe din Alicante şi Valencia, printre care şi un tablou de Juan Garcia Ripolles, estimat la 300.000 de euro.

„Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, ofiţeri din cadrul I.G.P.R. - Direcţia de Investigaţii Criminale şi reprezentanţi ai poliţiei spaniole au descins la trei locuinţe aparţinând unor persoane suspectate de faptul că ar deţine la domiciliu bunuri sustrase din Spania. Au fost ridicate obiecte de artă, respectiv un tablou şi o icoană, ceasuri de mână şi aparatură electronică, bunuri a căror valoare despăşeşte 400.000 euro”, a precizat cms. Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

Pe lista bunurilor depistate şi indisponibilizate de poliţişti se află şi trei tractoare marca John Deere, găsite, potrivit unor surse apropiate anchetei, la socrul bărbatului suspectat de furt. Utilajele, despre care se crede că ar fi de asemenea furate, au fost lăsate la Vânători, pe durata cercetărilor. „Cele trei tractoare reperate prin GPS au fost ridicate de poliţişti, care le-au lăsat în custodie, în curtea unei societăţi comerciale din comună”, ne-a declarat Sicuţa Murgu, primarul comunei Vânători.

Vânătoreanul şi ceilalţi trei români au fost prinşi de autorităţi chiar în timp ce se pregăteau să mai aducă în ţară şi alte bunuri furate, pe care ar fi urmat, potrivit informaţiilor oficiale, să le valorifice. Ei au fost reţinuţi şi se află acum în arest, în Spania.

Suspectul, om de succes în Vânători

Bărbatul în casa căruia a fost găsit tabloul şi celelalte bunuri valoroase nu este nici pe departe un anonim. El este cunoscut în sat pentru că în trecut ar fi avut legătură cu viaţa artistică, dar şi pentru că deţine câteva proprietăţi şi chiar desfăşoară, la vedere, mici afaceri. „A fost muzicant, a cântat la orgă într-o formaţie din Vânători. Este om liniştit, nu a avut probleme pe aici. E plecat în Spania”, ne-a spus un localnic.

Tot de la săteni am aflat că suspectul de furt mai deţine şi câteva microbuze pe rutele de maxi-taxi din Galaţi, dar şi vila impunătoare în care au fost găsite bunurile furate. După cum arată exteriorul imobilului, proprietarul lucra încă la strângerea de fonduri pentru a o finaliza şi a o aduce la nivelul vilelor noi şi arătoase din cartier.

 

Citit 3882 ori Ultima modificare Joi, 20 Martie 2014 10:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.