PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ DIASPORA FIERBE, STÂND LA COADĂ: "VREM SĂ VOTĂM!" (FOTO&VIDEO) - UPDATE

PREZIDENŢIALE 2014, TURUL 2/ DIASPORA FIERBE, STÂND LA COADĂ: "VREM SĂ VOTĂM!" (FOTO&VIDEO) - UPDATE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE/ După opt ore şi jumătate petrecute la coada din faţa Consulatului României de la Londra, gălăţeanca Andreea Cristea a reuşit să voteze. "Nici mie nu-mi vine să cred că am rezistat atâtea ore în picioare, la coadă. Îmi era jenă să mă aşez pe jos, pentru că lângă mine era o doamnă care aştepta să voteze de nouă ore, şi care nu s-a mişcat. A stat în picioare şi a povestit cum era în anii comunismului.

Până în seara aceasta nu le-am ştiut, dar acum pot să spun că am învăţat toate versurile Imnului României «Deşteaptă-te române» şi ale cântecului «Treceţi batalioane române Carpaţii», pe care le-am cântat alături de români. Îmi pare rău că mi s-a descărcat telefonul şi nu am putut să filmez aceste momente emoţionante.

La ora 19,00, ora Londrei, ora 21,00, ora României, toată lumea şi-a deschis telefoanele ca să afle rezultatul exit-poll-urilor. Aflând procentajele, oamenii au început să strige «Iohannis!» şi să se îmbrăţişeze.

Când am intrat să votez, la ora 19,40, în spatele meu mai erau mii de români care aşteptau la coadă şi care, probabil, nu vor mai reuşi să voteze. Cel mult o sută vor mai reuşi să-şi exercite acest drept", ne-a mărturisit Andreea Cristea, studentă la Londra.


 

UPDATE/ După nouă ore petrecute în picioare, la coadă, gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi a reuşit să voteze la secţia de la Torino. "Până să intru eu votaseră peste 2.300 de persoane, iar afară, la coadă, mai aşteptau alte peste o mie. Un voluntar de la Consulat mi-a explicat că s-a pierdut o ştampilă în jurul prânzului, nu se ştie cum a căzut în urna cu voturi sau s-a furat, rămâne să se afle la deschiderea urnelor. Din altă sursă din interior, am afla că pentru Torino s-au trimis 7.000 de buletine de vot, iar dacă lumea vine acum, pe seară, masiv, or să rămâna fără buletine de vot. Nu ştiu, însă, cât de reale sunt aceste informaţii.

Problema este că votarea a mers foarte prost parcă voit.  A fost nebuneală şi umilinţă, dar am învins umilinţa cu gândul şi voinţa de a exercita dreptul meu, un drept constitutional!

Au fost şi mici agitatori, dar scutierii au fost promţi iar ei s-au cumintit imediat. Poliţiştii au fost foarte deschişi şi de treabă, pe această cale ţin să le mulţumesc pentru răbdarea lor. Au înţeles că ne susţinem cauza, o cauză dreaptă.

Cert este că mulţi s-au îndreptat, de la prânz, către alte secţii de votare, pentru că erau conştienţi că nu mai apucau să voteze până seara", ne-a mărturisit gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi.

UPDATE, ora 20,00/ Nici în secţiile mai puţin asaltate de marea de români dornici să voteze, lucrurile nu au mers ca pe roate. În Asolo, provincia Veneto, Italia, la ora 20 mai erau cel puţin 300 de alegători la coadă. Foarte mulţi din Treviso, veniţi cale de 40 km, fiindcă în localitatea lor s-a desfiinţat secţia care a existat la toate celelalte alegeri prezidenţiale şi parlamentare pentru deputaţi ai diasporei.

Vasile Harabagiu se află cu soţia la coadă la vot şi speră că nu li se va închide uşa secţiei în nas la ora 21. Dealtfel, au venit dintre organizatorii procesului de votare şi le-au spus să nu plece la închidere, ca la turul 1, fiindcă este posibil să primească din ţară aprobarea prelungirii votului.

Asolo2

La  coada de la Asolo s-a stat cam trei ore de la prânz încoace şi asta fiindcă la aproximativ 2.000 persoane care au votat astăzi,. conform surselor din cadrul secţiei, au fost şase cabine, şase ştampile şi câte cinci minute necesare fiecărui votant pentru a-şi exprima opţiunea. Prin comparaţie, este lesne de închipuit ce a fost la Londra, Paris sau Munchen unde, cu acelaşi număr de ştampile, a trebuit asigurată votarea pentru mai bine de 10.000 de persoane...

