Experţii caută EXPLICAŢII pentru CUTREMURELE din judeţul Galaţi
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

Experţii caută EXPLICAŢII pentru CUTREMURELE din judeţul Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "Este imposibil ca exploatările de petrol din zonă să producă singure un cutremur", susţine reprezentantul Institutului Naţional de Fizica Pământului * Anul acesta, în satul gălăţean Izvoarele s-au produs alte 30 de seisme, intensitatea maximă fiind de 2,4


Problema cutremurelor din localitatea gălăţeană Izvoarele a fost dezbătută, din nou, ieri, în cadrul unei şedinţe care a avut loc la Prefectura Galaţi. Prefectul Dorin Otrocol i-a convocat la şedinţă pe reprezentanţii Institutului Naţional de Fizica Pământului (INFP), pe cei de la OMV Petrom, dar şi autorităţile locale din comuna Slobozia Conachi, de care aparţine satul Izvoarele.

Deşi locuitorii din Izvoarele au susţinut în repetate rânduri că seismele nu au avut cauze naturale, de vină fiind exploatările petroliere din zonă, raportul prezentat în faţa prefectului arată că aceste suspiciuni nu sunt deloc adevărate. "Este imposibil ca factorul antropic, în cazul de faţă exploatările din zonă, să producă singur un cutremur. Ar trebui să fie injectaţi aproximativ şapte metri cubi de apă pe metru pătrat de teren, ceea ce ar semăna cu un taifun, iar cutremurele ar apărea la aproximativ doi ani de la injectare. Aceste aspecte se regăsesc în cărţile de specialitate, dar la Izvoarele nu se pune o astfel de problemă”, a explicat Mihai Diaconescu, reprezentantul Institutului Naţional de Fizica Pământului.

Seismologul a ţinut să precizeze că anul trecut unda seismică nu s-a oprit în octombrie, aşa cum s-a spus anul trecut, ci a durat până pe 14 noiembrie 2013. „În total au fost 437 de cutremure, intensitatea şi numărul lor scăzând în timp. După 14 noiembrie, cutremurele au fost foarte rare. De la 1 ianuarie şi până în prezent, în zona Cişmele - Negrea - Schela au fost 30 de cutremure, cel mai mare fiind de 2,4. În septembrie au fost 12 cutremure, iar în octombrie două, dar de intensitate foarte mică. Pe o porţiune din satul Izvoarele a rămas o sensibilitatea a locuitorilor la manifestărilor seismice, datorată faptului că acolo casele nu au temelii, nu au centură, fapt pentru care ei simt şi când trece o maşină mai mare pe stradă”, a mai precizat specialistul.

Monitorizarea nu va fi abandonată

Mai mult decât atât, conform specialiştilor de la INFP, satul Izvoarele stă pe „un burete îmbibat cu apă”, aceasta fiind una dintre cele mai importante cauze care a stat la baza cutremurelor.

Reprezentanţii OMV Petrom au susţinut concluziile prezentate de Mihai Diaconescu şi au precizat că nu au nici un proiect de exploatare a gazelor de şist. „Facem exploatări în zonă de peste 45 de ani. Părerea unanimă a specialiştilor a fost că activitatea de exploatare nu are nicio legătură cu fenomenul seismic. Cutremurele din zonă sunt de origine tectonică” a explicat Alexandru Maximescu.

Reprezentantul INFP a ţinut să precizeze că monitorizarea din zona Izvoarele nu va fi abandonată. „Vrem să semnăm un protocol cu Prefectura Galaţi, pentru a instala în zonă alte şase sisteme de monitorizare, care să rămână acolo un an sau un an şi jumătate, astfel încât să se evite cheltuielile enorme şi inutile care s-au făcut anul trecut. Mai mult decât atât, îi rugăm pe oameni ca atunci când simt un cutremur să intre pe site-ul INFP şi să descrie exact ce au simţit. Aşa ne vor ajuta să înţelegem mai bine fenomenul”, a conchis Diaconescu.

Citit 2264 ori Ultima modificare Joi, 09 Octombrie 2014 18:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.