Galaţiul ar putea să PIARDĂ ELICOPTERUL SMURD/ Consilierii judeţeni îşi bat joc de o investiţie de 5,5 milioane de euro

Galaţiul ar putea să PIARDĂ ELICOPTERUL SMURD/ Consilierii judeţeni îşi bat joc de o investiţie de 5,5 milioane de euro
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Autorităţile locale ţin în condiţii improprii cel mai nou şi mai bun elicopter din ţară


Şedinţa Consiliului Judeţean în care a fost respins proiectul privind transferarea terenului necesar construirii hangarului pentru elicopterul SMURD din administrarea MAI în cea locală pune în pericol o investiţie de peste 5,5 milioane de euro. Suma, care este fără TVA, a fost plătită pentru cumpărarea elicopterului SMURD, adus la Galaţi în luna iunie. Aparatul de zbor, cel mai modern şi mai nou din ţară, şi-a arătat utilitatea în cele 40 de zile cât a efectuat misiuni de salvare, atât în judeţul Galaţi, cât şi la Brăila, Buzău, Tulcea şi Vrancea. „În doar 40 de zile s-au efectuat 48 de misiuni”, ne-a explicat medicul Angel Trifan, coordonatorul UPU-SMURD Galaţi.

Deşi iarna se apropie cu paşi repezi, iar aleşii locali nu par să înţeleagă importanţa construirii hangarului, medicii gălăţeni sunt optimişti şi spun că oraşul nostru nu va pierde elicopterul. „Un elicopter trebuie protejat, mai ales pe vremea nefavorabilă. Avem promisiunea că hangarul va fi făcut până la iarnă. Dacă nu va fi construit, probabil că autorităţile locale vor găsi o soluţie de rezervă. Ştiu că s-au purtat discuţii pentru închirierea hangarului de la Aviasan, o soluţie propice pentru piloţii şi mecanicii de zbor. Nu există riscul ca SMURD Galaţi să rămână fără elicopter, mai ales că şi-a dovedit utilitatea, este dat printr-o hotărâre de guvern pentru zona aceasta şi suntem al doilea centru din ţară, după Bucureşti, care are şi pompieri pentru descarcerare”, ne-a mai explicat Angel Trifan. 

Aparatura medicală nu poate rămâne în elicopter

Temperaturile scăzute le creează deja probleme celor de la SMURD.  „În fiecare seară, când temperaturile sunt scăzute, noi cărăm aparatura medicală şi medicaţia din el, pentru a nu se deteriora. Dar gândiţi-vă că, pe lângă aparatura medicală, este şi cea a elicopterului. Sunt tot felul de sisteme de navigare şi toate sunt foarte fragile. Elicopterul a revenit la Galaţi sâmbătă seară, duminică a efectuat o primă misiune – a dus o pacientă de la Tecuci, aflată în stare foarte gravă, la Spitalul din Iaşi. Ieri dimineaţă (n.r. – luni) când au dat să deschidă elicopterul, yala era blocată. Aparatul a fost indisponibil mai multe ore, el fiind dus la Braşov la garanţie. În tot acest timp, au fost patru solicitări pentru el. Incidentul nu a fost din cauza vremii, dar am vrut să subliniez că pot apărea orice fel situaţii şi incidente”, a conchis Angel Trifan.

CITEŞTE ŞI: Mega-războiul politic din CJ pune piedici dezvoltării Galaţiului/ Bacalbaşa cu "actele criminale", opoziţia cu ilegalităţile

Citit 5022 ori Ultima modificare Marți, 30 Septembrie 2014 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.