Asolo1


 

UPDATE, ora 19,00/ În ciuda dârzeniei lor, a efortului de a-şi pierde poate singura lor zi liberă din săptămână ca să voteze, cu tot efortul financiar pentru combustibil şi răbdarea aşteptării în frig, pentru unii români din diaspora uşa secţiei de votare s-a dovedit imposibil de deschis.

Roxana Janka a încercat să fie cetăţean cu spirit civic şi mamă responsabilă în acelaşi timp. Nu i-a ieşit. Iată ce ne-a declarat când am întrebat-o despre motivele unei postări pline de obidă făcută pe contul de Facebook. O mărturie edificatoare pentru modul în care şi-au permis autorităţile române să-şi trateze roprii cetăţeni chiar în inima Uniunii Europene, în Germania, la Munchen.

"Despre votarea de la München am scris mai devreme pe FB. Eu nu am reuşit să votez, circa două ore, cât am stat acolo n-au făcut decât să ne pună beţe în roate: Am stat la o coadă specială pentru familiile cu copii şi ni s-a închis drumul în nas pe motiv că, de la ora 12, nu mai dau voie să stăm la coada asta, că ei la ora 14 vor să închidă accesul special pentru cei cu copii. Din ce motive, nu ni s-a comunicat... Şi am fost trimişi să ne aşezăm din nou la coadă, de data asta la cea generală, unde la ora 13 erau în jur de 5.000 de persoane (aprecierea poliţiei locale de la faţa locului). Informaţiile de afară erau că sunt 5 ştampile, suplimentate la ora prânzului cu încă 2, dar nu-ţi pot spune exact pentru că n-am reuşit să intru... Angajaţii consulatului s-au purtat ca de obicei urât, ne-au vorbit fără nici un pic de respect şi fără cea mai mică intenţie de a ajuta sau de a veni în întâmpinarea omului, ba dimpotrivă... Eu n-am votat, că nu mi-am putut permite să stau cu copilul de 9 luni toată ziua la coadă, fără măcar să am speranţa că voi reuşi să intru... La ora asta (în jur de ora 15) sunt cam 5.000 de persoane la coadă şi încă mai vin. După calculele noastre, dupa cum merge votarea, cel puțin 2.000 dintre ei nu mai apucă să voteze. Iar angajaţii consulatului se poarta la fel de mizerabil ca întotdeauna - nu suntem oameni, suntem gunoaiele lor."

Poate că pentru românii din ţară, în special cei din oraşe, care au secţia de votare la o distanţă ce poate fi parcursă şi pe jos de la domiciliu, asemenea mărturii par incredibile. Dar aşa stau lucrurile pentru cei nevoiţi să meargă adesea sute de kilometri şi să stea ore întregi în frig pentru a fi şi ei cetăţeni ca toţi ceilalţi.


 

UPDATE, ora 18,00/ La ambasada României din Rue de l'Exposition este o coadă de peste 300 de metri lungime la care românii cu drept de vot stau câte 10-12 în rând. La ora locală 14 abia ieşeau de la urne cetăţeni care susţineau că s-au aşezat dis-de-dimineaţă la coadă, înainte de deschiderea secţiei de votare.

Practic, conform unui martor ocular care ne-a trimis şi fotografiile, la Paris nu se mai poate vota decât după o aşteptare de opt ore. Şi nici atunci nu este sigur. Strada pe care se află ambasada şi consulatul României şi cele două secţii de votare este aproape blocată, francezii curajoşi care o mai străbat cu maşinile sunt asistaţi de poliţişti. Nu mai sunt locuri de parcare, e plin de numere de înmatriculare româneşti. Singura soluţie este lăsarea maşinii la câţiva kilometri depărtare şi parcurgerea distanţei pe jos sau mai bine cu metroul.

Se scandează "Vrem să votăm!"şi se strigă "Hoţii, hoţii!" în răstimpuri. Jandarmii chemaţi de autorităţile române au instalat garduri care să delimiteze coloanele de români şi cei care stau la coadă nu se pot întâlni cu cei care au votat deja şi sunt evacuaţi prin altă parte.


UPDATE, ora 17,30/ Şi la vot la Ambasada României din Dublin sunt cozi, ne-o dovedeşte gălăţeanca Corina Mirabela Ropotan, despre care aţi putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă". Fotografiile pe care ni le-a trimis sunt făcute la Ambasada din Dublin, unde este singura secţie de votare din toata Irlanda.

