CĂPUŞELE sunt tot mai agresive! Numărul gălăţenilor MUŞCAŢI s-a dublat

CĂPUŞELE sunt tot mai agresive! Numărul gălăţenilor MUŞCAŢI s-a dublat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Numărul celor care au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au fost atacaţi de căpuşe a crescut alarmant


Dacă, în urmă cu câteva săptămâni, autorităţile medicale gălăţene se declarau relaxate în privinţa numărului de pacienţi care au venit la unităţile sanitare cu muşcături de căpuşe, iată că ultimele şapte zile au răsturnat dramatic situaţia. Cifrele înregistrate de la începutul perioadei de monitorizare, mult mai mici decât cele raportate în perioada corespunzătoare a anului trecut, au crescut alarmant, după cum confirmă Direcţia de Sănătate Publică Galaţi.

Aproape 40 de persoane au ajuns la spital pentru a le fi extrase căpuşele şi a primi tratament, ceea ce a dat peste cap prognosticurile. "În ultima săptămână, 38 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, primind tratament inclusiv pentru prevenirea bolii Lyme. Asistăm astfel la o dublare cazurilor înregistrate pe săptămână, ceea ce face ca numărul total de pacienţi muşcaţi în acest sezon să devină comparabil cu cel de anul trecut, adică 143", explică dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Autorităţile sanitare le atrag atenţia celor responsabili asupra procesului de dezinsecţie, pentru care şi-au dat deja avizul şi despre care susţin că nu are eficienţa necesară.

Ploile împiedică stropitul

De cealaltă parte, responsabilul pentru stârpirea căpuşelor din oraş, în speţă Primăria Galaţi, îşi îndreaptă degetul spre vremea capricioasă, care nu permite accelerarea operaţiunilor de dezinsecţie. Prima fază, cea a stropitului din aer, s-a încheiat deja, în prezent fiind în derulare etapa stropitului la sol. "În zilele de 8 şi 9 mai a avut loc stropitul din aer. De pe 12 mai, a început dezinsecţia la sol, dar operaţiunile pot fi efectuate numai în funcţie de starea vremii. Dacă plouă, trebuie să treacă cel puţin 48 de ore, ca să se usuce pământul, pentru a putea fi reluate. Din acest motiv, preconizăm că activităţile ar mai putea dura până la cinci săptămâni", a precizat Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Cu toate că dezinsecţia se face cu dificultate, autorităţile locale sunt de părere că nu căpuşele din oraş au dus la înmulţirea cazurilor de pacienţi muşcaţi, ci cele din păduri sau din mediul rural.

CITEŞTE ŞI Mare atenţie în vacanţa de 1 mai! Locurile de picnic din Galaţi sunt împânzite de căpuşe

Citit 2130 ori Ultima modificare Marți, 27 Mai 2014 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.