ÎNŞELĂCIUNI comandate prin DISPECERATUL DE TAXI. Cum încasează ESCROCII bani prin METODA "ACCIDENTUL"

ÎNŞELĂCIUNI comandate prin DISPECERATUL DE TAXI. Cum încasează ESCROCII bani prin METODA "ACCIDENTUL"
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Angajatul unei companii de taxi din Galaţi este cercetat pentru înşelăciune, după ce a „colectat” peste 20.000 de lei de la persoane escrocate prin metoda "Accidentul" * Numărul înşelăciunilor prin această metodă reclamate la Poliţie de la începutul acestui an a crescut cu 33 la sută


Mâncarea, băuturile, buchetele de flori sau coletele au devenit obiecte obişnuite de comisioane pentru taximetrişti, nefiind ceva anormal ca angajaţii companiilor de transport să facă altfel de servicii în schimbul achitării curselor şi, eventual, a unui mic „bonus”. Însă totul devine ilegal, atunci când metoda este folosită pentru activităţi infracţionale, cum ar fi escrocheriile după metoda "Accidentul". O astfel de filieră a fost descoperită recent pe teritoriul oraşelor Galaţi şi Brăila.

„Transporter” de Galaţi-Brăila

Protagonistul întâmplării de faţă este un taximetrist gălăţean în vârstă de 47 de ani. Acesta a ajuns, în ultimele săptămâni, la uşile a trei persoane din Galaţi, de la care a ridicat plicuri cu bani, pe care trebuia să i le predea unui anume individ, la Brăila. Omul susţine că nu ştia câţi bani transporta şi nici care era destinaţia acestora, el fiind retribuit pentru colectare şi transport.

"Am primit o comandă prin staţie să mă duc la o adresă, la tatăl cuiva. Mi s-a dat o sumă de bani, am dus-o la locul unde s-a stabilit să mă întâlnesc, mi s-a dat o adresă. Acolo era un cetăţean în etate, care vorbise cu respectivul la telefon, a venit şi mi-a înmânat un plic şi am plecat la destinaţie, pe dig, la Brăila, la fosta „Steluţa”. Nu ştiu câţi bani erau în plic. A venit un taxi de Brăila, a coborât un cetăţean, a luat plicul, mi-a plătit cursa”, susţine taximetristul, care nu a dorit să îi dezvăluim identitatea.

CITEŞTE ŞI: ALARMANT/ Tot mai multe tâlhării, violuri şi agresiuni pe străzile Galaţiului

Gălăţeanul susţine că nici prin cap nu i-a trecut că cele trei curse pe care le-a făcut astfel şi pentru a fost remunerat cu câte 50 de lei ar ascunde ceva ilicit. Nici chiar faptul că preda mereu banii aceleiaşi persoane nu i-a atras atenţia. Declicul, susţine el, s-ar fi produs la a patra comandă, când aflat faţă în faţă cu părinţii unei presupuse victime a unui accident rutier, şi-ar fi dat seama că era complice la ceva ilegal.

„Când m-a trimis a patra oară la o altă adresă, când am auzit despre ce este vorba, chiar am rugat-o pe femeie să-şi sune propriul copil să verifice. Atunci, pe moment mi-am dat seama când am auzit-o pe doamna respectivă că îi spunea soţului că a avut accident copilul. Soţul a fost cel care a anunţat poliţia”, afirmă taximetristul, cercetat acum penal pentru înşelăciune şi tentativă de înşelăciune, după ce a adunat sume cuprinse între 2.500 de lei şi 15.000 de lei.

Săltat din sufragerie

Soţul celei de-a patra victime, în speţă Victor Filer, de 63 de ani, din Galaţi, era cât pe ce să rămâne fără 3.200 de euro, sumă pretinsă de un escroc care a sunat pe telefonul fix şi, dându-se drept avocat, a anunţat că fiul gălăţeanului a provocat un accident rutier grav în Italia. „M-a sunat soţia agitată, că a fost sunată că fiul nostru, care munceşte în Italia, a lovit un copil de doi ani cu maşina. Am ajuns acasă şi am aflat că trebuia să-i trimitem 3.200 euro avocatului din Italia, prin intermediul unui bărbat care a venit la noi la uşă pe la ora 22.00. Mi-a spus că vorbea cu avocatul la telefon, dar eu m-am uitat pe ecran şi am văzut că nu era număr de Italia”, ne-a explicat Victor Filer. Gălăţeanul a decis atunci să sune la poliţie, o patrulă de la Secţia 4 săltându-l pe taximetrist din sufrageria sexagenarului vigilent.

Tot mai mulţi înşelaţi

Testată în „premieră” în urmă cu doi ani, metoda „Accidentul” nu pare să piardă teren. Chiar dacă oameni au mai aflat câte ceva despre escrocheriile la telefon, norocul continuă să fie de partea ţeparilor, care nu stau degeaba şi îşi perfecţionează continuu metodele. Aşa se face că de la începutul acestui an, cu toate exemplele şi mediatizarea preventivă, 103 din cele 291 de plângeri pentru înşelăciune înregistrate la IPJ Galaţi reclamă astfel de moduri de operare.

“Vorbim de o creştere cu 33 la sută a înşelăciunilor prin metoda “Accidentul” faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, multe dintre fapte fiind comise de persoane încarcerate în penitenciar. La această dată, sunt în lucru 96 astfel de sesizări”, a precizat cms. Crisina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.

CITEŞTE ŞI: Adepţii METODEI „ACCIDENTUL” se perfecţionează/ Falşi avocaţi şi funcţionari, implicaţi în ÎNŞELĂCIUNI

Citit 4218 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.