"Eu am votat. Două ore am stat la coadă, de la 7 dimineaţa, la 9. A trebuit să cer voie să merg în faţă, ca să pot ajunge la muncă. Mii de romani erau la rând. Acum am văzut că pleaca lumea la Belfast, în Irlanda de Nord, sa voteze, că ar fi mai lejer acolo. Tot ce se aude stând la rând e: «Votezi sau pontezi?»", ne-a mărturisit Mirabela.


UPDATE/ De la ora 7,30, de când coada la care se aşezase măsura doi kilometri, gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi, soţia şi prietenii lu, aşteaptă să voteze la secţia din Torino, Italia. După cum ne-a mărturisit, estimează că în trei ore - trei ore şi jumătate, votul său va ajunge în urnă. Agitaţia românilor este cz greu stăpânită de carabinieri. "Încă de pe la ora 12 se aude că a dispărut o ştampilă de vot. Nu se ştie dacă a luat-o careva sau a fost scăpată în urnă. Au venit carabinierii şi au făcut cordon la intrarea în secţia de votare. Nu intră la vot decât câte 15 persoane, de unde ies după 15-20 de minute. Oamenii încearcă să ţină marginile laterale ale coloanei pentru a nu se strecura alţii în faţă. Ne dorim cu toţii să votăm", ne-a declarat telefonic Ionel Neluţu Drăgoi, în vreme ce mulţimea din jurul lui scanda furioasă: "Hoţii! Hoţii!".


UPDATE/ În ciuda simplificărilor aduse procesului de votare efectivă, prin eliminarea completării declarației pe proprie răspundere în fața comisiei electorale, problema insuficienței secțiilor persistă în diaspora. Chiar în Londra, la secția deschisă la Centrul Civic (consiliu local) din Brent Cross, vizavi de stadionul Wembley, cozile de alegători sunt și mai mari ca în turul 1.

Wembley1

Wembley4

Conform unui martor ocular, dacă la finalul zilei de votare de acum două săotămâni rămăseseră 1.000 de persoane pe dinafara secției de vot, 4-5 mii de oameni stăteau la coadă să voteze în această dimineață, imediat după ora 8 GMT. Iată în filmul de mai jos cum stau alegătorii români grupați pe 3-4 rânduri cale de aproape juumătate de milă ca să intre la vot.

Mai mult, în preajma Centrului Civic, românii au probleme și cu agenții consiliului local care îi amendează pentru parcare neregulamentară și asta pe bună dreptate. În loc să fi organizat votarea la un stadion sau în altă locație unde existau și facilități corespunzătoare, autoritățile MAE s-au încăpățânat să păstreze această locație improprie, după cum se plâng cei care au votat în zonă.

Pe de altă parte, în Bristol, gălățeanca Simona Donici a votat relativ ușor, numărul de alegători fiind mult mai mic decât în secțiile din capitala Regatului Unit. Mai mult, ea și prietenii săi îndeamnă românii să iasă la vot, după cum se poate vedea și în fotografiile de mai jos.

Bristol1

Bristol2


 

UPDATE/ Şi răbdarea gălăţeanului Daniel Nicolau este pusă la grea încercare la secţia de votare de la Florenţa: "Stăm de două ore la coadă, şi mai durează cel puţin trei... măcar vremea ţine cu noi. De data asta sunt cel puţin dublu faţă de câţi eram pe 2 noiembrie şi întrebarea naşte spontan: dacă nu vor ajunge buletinele de vot? Aceeaşi mizerie organizată de capetele luminate «dă la Bucale». RUŞINE!", este mesajul plin de revoltă pe care nu l-a transmis împreună cu o imagine de la coada imensă la care aşteaptă să-şi exercite dreptul constituţional de a-şi alege preşedintele.


UPDATE/ Gălăţeanca Andreea Cristea, aflată la Londra, tocmai s-a aşezat la imensa coadă din faţa secţiei de votare, coadă pe care o puteţi admira în filmuleţul pe care ni l-a trimis. La primul tur al alegerilor, a aşteptat două ore pentru a intra să voteze. Acum speră doar să nu se epuizeze timpul alocat votului înainte ca ea să-şi aleagă preşedintele...


UPDATE/ În Norvegia, deși în ceilalți ani erau patru secții - și în Bergen, Stavanger și Trondheim - actualmente nu se mai poate vota decât la Oslo, la ambasada României situată chiar în sptele Palatului Regal.

Codruț Boltoc ne-a relatat că românii erau „în jur de 150-200 la coadă când am ajuns eu, la 9 dimineața. Câțiva voluntari împart tipizate de declarație pe proprie răspundere celor care nu au și le arată cum săle completeze. Lumea e pregătită cu umbrele, sunt 8 grade afară și ploă. Unii au copii mici în brațe, dar aceștia și vârstnicii au prioritate.”

