DUNĂREA a depăşit cota de INUNDAŢIE! Terasele şi o parte din faleză, ACOPERITE DE APĂ (FOTO/VIDEO)
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

DUNĂREA a depăşit cota de INUNDAŢIE! Terasele şi o parte din faleză, ACOPERITE DE APĂ (FOTO/VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dunărea a trecut de cota de inundaţie, atingând ieri dimineaţă un nivel de 604 centimetri. Nivelul crescut al apei a început să creeze mari probleme în zona Falezei Inferioare.

Cei mai afectaţi sunt, ca în fiecare an, comercianţii care au terase pe malul fluviului. Mulţi dintre ei s-au văzut nevoiţi să închidă terasele, acestea fiind pline de apă, şi nu sunt foarte optimişti când vorbesc de reluarea activităţii, totul în detrimentul profitului.

„Ne-am obişnuit cu situaţia. În fiecare an, ni se întâmplă la fel. La inundaţiile din 2010, au promis că vor repara tot digul, care ţine până la Şantierul Naval. Nu au făcut nimic. Acum aşteptăm să scadă Dunărea şi abia apoi să ne apucăm şi de curăţenie. În fiecare an, păţim la fel. Apa creşte foarte repede, dar ca să se retragă durează câteva săptămâni. Anul acesta, cred că până la jumătatea sau chiar sfârşitul lunii iunie nu vom reuşi să începem activitatea”, ne-a explicat Marcel Popa, proprietarul unei terase de la faleza Dunării.

„Noi ne-am obişnuit. Problema este cu cei care îşi pierd casele, culturile. Aici apa se va retrage şi ne vom relua activitatea. Noi lucrăm sezonier, aşa că putem spune că a fost o iarnă mai lungă. Cu natura nu ai cum să te pui”, a adăugat şi Sorin Pavel, administrator la o altă terasă.

Apă pe aleea pietonală

În zona Administraţiei Fluviale, chiar unde începe aleea pietonală a falezei, apa s-a infiltrat prin zidul construit la malul Dunării. Apa a acoperit şi o bucată din aleea pietonală, undeva la jumătatea Falezei Inferioare. Cei care ies la plimbare şi ajung în această zonă sunt nevoiţi să ocolească prin spaţiul verde. „E frumos. Poţi spune că eşti la mare, doar că îţi lipseşte nisipul. Ne-am obişnuit să vedem acelaşi lucru în fiecare primăvară. Ocolim prin spaţiul verde, că nu avem cizmele de cauciuc la noi”, ne-a spus un gălăţean.

Un domn, puţin mai curajos, şi-a luat încălţările în mână şi a trecut chiar prin apă. „Mă simt la Galaţi ca la mare. Merg prin apă, ca să mă mai răcoresc. Pentru unii, creşterea Dunării este bună. Pentru mine, unul, ca pescar e bună. Pentru alţii, care au fost inundaţi, nu e la fel de bună şi chiar îmi pare rău de ei”, ne-a  explicat bărbatul.

Autorităţile doar monitorizează

Autorităţile gălăţene monitorizează în continuare nivelul Dunării şi sunt pregătite să intervină, dacă situaţia o va impune. „Dunărea a depăşit cota de inundaţie cu patru centimetri, având un debit de 13.900 mc/s. Au fost inundate porţiuni din Faleza Inferioară şi anumite secţiuni în Şantierul Naval. Monitorizăm în continuare toate sistemele de apărare de pe Dunăre şi de pe afluenţii principali, Prut şi Siret. Sunt, atât la nivelul structurilor militarizate, cât şi la cele civile, detaşamente de intervenţie rapidă şi materiale pregătite, dar, momentan, doar monitorizăm”, ne-a declarat maiorul Eugen Chiriţă, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi.

Specialiştii se aşteaptă la noi creşteri în zilele viitoare în zona Galaţi, avertizarea pe Dunăre fiind valabilă până pe 30 mai.

Citeşte şi: DUNĂREA, în continuă creştere: Şantierul Naval se pregăteşte de INUNDAŢIE

Citit 7746 ori Ultima modificare Marți, 27 Mai 2014 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.