UPDATE/ Reporter special "Viaţa liberă" - ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: De soarta VOTULUI de peste Prut depinde şi Galaţiul!
Foto: Foto Liviu Ghinea

UPDATE/ Reporter special "Viaţa liberă" - ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: De soarta VOTULUI de peste Prut depinde şi Galaţiul!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE/ S-au închis secţiile de votare, dar nu există exit poll-uri

La ora 22,00, o linişte mormântală s-a aşternut peste Chişinău. În mod normal, după ce ultimul alegător şi-a pus ştampila pe buletinul de vot, toate televiziunile ar fi trebuit să prezinte nişte procente preliminare, un exit poll. Numai că în Republica de peste Prut lucrurile au stat puţin diferit. Nicio televiziune nu a prezentat aceste procente, din simplul motiv că nimeni nu a  comandat un astfel de sondaj.

Unul dintre motivele care au dus la această situaţie este faptul că, la scrutinul din anul 2010, aceste exit poll-uri au prezentat rezultate absolut lipsite de o bază reală.

Cel de-al doilea motiv este reprezentat de frica de o posibilă lovitură de stat, de o ieşire în stradă a susţinătorilor Rusiei.

Pe de altă parte, din toate bâlbâielile Republicii Moldova, iese şi un aspect pozitiv, ce ar putea fi învăţat inclusiv de România. Pentru prima dată în istorie, în Republica Moldova a fost instaurat un sistem electronic de înregistrare a votanţilor, sistem ce practic anulează votul multiplu, Este drept că a picat curentul de câteva ori pe timpul zilei, că softul a dat erori, dar oricum este un pas înainte faţă de înscrierea pe liste, legitimaţie de observator la alegeri şi liste completate cu pixul.

Moldovenii vor afla rezultatele scrutinului de-abia marţi sau miercuri.

Vom reveni cu amănunte.


UPDATE/ În Republica Moldova, până la ora 18,30 prezenţa la vot pe ţară a fost de 51,2% din numărul alegătorilor înscrişi pe listele de votare. În România, câteva mii de moldoveni au ales secțiile de vot organizate de ambasadă. "Până la ora 18,00, şi-au exercitat dreptul de vot în România, la cele 11 secţii de votare, 9.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova (...). Cele mai multe persoane au votat la sediul ambasadei, e o cifră impresionată, peste 2.300 de persoane", a declarat, duminică, ambasadorul moldovean Iurie Reniţă.


 

UPDATE/ Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Chișinău, prezența la vot este mai mare decât în 2010. "Potrivit informaţiilor, până la ora 12,30, la vot au participat 587.930 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 20,98 la sută din rata totală pe ţară. În comparaţie cu alegerile din 2010, este o rată de participare mai mare cu 2%".

Pentru prima dată, procesul electoral din Republica Moldova este monitorizat electronic. Din păcate pentru Comisia Electorală Centrală, sistemul de monitorizare a picat, din cauza mai multor erori de soft și a unor pene de curent.

Citeşte şi: ALEGERI ÎN REPUBLICA MOLDOVA: Cea mai scumpă contestație din istorie


Frig, frumusețe, transport în comun sovietic, steagurile UE, împărțire. Spune NU corupției! Mai bine bunăstare cu Rusia, decât săracii Europei. Împreună pentru o Moldovă Europeană. Candidați incompatibili. Candidați dovediți ca a fi corupți. Candidați excluși din cursă pe ultima sută de metri de Comisia Electorală. Bătăi de clopote. Fast food. Stalin la tarabă. Republica Moldova în ziua celui mai important vot de după declararea independenței.

Printre primii oameni politici prezenți la urne: actualul președinte. Declarație împăciuitoare.

"Îi chem pe toţi să vină obligatoriu să voteze, pentru că prin votul lor ei singuri îşi hotărăsc soarta. Să nu lase ca soarta lor să fie hotărâtă de alții", a declarat Nicolae Timofti, actualul președinte al Republicii Moldova.

Modul în care va vota astăzi Republica Moldova, ale cărei granițe sunt la mai puțin de opt kilometri distanță de Galați, este crucial. Nu numai pentru moldoveni. Și pentru gălățeni. O îndepărtare a moldovenilor de Uniunea Europeană poate afecta grav relațiile pe care orașul nostru le are peste Prut.

Secția Universității Dunărea de Jos de la Cahul. Portul de la Giurgiulești. Studenții basarabeni din Galați. Totul poate fi schimbat printr-o singură ștampilă.

Pe străzile Chișinăului, presiunea votului se simte mult mai puțin decât s-a simțit la Galați pe data de 16 noiembrie, atunci când românii și-au ales președintele.

Promenadă. Slujba de duminică. Oameni grăbiți. Vizite la prieteni. Cam două procente dintre votanți au ieșit la vot de dimineață. În general pensionarii.

Explicațiile sunt cât se poate de simple, venite din gura mamei unui prieten. “I-am văzut pe toți. Toți au furat. Ce au făcut oamenii ăștia în atâția ani? Un drum la Soroca, și cam atât. Mă voi duce cu siguranță la vot, dar nu îmi pun mari speranțe în cel ce va ieși”, a spus aceasta. Vă sună cunoscut?

Pe parcursul acestei zile, Viața liberă vă va ține la curent cu modul în care decurg alegerile peste Prut, direct de la Chișinău.

Cel mai mare pericol pentru Republica Moldova este reprezentat de posibilele mișcări de stradă, ce ar putea să apară imediat după anunțarea exit poll-urilor. Potrivit Poliței Moldovene, există suspiciuni că aceste lucruri se pot petrece, mai ales după ce partidul Patria, apropiat de Rusia prin liderul său Renato Usatîi a fost exclus din cursa electorală cu doar două zile înainte de alegeri.

Citeşte şi: ALEGERI PARLAMENTARE în Republica Moldova/ STUDENŢII basarabeni din Galaţi, îndemnaţi SĂ VOTEZE

Citit 2605 ori Ultima modificare Duminică, 30 Noiembrie 2014 23:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.