Secția de votare are șapte cabine de vot, cinci ștampile și cinci persoane asigură întocmirea listelor cu alegători. Alte trei persoane îndrumă cetățenii români și astfel votarea nu durează mai mult de 8-10 minute după maxim alte 30 de așteptare.

„Sunt oameni care au venit de la distanțe mari, de exemplu din Bergen, dela 600 km, opt ore de mers cu mașina. Dar se cunoaște diferența de organizare față de data trecută, până la ora 10 au votat 400 de români față de 800 data trecută de-a lungul întregii zile. Și acum afară așteaptă alți 400 la coadă”, ne-a mai relatat Codruț.

Oslo2

Așadar, și în Norvegia, românii se încălzesc cu speranța că vor contribui semnificativ la votul cu greutate al diasporei.


UPDATE/ Ce-şi doreşte gălăţeanul care a votat la Hanoi, Vietnam

La Hanoi, după cum am aflat de la un gălăţean aflat în Vietnam, secţia de votare s-a deschis la ora 7,00. Gălăţeanul şi-a aşteptat colegii şi prietenii ca să voteze împreună pentru viitorul copiilor lor: „Nu vreau decât să îmi văd copilul crescând, învăţând şi lucrând într-o ţară europeană. În funcţie de rezultatul votului de azi, voi decide împreuă cu soţia viitorul familiei noastre. Am doua variante: ori mă întorc în România şi mă bucur de rezultatul votului ori, în cazul în care mă voi întoarce în România de acum, plină de corupţi care se scapă unii pe alţii, aleg să îmi aduc familia aici, în Vietnam, sau în oricare altă ţară în care nu trebuie să gândesc azi unde mă voi duce la muncă mâine sau, în cel mai rău caz, ce vom mânca mâine...

Cu părere de rău, pot spune că de nouă ani am adus prea mulţi bani în ţara care nu mi-a oferit nimic până acum şi, după cum citesc zilnic ştirile de "acasă" nu îi oferă nimic copilului meu. Vreau ACASĂ la mine, în Galaţi, alături de familie şi prieteni vechi. M-am săturat să umblu pe drumuri prin lume, muncind pentru familia mea. Vreau să-mi permit să trăiesc în România. E dreptul meu! Vreau să fiu Român în România!”, ne-a scris gălăţeanul din Vietnam.


UPDATE/ De pe drumul de întoarcere de la Haga, Raluca şi Claudia ne-au scris că s-au trezit cu noaptea-n cap ca să voteze: „Noi am votat de la prima oră. La ora 7,30 erau mai mulţi oameni ai ambasadei decât votanţi. A mers totul ca pe roate: super-politicoşi şi cu bun-simţ, fără probleme. Erau două secţii de votare a câte şase persoane care te treceau pe liste şi o organizare de neaşteptat.

Mulţi gălăţeni au venit la vot în Haga. Au făcut două ore pe drum şi au votat ca şi noi pentru o Românie mai "curata". Muncitori de pe şantierele navale din Olanda, aflaţi departe de ţară, au vrut să nu piardă ocazia sa voteze. Românii din diaspora au şi ei un cuvânt de spus şi sunt mândri de a fi români.

Bucuroase că am votat mergem spre casă. O oră şi ceva pe drum şi trezite de la 5,30 să votăm viitorul ţării noastre!”, ne-au scris Raluca şi Claudia.


UPDATE/ Gălăţeanul Ionel Neluţu Drăgoi, despre care aţi putut citi în pagina de Diaspora a ziarului "Viaţa liberă", stă la coadă încă de la ora 7,30 pentru a vota la Consulatul Român din Torino. Din imaginile pe care ni le-a transmis se poate vedea cum arăta coada la ora la care abia începuse votul: se întindea deja pe doi kilometri!

Acum e mult, mult mai mare: "Stau, împreună cu soţia, de la ora 7,30 şi acum suntem cam la jumătatea cozii. Deci vom mai aştepta cel puţin trei ore până să intrăm în secţia de votare. Dacă la ora 7,30 eram cam 3.500 de români la coadă, acum suntem pe puţin 5.000! Şi tot vin, şi vin românii! Ce-a fost la turul I al alegerilor a fost minciună! Să vedeţi ce va fi acum!", ne-a declarat gălăţeanul.


UPDATE/ Încă de dimineață, de dinaintea deschiderii secției de votare din Belgrave Square, de la Institutul Cultural Român, sute de alegători s-au adunat să-și exprime opțiunea pentru viitorul președinte al Românie.

