Căpşunarii din Băleni, ameninţaţi de INTERLOPI/ Fermierii se plâng că li se cer TAXE DE PROTECŢIE (FOTO)
Foto: Foto: Liviu Ghinea

Căpşunarii din Băleni, ameninţaţi de INTERLOPI/ Fermierii se plâng că li se cer TAXE DE PROTECŢIE (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Disputa este legată de bani şi fiecare dintre cei implicaţi are varianta proprie


Fraţii Spânu - cei mai mari producători de căpşuni din judeţ - spun că nu mai pot produce, la scară mare, fructele cu care şi-au făcut un nume în Galaţi, din cauza faptului că unul dintre consăteni, pe care îl bănuiesc de legături cu lumea interlopă, le cere taxă de protecţie, îi bate şi îi ameninţă că le distruge culturile.
"Nu vrem să ne facem noi dreptate, nu este deloc în regulă să luăm legea în propriile mâini. Astă-iarnă, m-a bătut acest Daniel Cămârzan. Mergeam cu maşina, m-a blocat, m-a tras jos din maşină şi m-a umplut de sânge. M-am dus acasă şi m-au şters fetele mele. Am depus plângere la poliţie, aici în sat, pe 27 sau 28 ianuarie, nu mai ştiu exact. Dar nu s-a luat nicio măsură de atunci. Acum, le-am spus poliţiştilor despre teroarea în care trăim, dar şeful de post spune că trebuie să depunem plângere. La ce să mai depunem, dacă tot nu se face nimic?", spune Spânu Iulian, în vârstă de 36 de ani.
"I-am dat deja mii de euro. Suntem obligaţi să dăm la ce preţ vrea el, pe mai nimic. Tot Băleniul ştie, dar nimeni nu spune nimic. N-am vrut să recunoaştem niciodată că îi plătim, dar acum chiar nu mai putem. Nu mai ştiu ce să facem, de asta am şi apelat la presă. Am sunat şi la 112, dar degeaba… N-am mai ridicat solariile, de frică să nu ni le strice, să nu ne dea foc la fermă. A mai făcut, acum vreo doi-trei ani. Frate-miu se gândeşte chiar să vindem tot şi să plecăm din sat, că aşa nu mai putem trăi aici. De ce nu ne ajută nimeni, că noi suntem corecţi, plătim impozite şi taxe şi facem lucrurile legal?", spune şi Titi Spânu.
Unul dintre muncitorii de la ferma fraţilor Spânu, Mihăiţă Dumitrache, spune că cel pe care fermierii îl acuză de acţiuni interlope nu-l lasă să se ducă acasă de săptămâni bune, ameninându-l, fapt pentru care este obligat să doarmă pe unde apucă, uneori şi în alte sate.
Contactat telefonic, Daniel Cămârzan susţine că nici vorbă n-a fost, vreodată, de aşa ceva. "Trei ani le-am dat brâză fără să-mi plătească. Am animale, muncesc, nu sunt interlop şi nici nu stau la drum. Vindeau în dreptul tarlalei mele cu lucernă şi nu le-am spus decât să se ducă mai încolo. Nu i-am bătut, nu i-am ameninţat, iar astea cu dat foc la fermă sunt prostii. Dacă dau foc, îmi dă altul şi mie foc. Nu este adevărat, n-am făcut aşa ceva şi nici n-aş face. Ei au datorii de plătit. Nu vor să mai plătească şi de-asta merg la ziare şi la poliţie", spune Daniel Cămârzan.
Ne-am gândit că primarul este cel care ar putea media astfel de conflicte, fiind, practic, primul gospodar al comunei. "Astăzi (20 mai - n.r.) am aflat, mi-au spus şi mie că au astfel de probleme. Nu ştiu dacă este adevărat. Ştiu că sunt cumetri. Dar dacă există astfel de probleme, altele sunt instituţiile care trebuie să le rezolve, nu primăria", ne-a declarat primarul Lică Oprea.
Oamenii legii spun că la Băleni e vorba, mai degrabă, despre problemele fermierilor între ei şi nu despre taxe de protecţie sau lume interlopă.
Sperăm că lucrurile se vor calma şi fiecare fermier îşi va vedea de exploataţiile proprii şi de interesele sale. Vom reveni cu amănunte, în cazul în care lucrurile nu se vor desfăşura aşa.

