Procurorii militari verifică distrugerea unor tablouri de patrimoniu, care se aflau în custodia Jandarmeriei în perioada în care la conducerea instituţiei se afla Lucian Pahonţu, declară surse judiciare pentru NewsIn.
Potrivit aceloraşi surse, unele dintre aceste obiecte de artă au fost repictate, pe motiv că erau prea şterse.
Este vorba de mai multe tablouri de patromoniu ce au fost împrumutate de Muzeul Naţional de Istorie Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei în 2003.
Aşadar, în urmă cu 6 ani, a fost încheiat un proces verbal între Muzeul Naţional de Istorie şi Brigada Specială de Intervenţie a Jandarmeriei pentru 536 de obiecte de patromoniu ce au fost împrumutate unităţii. Obiectele de patrimonou, printre care tablouri, statui de piatră sau bronz, apar cu o valoare cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de euro.
Numele lui Lucian Pahonţu apare în acest scandal, el fiind acuzat că ar fi cerut să se picteze peste câteva vase de ceramică.
Pahonţu a fost şef al Brigăzii speciale de intervenţie a Jandarmeriei "Vlad Ţepeş" între anii 2002-2005, pe 7 decembrie 2005 fiind numit director al Serviciului de Protecţie şi Pază.
O parte dintre obiecte reprezentau membri ai familiei Ceauşescu. Pe lângă tablouri, un alt vitraliu a fost repictat parţial şi
două statuete create de artistul Gheorge Terescenco au fost betonate, spun sursele judiciare.
În documentele de inventariere mai multe bunuri de patrimoniu apar şi fisurate sau lovite. Aceleaşi surse judiciare spun că, pentru că acest contract prevede despăgubiri în cazul în care piesele sunt deteriorate, o comisie a Muzeului Naţional de Istorie verifică obiectele.
Printre obiectele de patrimoniu, se află un medalion în ramă din lemn cu inscripţia „30 Decembrie 1983”, cu o valoare de 3000 de euro, un medalion în ramă lată din lemn pătrată reprezentându-i pe Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu, în valoare tot de 3000 de euro, un alt medalion reprezentându-l pe Nicolae Ceauşescu, având o valoare de 3000 de euro.