Gălățeanca Paula Cristina Hodan (foto de grup, dreapta) a ajuns acolo încă înainte să se lumineze și ne-a trimis și instantanee de la ușa ICR dar și cu cei care o însoțeau în acestă zi importantă pentru orice cetățean român cu drept de vot. A venit de la peste 50 de mile depărtare de Londra, cu soțul său și câțiva prieteni. Pentru asta, s-a trezit de la 4 dimineața.

„Erau deja peste 40-50 de români când am ajuns, 6 fără 20", ne-a declarat Paula. La deschiderea ușilor secției se adunaseră peste 250. Ambasadorul însuși stătea la coadă, era cam al 200-lea.”

La vot la ICR-2

Conform doamnei Hodan, secția de la ICR număra patru urne, șapte cabine de vot și șapte ștampile. Personlul din secție număra 10 persoane așezate la mese, cu liste în față și alte cinci persoane care ajutau alegătorii la completarea datelor. Se primeau declarațiile pr proprie răspundere gata completate, doar semnătura trebuia dată în fața funcționarilor.

„Au fost foarte amabili și totul a decurs foarte repede. Intram câte cinci-șase persoane o dată și nu dura mai mult de 20 de secunde pentru un alegător. Chiar s-a cunoscut că au făcut ceva să meargă mai repede. Scrieți să vadă și alți români, să nu fie descurajați fiindcă de data asta chiar se poate vota!”

Aşadar, cum ar spune englezii, ”What a nice day for a polling day!” (ce zi frumoasă pentru o zi de votare). În Londra mai sunt două secţii de votare disponibile, una în Brent Cross Civic Center, şi o alta la Ambasada României, în Kesington High-Street.


Ca să atragă atenția asupra determinării lor de a vota, români din diaspora au făcut cozi în fața secțiilor de votare încă de sâmbătă.

Pe contul de facebook al Mădălinei Roșca, stabilită în Germania, a apărut o fotografie a modului în care au înțeles ea și alți români au înțeles să se asigure că vor apuca să voteze. S-au așezat în fața secției de votare de cu seară, cu periuțele de dinți la ei, la fel cum făceau părinții lor, pe vremuri, la cozile pentru alimente din comunsm.

„Români de pretutindeni, folosiți hastag-ul ‪#‎diasporavoteaza‬ pentru ca fotografiile voastre să poată fi centralizate. Arătați tuturor că, pentru voi, votul nu este o lozincă, ci un drept pe care nimeni nu vi-l poate lua!" a scris Mădălina deasupra pozei.

Citeşte şi: ROMÂNUL DIN DIASPORA care a DAT STARTUL LA VOT

Mai târziu, în cursul nopții, a mai publicat poze de la coada improvizată în fața secției de votare, precizând că „Au venit deja oameni de la 30 de kilometri depărtare de Munchen. Vrem să votăm!” iar mai târziu „6 grade la Munchen. Periuța de dinți rezistă”.

 

 

Tot sâmbătă, tineri români din Londra au făcut o coadă simbolică la Londra, în fața secției de votare de la Institutul Cultural Român. Folosind aceeași comparație, cu rândurile la alimente de pe vremea lui Ceaușescu, tinerii au purtat și mesaje scrise cu „Țin rând pentru democrație”, „Vrem sî votăm!”, „Țin rând și pentru vecina”, „Nu luați câte două că se termină”, „Stau aici de la 5 dimineața” sau „Vecina în umbra BEC”. Filmul cu ei stând la rând a făcut deja aproape 20.000 de vizualizări pe YouTube.

Pe contul de Facebook al lui Lucian Mândruță au apărut mărturii foto despre coada făcută de români din diaspora în fața unei secții de votare din Paris. „I-am filmat în seara asta pe românii care au venit cu lumânări și flori la ambasada Romaniei la Paris. Ce vedeți aici e micul moment de reculegere de după o ceremonie simbolică de înmormântare a Constituției României. Să sperăm că mâine învie”, a scris deasupra fotografiei renumitul om de televiziune.

 

 

Pentru că ne pasă de modul în care se va derula votul decisiv pentru alegerea preşedintelui în Diaspora, vă propunem să fiţi CORESPONDENŢI SPECIALI ai "Vieţii libere" de ALEGERI! DETALII AICI ==>> http://www.viata-libera.ro/eveniment/60837-galati-viata-libera-cotidian-eveniment-galateni-din-toata-lumea-fiti-corespondentii-speciali-ai-vietii-libere-de-alegeri

Citit 7112 ori Ultima modificare Duminică, 16 Noiembrie 2014 23:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.