Citeşte şi:

Fructe de soi la Băleni - Plantaţie de căpşuni în stil italian

Citit 8411 ori Ultima modificare Vineri, 23 Mai 2014 10:26

7 comentarii

 • postat de eu
  Sâmbătă, 31 Mai 2014 12:56
  92.85.244.***
  a
  0
  0
  Raportează
 • postat de p
  Duminică, 25 Mai 2014 10:36
  93.118.196.***
  da, la parchet sa te duci , langa baia comunala, si sa vezi ce liniste se asterne in gospodarie la tine , nici nu iti vine sa crezi, or sa le asculte telefoanele la toti pana la primar
  0
  3
  Raportează
 • postat de Pulp Fiction
  Vineri, 23 Mai 2014 13:41
  5.13.140.***
  Bravo conducatorilor judetului si politiei galatene care au transformat judetul intr-un fel de est salbatic. Taxe de protectie,jafuri mascate cu ponturi date prin parnaie, traficanti de carne vie si chiar de droguri,asasinate,ce mai, cred ca am depasit de mult fictiunile imaginate de producatorii de la Hollywood.Responsabili:autoritatile care au fraternizat cu ei, care le asigura imunitatea,dar care nu se sfiesc sa va ceara voturile. E campanie electorala, sa vad daca macar acum cetatenii din sate ii sanctioneaza pe cei de la putere, sau exista si la acest nivel teroarea?
  1
  15
  Raportează
 • postat de Miha
  Vineri, 23 Mai 2014 13:11
  79.116.104.***
  Acest Cămârzan și gașca lui de ciobani sunt cei care monopolizează comuna. Ei sunt cei care taie și spânzură acolo. Ies cu bâtele, vandalizează mașinile ”dușmanilor”, bat oamenii din comună ( exact ca domnul de mai sus și fratele dânsului) și organele abilitate din comună se spală pe mâini. De ce? Pentru că altfel ar zbura de acolo și ar avea aceeași soartă ca și oamenii agresați. Însă domnilor din presă, PRIMARUL a omis să vă dezvăluiască unele detalii, el este prieten foarte bun cu acei ciobani. Aceștia îi sponsorizează campaniile electorale, iar dânsul le face viața ușoară și trece cu vederea peste absolut tot ceea ce fac dânșii. Chiar așa de prost credeți că este încât să nu cunoască toate conflictele mari din comună? Doar nu are 10.000 de locuitori Băleniul sau o suprafața atât de mare! El cunoaște la fel de bine ca și protagoniștii problema, dar ar vrea să ajungă săracuțul secretar de stat măcar pe la Bucureși, așa încât se înjosește în fața acestor agramați, inculți și bătăuși pentru a face rost de bani. Iar polițiștii ce să facă? Îl ascultă pe dl. primar să aibă și ei viața liniștită acolo. O cloacă de șobolani într-o comună uitată de lume. Poate măcar cotidianul dvs. o să mai monitorizeze situația, că în rest e totul putred și miroase a corupție acolo.
  0
  22
  Raportează
 • postat de ariciul
  Vineri, 23 Mai 2014 08:44
  5.13.209.***
  mai nene?orice nas isi nare nasul.taxa de protectie?ai o singura sansa;legala.asa cum spune iorga.si ilegala,sa nu te lasi calccat pe cap de niste jigodii.
  0
  16
  Raportează
 • postat de IORGA
  Vineri, 23 Mai 2014 07:59
  5.13.161.***
  TE INVAT EU O SMECHERIE: DU-TE TATA SI DEPUNE O PLANGERE DIRECT LA PARCHET SAU FA O INSTIINTARE DIRECT CATRE COMANDAND( INSPECTOR SEF). CAND FACI SESIZAREA TRIMITE-O CU CONFIRMARE DE PRIMIRE SI TRAGE-TI SI TU UN EXEMPLAR LA XEROX. ITI ZIC EU CA DUPA CATEVA ZILE DUPA CE I-AI TRIMIS-O O SA TE CAUTE NISTE POLITISTI DIN SAT, POLITISTI CARE NICI NU STIAI CA EXISTA SI OR SA TE INTREBE DACA AI PROBLEME.....,ETC. CAND DAI DECLARATIE LA EI CERE UN NUMAR DE INREGISTRARE. INCEARCA SA AI SI MARTORI CAND SE MAI INTAMPLA ASTFEL DE INTIMIDARI. DACA TI-E GREU SA FACI TOATE ASTEA,DU-TE LA PARCHET SI FA O PLANGERE. VOR TRECE SI PESTE MAMA POLITIEI CAND VOR FACE ANCHETA SI ASTA NU O SA LE CADA BINE LA POLITISTII COMUNALI. VOR FI TRASI DE URECHI,
  0
  34
  Raportează
 • postat de dana
  Vineri, 23 Mai 2014 06:34
  5.13.169.***
  Aici sa vina Tepes sa faca dreptate ca toti cred ca nu-i de competenta lor ,pacat de cei care muncesc cinstit si vin capusele
  1
  30
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.